用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 囡囡今年9月到英國交流一年,怎樣安排帶錢? ...
go

囡囡今年9月到英國交流一年,怎樣安排帶錢? [複製鏈接]

請教各位有經驗家長 :
亞囡在讀大二,已申請好今年9月到英國交流一年. 我不知道應如何安排錢.
1是給她帶現金英磅過去? 不過我又怕不安全.
2問過滙丰銀行申請一個英國戶口和debit card. 但手續費已是hk$1600, 另每月要最少電滙500磅.
  在港每次電滙手續費hk$2xx. 又似乎很貴.

請問有甚麼方法可做財務安排 ?
可否亞囡到英國後才開戶口,然後我在港才滙款去? 為省錢可能每2個月滙一次.
另外銀行職員教路,可用香港的銀行提款咭開通海外提款功能,只要戶口有錢, 可在英國柜員機提取英磅. 每次收費hk$20左右.

如有經驗請指教, 感激.
   2    0    0    0

kipl 發表於 17-4-11 18:35
請教各位有經驗家長 :
亞囡在讀大二,已申請好今年9月到英國交流一年. 我不知道應如何安排錢.
1是給她帶現金 ...

如果只係一年,咁就唔使開英國戶口。可俾一部份英鎊現金,如£500。阿女自己如有香港銀行戶口及提款卡,可啟用海外提款供能,到英國後可直接在ATM提取英鎊,每次手續費由$20-30左右。另外,阿女應該有18歲,父母可申請附屬信用卡俾佢,以防萬一。

亮燈 發表於 17-4-11 19:46
如果只係一年,咁就唔使開英國戶口。可俾一部份英鎊現金,如£500。阿女自己如有香港銀行戶口及提款卡,可 ...
我都同意亮兄的方法,因為現滙價低及穩定,提款前我才在港轉數,又夠安全。

交流一年就未必需要用到銀行戶口,除非你想買便宜車票或者上網購物。如果宿舍唔包飲食,一個禮拜正常健康飲食的話大概 £30-£40。同埋我記得英國大學 Freshers‘ Week 會提供 Bank Letter 去開戶口,只要帶齊證明文件,就可以去開戶口。
提示:東亞雖然冇 HSBC 咁多服務同分行,但係免費開英國戶口。我 EK 個網誌都有講到「開英國戶口」呢樣野,可以參考一下。

£30-40 一星期怎夠用?這兩年都要自己負責食,學校出Town 來回巴士已£6, 叫外賣最低消費£20, 一盒炒飯或面要£1x, 未必餐餐可同人share。有時自己煮就平一些,還有洗衫費用。

回覆樓主:

路過,佢話正常健康餐。。估佢自己做如沙律,女仔食量少當keep fit ...亞大一包陽春麵+ㄧ罐五香肉丁,食足七歺,佢話得但吾健康。。平時食就到期三文冶等因有discount約1鎊左右。。

回覆 brother4 的帖子

女孩子係慳在食方面,呀仔早餐食完£3 三文治,未到中午就肚餓,有時豪D就食兩份才夠飽。好彩英國唔興食消夜。

回覆 noel2010 的帖子

如果你來回宿舍和學校搭車的話就另外計算(因為普遍人都不會離大學住那麼遠,很少需要搭車),我離大學 40 分鐘步行。
叫外賣當然貴啦!我一次都沒有叫外賣,全部自己煮,無論我幾夜返,如果下午要留 campus 就自己帶飯。中餐材料貴,所以我只是煮西餐,一般 £30,有肉有菜有湯有水果,我阿媽仲話我洗費高!洗衫我每 10 日洗一次,一次 £ 5,夾埋屋友一齊洗,split fee,咁樣就慳錢因為通常好難裝洗衣機滿 3/4。

我一日三餐最貴係夜晚:罐頭湯、意粉、菠菜、蘑菇、三文魚(海鮮已經貴啦,不過我不喜歡吃紅肉和白肉)、蘋果一個、橘仔兩隻。呢個已經係最豪華嘅配搭,份量夠飽吐(呢個我個男仔同學都話夠份量),而且食材全部都係超市買,如果係大學蔬果攤到買的話仲便宜。

夜晚洗費:£0.60+£ 0.30+£ 0.50+£ 0.30+£ 1.20+£ 0.25+£ 0.25=£3.4

不過我係女仔,早餐我食唔到咁多,一碗 cereal/兩塊 waffle 就夠我撐 2 粒鐘。

一個禮拜如果你唔需要搭車的話,£30-£40 膳食+洗衫係絕對可以,我可以做證。不過其實我可以再食得簡單 d。

請教一下1998Ruby1998, 係香港銀行換現鈔英鎊通常都比50鎊紙幣, 阿仔話係英國50鎊紙太大額, 有啲店唔收, 同學仔都用卡 (唔知debit/credit card), 咁英國提款機最細面額係幾多鎊?

