用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學校周邊及環境問題
go

學校周邊及環境問題 [複製鏈接]

我找了部分學校, 亦去 Google map 睇過學校周邊, 有 d 學校環境好靚, 附近有民居, 但學費就貴 d. 有 d 就好似入左森山咁, 要穿過 d 森林先到達學校, 而且學校建築物一般, 就算 weekend 都要留在學校, 我想如果真的要出城, 車費都會好貴, 而 lee d 學校就會多 d 寄宿學生.  
請問你地簡學校比仔女係用咩去衡量?
   1    0    0    0

回覆樓主:

出外/活動一般坐校巴(黃巴士)就不貴,另乘車出機塲太遠會坐的士但幾個坐的同學平均分番。。。學校的好壞又好個人化,最好參觀學校。。

醒目開學勳章

回覆樓主:

1. 學生成績適合與否
2. 學校口碑, 老師教學心態
3. 關顧學生
4. 學校, 宿舍及週圍環境
5. 距離機場車程, 學校是否會安排coach接送
6. 入讀Russell group及Oxbridge比例
7. 學費跟以上各點是否成正比例

如果小朋友對某方面(Academic, sports, music, art)有專長, 可以問下學校有沒有support.

揀學校hardware固然重要,但係我㑹先考慮software(如3b所列)。

環境方面,除咗出入方唔方便之類,都要了解下民風,我曾經放棄一間非常接近旅遊區嘅學校,因為我囡心野,所以情願揀town仔學校。

回覆 過客 的帖子

學校每星期都會有校車載學生外出玩及購物(溜冰、睇戲、水族館、樂園、扒船仔……車程大半約小時,學費包埋

回覆 scso 的帖子

請問 scso,  可以係邊搵到學校包不包? 我上佢地學校網, 只係話假日會帶佢地出去, 但又冇話車費及活動費用由來負責.

過客 發表於 17-4-17 22:49
回覆 scso 的帖子

請問 scso,  可以係邊搵到學校包不包? 我上佢地學校網, 只係話假日會帶佢地出去, 但又冇 ...

可email直接問學校或揾升學agent問
‹ 上一主題|下一主題