用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH am & St Cat pm
樓主: chengfsl
go

LH am & St Cat pm   [複製鏈接]

Imabear 發表於 17-4-26 19:20
我相信每個家長都會為子女選擇最適合的學校,問下身邊朋友意見或教育界朋友意見。利申:我沒有申請LH , 自 ...

路過,睇唔過眼。
我覺得大家係可以對學校有不同的評價,合理嘅。

你話朋友講LH只顧成績,不理身心健康。呢個唔止係評價啦,點會唔係指控?

你仲要係冇報,再假設你冇小朋友讀緊LH,只係聽朋友講。

無論邊間中小幼都可能有學生讀得唔開心,如果咁就等於你講嘅唔理身心健康,咁冇喎,冇一間理㗎啦喎。

「唔理身心健康」咁大範圍,包曬身體同心理健康,你真係俾到例子,咁就係見解,評價。

比唔到實例,話你係指控,我又覺得好客戲了。

koollee 發表於 17-4-27 10:45
路過,睇唔過眼。
我覺得大家係可以對學校有不同的評價,合理嘅。

完全同我所諗一樣。

無論邊間中小幼都可能有學生讀得唔開心,如果咁就等於你講嘅唔理身心健康,咁冇喎,冇一間理㗎啦喎。<———不能同意更多。我唔信有間學校係100%學生都鍾意間學校。

因為一位朋友的小朋友讀得唔開心的情況(假設係真先),而得出個學校不理小朋友身心健康既結論,真係跳左好多個step。仲有話聽過好多用家例子,得出呢個結論添喎。無三不成幾,很多最少都三個卦?!

咁樣其實係好不負責任的留言。佢可以話有個朋友個小朋友讀得唔開心,但唔係一黎就講個佢的結論出黎。

佢個「例子」都係之後俾人問先講多d。

呢度都係想俾家長們收多d堅料,了解不同學校情況、用家意見、真正朋友用家意見。可以有正面負面評價,但要係言之有物。

請問有沒有pebbles用家?其實對考st cat PN 有沒有幫助?

MT812 發表於 17-6-1 18:58
請問有沒有pebbles用家?其實對考st cat PN 有沒有幫助?

一定有好處,除非小朋友特別出色或有背景(指識人必入)。利申:小女有讀pebbles, 有今年N班offer。

Pebbles 大機會過 Walk in... 入到2nd in 機會高
利申:小女有讀pebbles, 有今年N班offer...
‹ 上一主題|下一主題