用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問哪些醫生可以證明自閉程度?
go

請問哪些醫生可以證明自閉程度? [複製鏈接]

大仔舊年5月在學校辦學團體旗下的中心評估結論為懷疑自閉case(本身在私家診所進行言語治療訓練),建議排S位,已經申請了P no,校長知道囝囝情況後,建議安排學校到服務,舊年九月開始訓練,期間有明顯進步,校長建議可否改排i位(因為大仔現時就讀的幼稚園有i位)。之後向跟進的社工查詢,社工回覆,由S位改為i位的申請必須提供相關專業的證明才能更改排位申請,請問有沒有相關醫生或機構可作參考?(本人已知協康會的清葱計劃提供評估服務,費用為$5900)
   0    0    0    0

回覆樓主:

CAC,

funghon 發表於 17-4-17 15:54
CAC,

CAC及政府醫院的兒童精神科已經排了期,CAC已接見姑娘,需時九個月至一年時間

kylieauyeung 發表於 17-4-17 20:52
CAC及政府醫院的兒童精神科已經排了期,CAC已接見姑娘,需時九個月至一年時間
...

如果改排I位,你預計幾時派到位?

其實下一次大派位前改排咩位就可以。每年大派位的最後更改期係3月。你預計夠吾夠時間等cac個期。

我當時係言語治療師覺得佢唔需要排S位,我問佢可以點改,佢填左一份簡單評估表+寫幾隻字叫我FAX比我唔記得社工定CAC CENTRE,跟住等回覆

funghon 發表於 17-4-18 08:11
如果改排I位,你預計幾時派到位?

其實下一次大派位前改排咩位就可以。每年大派位的最後更改期係3月。你 ...

其實佢現時返的學校有I位,但如果派到S位的話需要轉校,我同老公都吾想同小朋友轉校,畢竟是一個陌生的環境,大仔現正讀k1,通常三月會派位,但我地覺得如果小朋友讀得ok的話,下一年繼續讀都應該問題不大(因為我們沒有打算短期內轉讀其他學校)

chaimum 發表於 17-4-18 12:31
我當時係言語治療師覺得佢唔需要排S位,我問佢可以點改,佢填左一份簡單評估表+寫幾隻字叫我FAX比我唔記得 ...

謝謝你,我試試問負責我case的社工先,今個星期六將會見到言語治療師,問一問佢可吾可以幫我填寫。
‹ 上一主題|下一主題