用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼 K1 選校攻略 , 有無媽媽可以入黎俾d意見呢..?! ...
go

名幼 K1 選校攻略 , 有無媽媽可以入黎俾d意見呢..?! [複製鏈接]

亞仔 2015 年8月B , 今年太子明慧收左 N 班 , 另外再有返開2間 PLAYGROUP , 小學目標 , 直資或私校 , 黎緊正考慮緊K1 應該要再報邊間 , 有無媽媽可以俾d 意見我呢...?!

以下係我再選擇過嘅學校~~

1. ST. CATHERINE'S
2. 祟真
3. 九龍禮賢學校
4. 學之園幼稚園(未選擇報邊間好)
5. 九龍真光小學(幼稚園部)
6. 劍嗚
7. 根德園
8. 民生
9. 培正
10. 創價

我想問 , 如果報晒以上10間幼稚園  , 係正常嗎....?!

另外 , 我再應唔應該再選擇d無咁 TOP 的幼稚園呢...?!
(因為太子明慧算是一間遲可守的幼稚園呀..!!)

3    0    0    0

報多幾間無問題,有時小朋友in 多幾間當熱身,不過有時會撞期,要取捨,不要給壓力,有時表現唔好當遊戲便可,不要另小朋友害怕面試

回覆:chriskaan 的帖子

宣道?

不是撥你冷水,8月B考名幼很蝕底,吾關叻吾叻事。

964000 發表於 17-4-15 09:25
不是撥你冷水,8月B考名幼很蝕底,吾關叻吾叻事。

龍幼就有影響,名幼應關係不大

如果我有仔,以上學校。我最想入的會係培正。民生個面試難,要認字。講真,8月出世考龍校無乜機會,因佢哋會收超大B,即上年9月出世嗰啲。

回覆樓主:

SC 英文強,KV中文勁,劍鳴中英都比較平均,以上三間的學生考上名小學的人數比較多,但應該讀得會辛苦一點
PC 和 MS是龍校,報得龍校當然希望直上唔駛煩,龍校通常比較輕鬆,聽聞PC專收坐唔定的活潑小朋友
創價是happy school ,比較重德育,學生考上出名小學都相當多
九真幼今年先復辦,很多未知因素,不過interview的問題都多和困難
以上的學校除了MS都考過,所以都曾去了解小小

其實我都好想知...8月既小朋友通常會有咩下場....

其實只係因為出生月份令佢地成條教學路都難行或者就算有能力都冇機會, 其實都真係幾慘.....

回覆 hello22 的帖子

多謝你呀~~我個仔 , 就係d搞搞震同坐唔定的小朋友 , 希望返左2個月明慧再去考其他幼稚園會好d啦~~

回覆 boojiji 的帖子

請問 , 你又係8月B 呀...?! 如果係 , 大家一齊努力一下~~

亞仔現在返緊九龍真光開辦的 PLAYGROUP 中 , 希望真係對佢考返入去係有幫助啦~~

其實報十零間K 真係好普通,
因為可能會撞時間,
所以交表時就留意下啦,
想當年我都報十幾間
會不會考慮宣道? 也不錯

chriskaan 發表於 17-4-18 17:23

亞仔現在返緊九龍真光開辦的 PLAYGROUP 中 , 希望真係對佢考返入去係有幫助啦~~ ...
上九龍真光的PG, 點解唔上祟真PG?
九龍真光你唔怕幼稚園小學都好少男生咩?

回覆 kitty0204 的帖子

好 , 等我睇下宣道先 , 謝謝~~

請問 , 祟真有 PG 上嗎...?! 可以係邊到搵到呀...?!
萬一咁幸運上到小學 , 佢都係男女校 , 不過 , 男仔佔少數 , 不過我自己覺得 , 太多男仔會唔會仲百厭d呢..?!

boojiji 發表於 17-4-18 15:05
其實我都好想知...8月既小朋友通常會有咩下場....

其實只係因為出生月份令佢地成條教學路都難行或者就算有 ...

其實坊間有很多說法都是似是而非,好似話KV未戎片的小朋友唔收,所以唔好著住片去面試,我坦白說出我的小朋友未戎片都有offer
我都見到有學校一、二月大B唔收,甚至超大B都唔收,而八、九月的B有offer 都比比皆是
事實上年齡上的優勢在於小朋友的對答表現而不是學校的喜好,所以不需灰心

chriskaan 發表於 17-4-18 17:08

多謝你呀~~我個仔 , 就係d搞搞震同坐唔定的小朋友 , 希望返左2個月明慧再去考其他幼 ...

N班嗰二、三個月很重要,小朋友會學到禮貌和耐性,最緊要是沒有媽媽在身邊都不怕,有幾間的面試是要小朋友自己見的

chriskaan 發表於 17-4-18 18:25

請問 , 祟真有 PG 上嗎...?! 可以係邊到搵到呀...?!

祟真有 PG:

http://221.126.235.7/1617/ST-ACK-EPK52_20170322.pdf

如果上九真小學, 男仔應該會佔好小數, 女校男生,你唔介意便OK.

hello22 發表於 17-4-18 22:33
其實坊間有很多說法都是似是而非,好似話KV未戎片的小朋友唔收,所以唔好著住片去面試,我坦白說出我的小 ...
Agree!

其實好多都係傳言, 我小朋友戒左片, 不過去面試時都有照著片, 因為怕唔知等幾耐,

我小朋友in KV無叫唱歌, 都有OFFER,

朋友7,8B, 亦都有KVOFFER,

所以無絕對既, 唔試過點知, 盡左力便OK.

咁好? 唔使唱歌?咁係咪有其他野要考?

‹ 上一主題|下一主題