回覆 Avenger 的帖子

50 磅紙我聽過冇見過 ,除非你去大型超市同埋品牌商店,否則應該唔會收。
ATM 最低消費 £ 10,通常攞 £40 樓下現金的話通常都係 £10 鈔票,£50 以上會有 £20。UK 多用 debit card,有幾多就洗幾多(好過 Credit Card)。

不過我洗錢,除非係網購,否則都係用現金。

Thanks 1998Ruby1998. 其實50鎊都係等如HK$500左右啫,香港人成日都會$500買野,況且英國啲嘢又貴,唔明點解咁難洗,我現在都只能比50鎊現鈔阿仔做零用,都係幫佢搞張debit card好啲!

Avenger 發表於 17-4-13 00:35
Thanks 1998Ruby1998. 其實50鎊都係等如HK$500左右啫,香港人成日都會$500買野,況且英國啲嘢又貴,唔明點 ...

之前問過當地人,細商店因為驚假野,通常都唔收50鎊,只有大商店先會肯收。而且當地習慣用 debit card,無需要用到 50鎊 note。我孩子現時都只係帶10-20鎊出街,買野就算只係幾鎊都會用 debit card,非常方便。

回覆返主題,關於開戶口可以補充少少︰

最方便當然就係香港 HSBC 開定先,去到就即刻有戶口及 debit card 可以用。但係手續費就比較昂貴 (premier a/c 免費、advance a/c HK$800、其餘就 HK$1600),而且開戶需時三、四星期。可以考慮先幫囡囡開一個 advance a/c,然後再開英國戶口,手續費就可以先平一半,等英國戶口搞掂之後就可以將 advance a/c 轉返做普通 a/c。

不過其實去到當地先開戶口亦未嘗不可,可以先帶些少現金(300-500鎊),去到拎到學校信之後,帶埋 passport/BRP 去當地銀行開戶 (唔駛一定 HSBC,去 Lloyds 或 Barclays 仲方便),5-7日左右就有戶口及 debit card 用,到時有銀行資料就可以電匯錢過去,2-3日就可收到。呢個方法好處就係唔駛手續費,不過就要等 7-10 日先有戶口用,而且要先帶些少現金去,香港銀行通常換到的又都係 50鎊 note,去到仲要去當地銀行換成 20鎊 note 先方便駛。

Avenger    發表於 17-4-13 10:13
Avenger    發表於 17-4-13 10:12

Thanks 1998Ruby1998. 其實50鎊都係等如HK$500左右啫,香港人成日都會$500買野,況且英國啲嘢又貴,唔明點 ...

可以問下銀行有冇£20紙幣先,亦可預留,夠數就通知你去攞。

回覆 亮燈 的帖子

好, 又試下

回覆樓主:

自己怕用大鈔,曾去加拿大用加幣100,冇食店收,等銀行開門換細鈔

亮燈 發表於 17-4-11 19:46
如果只係一年,咁就唔使開英國戶口。可俾一部份英鎊現金,如£500。阿女自己如有香港銀行戶口及提款卡,可 ...

亮燈兄的建議十分好,我姪兒去美國 exchange 一年,也是用這方法,一星期提款一次,服務費不多,當是買個方便,比拿大量現金安全。

DEAR ALL,

多謝各位的回覆, 獲益良多!

我又唔多覺 英國那邊 £50 店舖唔收 問題,可能上次陪女開學 主要是在倫敦活動 ,大部分店£50都收 ,而且沒遇到 問題。因爸爸 兌哂 英鎊全部£50紙 ,我仲想鬧他點解唔兌£100紙 (因歐羅有€500紙幣), 後來上網睇原來面值最大紙幣是£50.

倫敦多外地遊客, 大部份店鋪肯收50鎊紙一d都吾出奇, 因為遊客係外地兌換既大部份只有50鎊纸.  但講到要係英國生活, 20磅紙永遠最方便. debit card,  credit card  都係非常方便.

1988Rubby , 你未聽過/見過50鎊一d都吾出奇, 好多土生土長既英國人都未見過, 所以一掹張50鎊出黎就知妳初到貴境.

2012年帶呀仔去開學,agent 話英國好多地方唔收£50, 我就叫銀行留£20給我,一有就call 我去取。去到英國,買和食都會收£50。之後再去英國探仔或比零用,都是£50, 完全冇問題。
‹ 上一主題|下一主題