用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀國內大學再轉oversea degree
go

讀國內大學再轉oversea degree [複製鏈接]

小女中四,成績麻麻,在香港未必入到大學,想諗定後路。幾年前聽聞過有國內大學,讀到final year可以接駁海外oversea degree,大家有無聽聞過?
   1    0    0    0

我依家個屋友內地人,因為我地大學同內地幾間大學有合作關係(佢讀中山大學心理學),Year 1 內地讀,Year 2 (今年)同 Year 3 就係我大學讀。畢業果陣 Double Cert,中山大學一張,外國大學一張。

都有外國人(當中當然有「佔便宜」嘅內地人),Year 1/2 讀 外國大學,Year 3/4 交流過去內地大學讀書,畢業 Double Cert,而且交流果陣有 exchange allowance 貼補開支。3-4 年就收到兩張 Cert,你同其他香港學生同年畢業但係你多人一張 Cert。

當然,Exchange 要照畀學費,如果係 International Students 好似要收足 100%
學費。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

同樣係degree,收兩張有何用處?

回覆 asweetmom 的帖子

我屋友身為內地人,如果想返內地工作的話,有張中文證書會方便 d。而且證書呢家野,冇人會嫌多,一個 Degree 兩張 Cert,而且咁樣讀書有津貼。
有唔少人係我大學讀 Business(Foundation 讀起),然後透過 Exchange 去清華/北大/復旦,本來佢地成績唔掂,注定同清華/北大/復旦冇緣分,但係因為佢外國讀書,所有便左有機會讀,情況就好似有 d 人 Undergraduate 讀唔到一流大學,但係考到 First,Master 就可以去讀一流大學。佢地有外國機構聘請的話就用外國張證書啦,但係佢地如果返內地,有張清華/北大證書,可以話前途一片光明(相比內地讀比較差少少嘅大學)。如果唔係因為我讀果科嘅關係,我都會想咁樣交流過去,清華/北大/復旦有幾多人想入都冇得入!更何況呢類中英 Exchange 名額好多(通常外國人唔去內地,鍾意去德法加美),競爭好低。佢地反正都係交 International Fee,如果係內地,佢地返屋企都容易,消費又低,有津貼。

又或者好似我屋友咁,調轉中國然後去英國讀。中大外籍學生理學院學費 50000 人仔(港幣 5 萬 6),過來讀書都係交 50000 人仔畀我大學,但係如果一開始過來讀就要至少港幣 14 萬,咁樣就計落,洗費便宜好多,又可以坐收兩張 Cert,Exchange Programme 你又可以選擇更好嘅大學,Upgrade 左。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

多謝說明。但係交換生不用甄選嗎?一申請就有?

回覆 asweetmom 的帖子

內地去外國就好似嚴格 d,因為好多人爭住出國見識,但係名額都多,我屋友遞交申請表(當然成績要達到 2:1 以上)。反而英國去內地就多數有位,只要你夠 2:1,遞表就得,冇甄選。雖然多數係內地人,但係因為去內地大學的話要照樣交英國 International Fee,唔係幾划算。去美國同加拿大先多競爭。
我個 Department 更加係只要你單聲同埋遞表,去邊個國家交流都得,因為部門少人,冇人競爭。
‹ 上一主題|下一主題