用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你哋中學對操行既要求係點?
go

你哋中學對操行既要求係點? [複製鏈接]

1    0    0    0

回覆樓主:

小朋友佢活躍,落堂在書卓上跳舞,開會玩遊戲卡,手冊雪白,一早番學抄功課,全學校可不理,哈哈。。。

回覆樓主:

中文中學,中一考全級尾尾

回覆樓主:

培正算不算band 1?朋友孩子玩走堂去打球,賞及罰一樣厚,運動得獎無數,走堂也無數

我讀 Band 1 女校 12 年,就激死阿媽 12 年。

小學就冇時停、多野講、腦轉得太快唔跟大隊
中學就得閒搞下笑、上堂做自己野、寫文同發夢,初中班老師就好嬲,到高中 d 老師就由得我,我唔太過火同埋唔講粗口就得。

Band 1 尤其女校係容納唔到呢 d 行為,男校應該寬容少少(讀男女校的話,老師因為成日睇到好乖嘅女學生,對男仔有少少唔公平),B1 學校應該都會鬆手,唔會咁注重坐定定聽書。

IloveJJ 發表於 17-4-13 16:28
我仔係鐘意古靈精怪,但佢讀書幾好的,好有求知慾,睇好多書,我想搵的,是B1學校。係咪所有B1學校都要男 ...

通常純男校一齊拽 一齊比人罰 大多得几成陽光男孩乖

回覆樓主:

band1見分兩種一是精英班,另一是垃圾班,唔太過份冇人理,過份如拍拖被人放上網 / 看Av片瘋傳等。。。

回覆 IloveJJ 的帖子

香港學習難免要學生坐定定做填鴨,活躍少少都可能畀老師投訴,除非你讀國際學校。又或者同仔仔約法三章,唔要求你成績彪炳、操行 A+,但係你要做曬功課,考試測驗考到 average 以上,上堂做其他野唔係唔得但係唔好咁張揚同埋要適可而止。不過可能要等到 15、16 歲先可以完全放心,好多家長等唔切呢段漫長嘅成長期,尤其係成日收到投訴同埋望到隔離學生心智同成績都拋離自己仔女。
睇下你讀邊間官男校同埋班主任啦,我朋友個細佬讀九華,讀書成績差,打人先見家長記過,畀我做校長一定「請走」呢類學生。我?中一個班主任覺得我係個差學生,想踢我走,所以見家長,扣 conduct (所以女仔如果成績唔係彪青,又成日冇時停,讀 Band 1 學校要預左日日畀人投訴,唔好話個女,因為個女天生就係咁性格,要變都要等好多年。)

班主任都好緊要,我中三兩個班主任都對我好好,最尾兩年班主任更加係「趷起條尾就知道我諗乜」,佢向其他老師洗腦,話我其實好乖好努力讀書,唔好再鬧我。結果又真係 work。到高中 d 投訴就應該突然少好多(除非你真係成績好差完全跟唔上),因為唔少男仔開始心智成熟,認真對待學習,老師同班主任比較少擺老師架子,能夠同學生打成一片。

回覆樓主:

我女性格同樓主個仔差不多,係小學已經成日俾班主任投訴多咀,考試期間小息唔溫書走去玩又打俾我投訴,但而家升上中學反而得老師重用,乜helper都有佢份,年年操行都A,原來佢班大部份同學都係咁,個個都大顛大肺,嘈到嘔,不過就讀書風氣旺盛,又玩得又讀得,所以揀間適合中學好重要

^曾小姐^ 發表於 17-4-13 21:03
我女性格同仔差不多,係小學已經成日俾班主任投訴多咀,考試期間小息唔溫書走去玩又打俾我投訴,但而家升上中 ...

開名?中學

IloveJJ 發表於 17-4-13 18:56
我仔有做功課,有溫書,成績都唔錯。只係被老師同學覺得佢唔合群,又鐘意古靈精怪咁,就投訴佢囉!
...
攪攪陣、攪下笑,鐘意做下無聊野,我唔認為係問題。

但係唔合群問題嚴重D,又分2種。唔係人人friend,可能有社交障礙,又當然唔係人人岩傾,只要佢有朋友仔不在乎多少,亦可以處理。如果係小組習作唔合群,就要了解下,盡量改善,呢種合群成世人都有,避唔到。

IloveJJ 發表於 17-4-13 21:21
我仔考試期間唔溫書,睇閒書,都被老師話。
咁你女揀咗咩學校呢?我就係唔想再發生咁既事。
...
本來你選kc,咁有無了解過kc點處理,起碼比去選其他學校做少好多功夫。

‹ 上一主題|下一主題