用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想找只有英文字幕的西片
go

想找只有英文字幕的西片

如題,請問有冇推介?youtube好多運中英字幕,但不想他看中文字幕。

回覆樓主:

1. 買西片DVD , 可以揀字幕
2. 睇明珠台西片,都可以揀出邊款字幕

我初中開始連英文字幕都唔要,訓練自己要靠聽力,聽唔明就返兜幾次,再唔係上網搵 screenplay。

不過同樓上一樣,唔想要中文字幕但係又唔想冇字幕,就要買 DVD 同埋等明珠台。

yutung 發表於 17-4-13 09:15
如題,請問有冇推介?youtube好多運中英字幕,但不想他看中文字幕。

版權問題,英語電影少有上到 youtube,除非係舊電影。片源亦是來自香港或內地。

想免費,要踩界,BT大把,download 電影再 download 字幕。但始終不合法,自己衡量做唔做。

nintendo 發表於 17-4-14 15:58
版權問題,英語電影少有上到 youtube,除非係舊電影。片源亦是來自香港或內地。

想免費,要踩界,BT大把 ...

再唔係,比錢睇 Netflix, 一舊水一個月可四部手機/平版/電視用。

去youtube搵英、美kol的短片,完全冇字幕,訓練聽力一流

回覆樓主:

youtube 學英文,我鍾意Ted-ed 嘅短片,動畫形式(比起 Ted talks 有趣),好多唔同科目嘅 topics (雖然科學類嘅多),也可以揀英文字幕(不是youtube 自動翻譯個種,個種好多時錯)

Ted Talks 我都鍾意睇,佢地有專人翻譯各種常見語言,而且題材都好有趣,有 d 講 Psychopath Test、North Korea、How school limits children creativity、USA Secret Prison 等等。

有時候有 d 大 Youtuber 嘅影片有英文字幕,有時候有一兩個字佢地講得 lur,都可以睇返英文字幕。

不過睇片我覺得最好咩字幕都冇,逼你去聽同埋欣賞。研究發現話就算字幕錯漏百出,甚至完全唔一樣嘅字,大部份人都會去睇字幕而唔係留意電影/劇集真實對話。

yutung 發表於 17-4-13 09:15

可以試下download 一個apps叫VoiceTube !有不同程度同種類嘅英語短片,可選中、英字幕。
題材update!

ms.aeroplane 發表於 17-4-19 23:38
可以試下download 一個apps叫VoiceTube !有不同程度同種類嘅英語短片,可選中、英字幕。
題材update!
...

好推薦!謝謝!

回覆樓主: