用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中西區小學
go

中西區小學 [複製鏈接]

剛搬來此區,想問此區哪些小學比較好?
   2    0    0    0

回覆樓主:

您指升中亮麗嗎?

rosita571 發表於 17-4-17 22:48
boy or girl?
St Peter is one of the good schools.

校網11,涵蓋中上環、西半山、西營盤、石塘咀、堅尼地城等,女仔首選西半山堅道的嘉諾撒聖心學校、柏道的聖士提反女子中學附屬小學;男女校的般咸道官立小學、上環兩間英皇書院同學會小學、高街的李陞小學同埋石塘咀的聖公會聖彼得上下午小學等等,都係區內備受家長推崇的地區名校。

校網12,範圍分布灣仔、銅鑼灣、跑馬地、大坑及東半山一帶。男女校熱選梗係兩間軒尼詩道官立小學,而家轉咗全日制,一間留喺原校,一間去咗東院道,同名牌官中皇仁書院及庇理羅士女子中學有聯繫關係。男校不妨放眼司徒拔道嘅津小番禺會所華仁小學同活道嘅聖若瑟小學,直屬中學盛產狀元及傑出學生。

引用:Quote:rosita571+發表於+17-4-17+22:48+ 剛

原帖由 mytambb 於 17-04-18 發表
校網11,涵蓋中上環、西半山、西營盤、石塘咀、堅尼地城等,女仔首選西半山堅道的嘉諾撒聖心學校、柏道的 ...
講問呢編文章係咪親子王某教育專家寫的?

methy 發表於 17-4-18 09:28
講問呢編文章係咪親子王某教育專家寫的?

不是啊。難道是資料有錯?我參考16年6月東方新聞的一則報導。

李星應該不在【推崇】之列。

回覆 rosita571 的帖子

住在此區好多選擇, 11, 12網, 要用實力去考私立, 直資也很多.
e.g. 聖類斯, 高主教, SPB, SPCC......etc....數唔到咁多.

引用:剛搬來此區,想問此區哪些小學比較好?

原帖由 rosita571 於 17-04-17 發表
何謂好?你重視咩?

近屋企?升中派位靚?夠谷?
學校關愛,功課量唔多?

11區小學,你考慮官津校?私校定津校?你既問題範圍太大太空泛,好難答。

應該係 PETER 仔!

mytambb 發表於 17-4-18 08:53
校網11,涵蓋中上環、西半山、西營盤、石塘咀、堅尼地城等,女仔首選西半山堅道的嘉諾撒聖心學校、柏道的 ...

間間都話係名校,呢篇文講哂啦。
其實邊樹有咁多名校,熱門津校計,女仔就聖提女+聖心,男女校就第一聖彼得,第二就般官。

咁St peter 同般咸道官立小學 係咪好難入? 邊間好D? 派位又如何?
另, st clare 好唔好?...

rosita571 發表於 17-4-18 13:28
咁St peter 同般咸道官立小學 係咪好難入? 邊間好D? 派位又如何?
另, st clare 好唔好?... ...

呢兩間大抽奬唔放第一冇機會。
St Clare不是津小,不用玩大抽奬遊戲,面試收很少位,個人覺得都幾難入。

醒目開學勳章

nicholasnip 發表於 17-4-18 10:41
回覆 rosita571 的帖子

住在此區好多選擇, 11, 12網, 要用實力去考私立, 直資也很多.
spb 同 spcc 小學喺南區。。

回覆 bobbob 的帖子

是的, 小學是在南區, 但中學可以返回中西區. 如果家住中西區, 相信很多家長都會報吓,....如果男仔不想太遠, 可報吓St. Louis, RCPS...
‹ 上一主題|下一主題