用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區二線小學邊緣人 (女)
go

中西區二線小學邊緣人 (女) [複製鏈接]

st clare 突然少了位, 究竟博唔博呢?
已經唔知第二選擇邊間好?

elbar  煩   發表於 17-4-10 19:05
   1    0    0    0

回覆 dobeedoraemon 的帖子

為什麼ST CLARE會突然少了位? 是什麼時間的事? 去年定今年?

應該係將部分非保留位調返入直屬位,但今年小六都仲係2班,61個直屬位應該用唔哂呱。

LingChiBaBa 發表於 17-4-12 23:52
應該係將部分非保留位調返入直屬位,但今年小六都仲係2班,61個直屬位應該用唔哂呱。 ...
因為EDB係2014年既一條龍微調方案, 規定所有直屬中學"必須"把統一派位85%學額留俾直屬小學.

另一情況可以唔留足85%既情況, 就係直屬小學符合B1+B2既人數唔夠中學部係"統一派位既85%學額".

即係話, 今年St Clare小學B1+B2學生只有61人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-13 14:30
因為EDB係2014年既一條龍微調方案, 規定所有直屬中學"必須"把統一派位85%學額留俾直屬小學.

另一情況可以 ...

我有個問題,如果第二個情況,咪變相話咗比小學知你實際有多少band3學生?

LingChiBaBa 發表於 17-4-13 15:27
我有個問題,如果第二個情況,咪變相話咗比小學知你實際有多少band3學生?
...

我估唔係,只係中學一定要提供85%統一位俾直屬,但當小學部既學生總數少於85%, 直屬位就係小學部P6既人數,並不等於B1+2, 因教育局係唔會提供B1+2既資料俾學校,亦等於61個一定用唔晒。亦表示只要係B2生,乙1放直中,直中一定有位收你,唔使似大校可能要抽。

mcl203 發表於 17-4-13 15:36

我估唔係,只係中學一定要提供85%統一位俾直屬,但當小學部 ...

呢個我同意,因為SSGC也是這樣,所以我覺得SC也應該有不少位放回出來。

LingChiBaBa 發表於 17-4-13 15:41
呢個我同意,因為SSGC也是這樣,所以我覺得SC也應該有不少位放回出來。

其實係少變,只係咁表達會嚇跑班他校家長,和保證直小B2生一定入到 ~

LingChiBaBa 發表於 17-4-13 15:41
翻查資料, 似乎我之前諗法係唔啱.

睇番SSGPS近兩年既直屬位, 都係同當年小六人數一樣.

咁即係今年St Clare小六一級有61人...... St Clare直屬位用盡可以有71個, SSGSS直屬位用盡有99個直屬位, 兩間今年都未用晒
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-4-13 16:08
翻查資料, 似乎我之前諗法係唔啱.

睇番SSGPS近兩年既直屬位, 都係同當年小六人數一樣.

咁明年起 st clare p6 係3班,會100人 or above,直屬位就再加盡到 71個。

對嗎?thx

mykate 發表於 17-4-13 17:33
咁明年起 st clare p6 係3班,會100人 or above,直屬位就再加盡到 71個。

對嗎?thx

係, 到時應會用盡71個. 街外人就要更加小心了!

其實我兩年前已提醒大家會有呢個問題:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2996578&highlight=

hkpapa852 發表於 17-4-13 17:36
係, 到時應會用盡71個. 街外人就要更加小心了!

其實我兩年前已提醒大家會有呢個問題:

相對地,直屬小學家長就比較安心。

CheungAA  不是! 汰弱留強呀!  發表於 17-4-13 17:49

mykate 發表於 17-4-13 17:41
相對地,直屬小學家長就比較安心。
不過如果St Clare由61人爭61個位變到100人爭71個位, 其實競爭一樣大咗.

hkpapa852 發表於 17-4-13 17:42
不過如果St Clare由61人爭61個位變到100人爭71個位, 其實競爭一樣大咗.

係喎

mykate 發表於 17-4-13 17:51
係喎

我依家諗緊妹妹如果有升小 offer, 好唔好跟埋家姐讀。。。 似乎跟讀始終比較安全。

其實兢爭大唔大係睇間學校想點。

好似SHCC及SSGC, 自己有幼小, 佢地盡量俾自己學生上。SSGC用埋自行位收返Band2尾-3 SSGPS學生。咁咪安心D。

如果諗住換血做好成績,就……

hkpapa852 發表於 17-4-13 17:42

都未必係,聖嘉勒升中往績2班都幾多女生轉船㗎, 3班71個位係近乎入晒~

Ssgc上年同前年已經唔會收返成績差嘅ssgps,因為前年我見過一位ssgps p6女仔放榜當日,話升唔返直中,要即刻去搵其他學校,陰公!

fcatherinehk 發表於 17-4-14 01:10
Ssgc上年同前年已經唔會收返成績差嘅ssgps,因為前年我見過一位ssgps p6女仔放榜當日,話升唔返直中,要即刻 ...

以前都唔係100%收哂,我女嗰年都有1個上唔到。

LingChiBaBa 發表於 17-4-14 03:52
以前都唔係100%收哂,我女嗰年都有1個上唔到。

成級只得一個上唔到?咁ssgc 都好厲害喎,盡收直屬小學band 2, 3 學生都仲可以keep到喺band 1 中學

sunnygirl 發表於 17-4-14 04:55
成級只得一個上唔到?咁ssgc 都好厲害喎,盡收直屬小學band 2, 3 學生都仲可以keep到喺band 1 中學
...

我女嗰年係,另外5個去咗更好的中學。
‹ 上一主題|下一主題