用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區b1尾女生
go

中西區b1尾女生 [複製鏈接]

Target:st paul 跑馬地、英革,庇理羅士、聖心如低風險甲12乙123可怎填較易獲派?
B1尾女生不是直小。thx
   4    0    0    0

anthony010103 發表於 17-4-15 08:12
Target:st paul 跑馬地、英革,庇理羅士、聖心如低風險甲12乙123可怎填較易獲派?
...

中西區band1 尾女生

i also want to know

anthony010103 發表於 17-4-15 08:12
...
首要確定係B1尾定係有機會係B2頭, 會有好大分別.
如肯定係B1尾就可以當係B1頭咁進取D, 先簡填晒B1A, B1B, B1C學校至到B2校

如有機跌落B2就要保守D.

...

(emoji)

SingMom 發表於 17-4-20 23:38
首要確定係B1尾定係有機會係B2頭, 會有好大分別.
如肯定係B1尾就可以當係B1頭咁進取D, 先簡填晒B1A, B1B,  ...

點解成日有人話聖嘉勒多位又係中西區band 1 保險線,但我睇2015/2017香港第一網(中西區)聖嘉勒非保留學額只有15人!
請教點計中西區係咪有14xx準中一生!我見中西區得咁少位點夠分!真係好唔明⋯請指教!

happy105 發表於 17-4-22 20:35
點解成日有人話聖嘉勒多位又係中西區band 1 保險線,但我睇2015/2017香港第一網(中西區)聖嘉勒非保留學 ...

首先...聖嘉勒有61位 P6生...亦有61個直屬位...要假設該61位P6生...又全部都係B1 & B2生...一個都無升中轉船...才會用盡61個直屬位
舉例...只有45個 B1 & B2生...又當中10個轉船...就會出現 (61-45+10) = 26個位會放出街 ~~~

中西區 2間聖心...小學係中西區...中學係南區...小學升中人數計入中西區...學位供應計入南區
又即係...假設...2間聖心 共有120人升上SHCC...當中有100人係B1生...呢100位B1生唔係搶走中西區位...而係南區

又用準16XX P6生計...1600人 既 1/3係B1生 = 540位B1生
假設 60% 係女生 = 324人...減去聖心 100人...10% 自行離場 = 30人...咪只有194人去爭B1位羅
當中又假設聖提60位B1...聖嘉勒35位B1生...佢地係直屬位升中...只剩99人去爭公開B1街位
但...PS...以上只係例子...數字係虛擬既

明白未 ??............

mcl203 發表於 17-4-22 21:43
首先...聖嘉勒有61位 P6生...亦有61個直屬位...要假設該61位P6生...又全部都係B1 & B2生...一個都無升中轉 ...

明呀!你好似數學老師咁,續個step解釋,好勁呀!
如果你條數係準,咁中西區揀band 1學校真係可以好易中喎⋯⋯哈哈 發下夢都好開心呀!多謝你

mcl203  .....  發表於 17-4-22 22:34

happy105 發表於 17-4-22 22:07
明呀!你好似數學老師咁,續個step解釋,好勁呀!
如果你條數係準,咁中西區揀band 1學校真係可以好易中喎 ...

延續你的夢先 ..... 如中西區女生而確定係 b1 嘅話,乙一中英華女咪好高嘅機會 ?

happy105  追得到也未必好呀我個女入去咪盞陪跑  發表於 17-4-23 18:25

首先...聖嘉勒有61位 P6生...亦有61個直屬位...要假設該61位P6生...又全部都係B1 & B2生...一個都無升中轉 ...

超好的解釋

suzuki12 發表於 17-4-23 00:48
延續你的夢先 ..... 如中西區女生而確定係 b1 嘅話,乙一中英華女咪好高嘅機會 ?
...
咁咪有坊間出現過既...YWGS 搬左去SSP...地點遠左有收B2生羅...我估 ~~~

傳媒報導既B1生爭B1校比率出現偏差...有2區係好嚴重
灣仔SJPS/RC搶走中西區位....中西區2間聖心搶走南區位...唔調整番係有誤導 ~~~

樓主可參考自已小學以前入你心目中幾間學校的人數, 確定banding.

band 1女係中西區基本上勝算極高, 特別是前二年.  但睇數字, 升中人數去年及前是谷底, 今年突然多了二百人, 相信band 1女已接近食晒band 1女仔學位.  如是band 2, 好難偷雞了.

CheungAA    發表於 17-4-23 10:20

suzuki12 發表於 17-4-23 00:48
...

其實我都係咁覺得架,但我女唔係女英華既level 靠運入去可能又係害左。
不過我都好想知佢地係咪成間學校啲女都咁勁?!

咁多街外位, 什麼人也有, 等於KC, QC, 部份人真係勁, 但部份人就一沉不起因勁的人太勁. 自行有無見? 去過見都大概感受到啦! 而且一定有帥姐入讀, 問一問情況都會知. 不是潑冷水, 事實係我知的個案都是浮浮沉沉,甚至沉底但小學階段係top student !

今年只有兩班可以咁計。
下年有三班,直屬位可能會用盡。

katebb 發表於 17-4-23 13:15
今年只有兩班可以咁計。
下年有三班,直屬位可能會用盡。

出年先計過啦,始終B1中學都係一塊大餅,要睇多咗幾多SC B2直屬學生,人口多咗幾多令本區B1生增加。若唔係大變,B1女生都會穩陣,只係少咗B2派B1啫。男仔就大獲D~

mcl203 發表於 17-4-23 13:21
出年先計過啦,始終B1中學都係一塊大餅,要睇多咗幾多SC B2直屬學生,人口多咗幾多令本區B1生增加。若唔係 ...

大家估計搬家而用住址轉校網入中西區,情況普不普遍呢?

suzuki12 發表於 17-4-23 13:31
大家估計搬家而用住址轉校網入中西區,情況普不普遍呢?
我估...由港島他區轉校網入中西區未必嚴重...東區及灣仔都各有優勢...南區一向如是...唔係剛剛先發覺
港島傳統小學多....多為中學部主力...成績又唔錯...九龍新界轉校網入中西區要自評風險
仲有...中西區無地...要大量拆樓先可以影响人口急增...我估乍 ~~~

回覆 mcl203 的帖子

吹多2句大餅理論 :

假設...本區升中人口不变...SC 增加咗一班
即係...SC 多左30位學生...其他又少左30位學生
SC 多左20位B1生...本區他校又少左20位B1生
可能出現情况...舉例...SC難入左...YWGC/SSGC 又多番D位
估下乍 ~~~

‹ 上一主題|下一主題