用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問仔仔似自閉嗎?
go

請問仔仔似自閉嗎? [複製鏈接]

仔仔2歲半,淨系識叫爸爸媽媽,要咩都系手指,如果扮聽吾明要佢講,佢寧願吾要,再逼就會發脾氣喊。脾氣大,會打媽媽,同埋用嘢擲媽媽。only咁對媽媽,爸爸同其他人就吾會,系公園俾其他小朋友推,打。佢會走開算數。
好鍾意同小朋友玩,模仿能力都強。系公園佢見小朋友咁玩,佢即刻跟。
同佢講嘢有眼神接觸,但出邊d人有d佢肯byebye,飛吻。有d吾肯。人哋話佢男仔咁怕羞。
日日丟到成屋都系玩具,一日同佢執幾次。
認知吾錯,佢食左d咩,見到d咩,會拎本書指俾我睇。例如佢食左藍莓,佢會搵本有藍莓既書,指住d藍莓,再指住自己個嘴。
cac排到11月先評估。
我成日覺得佢似系又似吾系。

0    0    0    0

Shiawasena 發表於 17-4-12 19:24
仔仔2歲半,淨系識叫爸爸媽媽,要咩都系手指,如果扮聽吾明要佢講,佢寧願吾要,再逼就會發脾氣喊。脾氣大 ...

我唔係醫生,唔想亂講嘢。你仔係唔係自閉,要評估先知道。
如果你肯駛幾千蚊,又想知結果,咪私家做咗評估先囉。
你宜家亦可以做吓治療先。雖然話未評估你仔係咪自閉,但言語肯定係遲啦。如果經濟許可,你可以做吓言語治療先。
如果真係自閉,現在是治療的好時間。不要浪費光陰。

其實你自己講到都有哂答案咁,又有眼神接觸、又有同小朋友模仿、又有指東西、主要嗰幾瓣你都標示咗吾系,咁又何需去擔憂呢!不過我係你我會比專業嘅兒童心理學家或醫生評估,自己睇自己個仔往往不會客觀去評估。

lobb2015 發表於 17-4-12 19:58
我唔係醫生,唔想亂講嘢。你仔係唔係自閉,要評估先知道。
如果你肯駛幾千蚊,又想知結果,咪私家做咗評估 ...
謝謝妳意見。系呀我依家都系搵緊言語治療。

sunnyraychan 發表於 17-4-12 22:15
其實你自己講到都有哂答案咁,又有眼神接觸、又有同小朋友模仿、又有指東西、主要嗰幾瓣你都標示咗吾系,咁 ...
我都好驚自己睇漏左,因為見到好多post話自己吾覺系,但結果系。但我就咁睇網上講自閉果d徵狀又吾覺有,但佢就㴝2歲半啦,仲系吾講嘢就好擔心會系。所以先post出來問。

Shiawasena 發表於 17-4-15 01:48
我都好驚自己睇漏左,因為見到好多post話自己吾覺系,但結果系。但我就咁睇網上講自閉果d徵狀又吾覺有,但 ...

其實有冇望人有冇眼神嗰啲好難講。我個仔有望我有應我,都被評為中度自閉症。可能第一,我唔係專業唔識睇。第二,阿仔淨係望屋企人唔望街外人。第三,唔係淨係講望唔望,仲要講點望法,望幾耐。

不要靠估。不要浪費寶貴的治療時間。當然,我誠心祝福你仔冇事。
‹ 上一主題|下一主題