用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH am & St Cat pm
go

LH am & St Cat pm   [複製鏈接]

大家會點揀? 好想小朋友讀am, 但升小成績St Cat會唔會比學之園優勝?
   7    0    0    0

chengfsl 發表於 17-4-10 16:55
大家會點揀? 好想小朋友讀am, 但升小成績St Cat會唔會比學之園優勝?

會揀學之園!
利申,冇學之園offer但St Cat pm offer

LH,prefer 新派 and各方面都好

睇你Target on咩學校。問過超過廿位小學、幼稚園老師意見:

如想博神校類別( st paul DBS DGS), SC個名會響D,但你要expect學校支援不足以考小一 (就算唔係考神校),你要花時間金錢出去外補或自己教。個數據係多人考得好過LH,但無OFFERS的都好多,有OFFERS的主力是家長發功。

一定有SC家長會話自己無外補咩都無做,呢種家長有五類:
1) 本身有backup,例如家長是old boy/girl/識人,早已四分一隻腳穩入某D學校
2) 住嘅校網好好,就算無offer都可博大抽獎
3) 有錢。就算咩Offer都無,唔mind俾錢讀國際學校 (一定有人會話國際學校現今都唔易考,但有錢定義係人家可輕鬆俾到debentures,機會點都大過你)
4) 有外補扮無
5) 真係N無的輕鬆型家長,就算零offers抽獎入二線津小都沒所謂

如你不打算外補、唔想花好多時間自己搞、又想考直資私小,建議LH。學校一條龍服務貼身搞掂,只係你要花時間配合,但慳左出去搵邊間外補的時間+金錢。缺點係有心理準備LH家長要高度參與學校配套 (例如校長見面講下有咩需要改善)

如你係上述五類家長或你唔MIND外補,建議SC,出名D又會輕鬆D

St Catherine is better la名氣 is among the most important factor
小學神校見你讀st Catherine 先加一分

complexnumber  EK 以外很多人都不知LH都算係名幼  發表於 17-4-10 20:14

回覆 xaxababy 的帖子

間間名幼都有一批學生無 offer, SC & KV 如是, LH 也不例外
LH 都有學生去大抽獎/入二線直私

就以中小學為例, 很多"神校"也不是全人類怒谷去到盡, 而是培養學習興趣, 訓練表達\領䄂能力等等. 因比很多人認為各名校學生是有樣睇的, 有特別的一種格.

反觀有些學校很嚴很注重學術, 就停留在地區名校水平了

回覆 complexnumber 的帖子

我意思唔係話全部LH學生都有OFFER,而係選擇時你要考慮自己係邊類家長/家庭/想要D咩。
SC係有名氣,但「名氣」背後你啲同學可能不同因素已半隻腳入左名小,如你是N無人士、唔打算外補、無咩方向,選LH「支援」多一點。大家都會話睇「數據」SC條數靚過LH,但從多間小學幼稚園老師校長意見,係SC學生大多「背景」較強 、old boy old girl較多、家長發功比學校多
利申:唔好見我讚LH以為我係LH家長/準家長。我今年有LH + SC OFFER,我最後選左SC

complexnumber 發表於 17-4-10 20:09

間間名幼都有一批學生無 offer, SC & KV 如是, LH 也不例外

請問你小朋友有無讀LH or St Cat? 邊間比較可以做到培養學習興趣, 訓練表達/領䄂能力?

回覆 chengfsl 的帖子

有很多朋友的子女都分別讀 SC和LH
我覺得SC學生比較presentable

complexnumber 發表於 17-4-10 23:14
回覆 chengfsl 的帖子

有很多朋友的子女都分別讀 SC和LH
神校/一線直私愛收SC生是有原因的

xaxababy 發表於 17-4-10 22:54

我意思唔係話全部LH學生都有OFFER,而係選擇時你要考慮自己係邊類家長/家庭/想 ...

Would you mind sharing the reason(s) you choose SC over LH then? And per the above 5 types of SC parents you mentioned, which type do you think you are in?

xaxababy 發表於 17-4-10 18:53
睇你Target on咩學校。問過超過廿位小學、幼稚園老師意見:

如想博神校類別( st paul DBS DGS), SC個名會 ...
我自己做既research結果都同xaxababy差唔多。我自己感覺係LH 家長群比較平實輕鬆, SC就未開學已準備就緒谷。我上PEBBLES 既家長已傾緊上咩興趣班。
另有一點我覺得幾重要係LH 4年都會係上晝班同一CAMPUS, SC 你會上3年PM到K3然後轉上晝,亦會轉CAMPUS, 呢D你都可以考慮埋。

除非LH offer係成績較好既青衣/海帆校先會考慮一下,如果唔係一定揀SC 啦。

chengfsl 發表於 17-4-10 23:02
請問你小朋友有無讀LH or St Cat? 邊間比較可以做到培養學習興趣, 訓練表達/領䄂能力?
...

如表達能力、領導才能,SC。

語言能力例如普通話,如你屋企全廣東話,LH。LH英普班係好好。

樓上提出的都要注意,如LH並非青衣凱帆紅磡而係康城迎海,我會去sc。

baby_paris 發表於 17-4-10 23:18
Would you mind sharing the reason(s) you choose SC over LH then? And per the above 5 types of SC pa ...

我有小一(私小) backup (不是最心儀但都ok) 所以選sc。

My understanding is the curriculum should be the same across the 5 campus, would you mind sharing why LH 康城/迎海 is not preferred? I am struggling between these two as well, AM offer for both, but LH one is from MOS 迎海...

xaxababy 發表於 17-4-10 22:54

我意思唔係話全部LH學生都有OFFER,而係選擇時你要考慮自己係邊類家長/家庭/想 ...

你小朋友好叻呀,雖然我咩offer都無,但都想知點解你會揀SC ?target 神校?

SC better, my Fd is a P teacher also let her girl takes SC.

kitempire 發表於 17-4-11 17:10

My understanding is the curriculum should be the same across the 5 campus, wou ...

康城有家長提過無另外三間升小成績咁「亮麗」,不過已是三年前的事。你問起所以我剛剛去望下今年康城offers,其實都好好 (附圖) 我無讀過康城校,只係聽人講

MOS新校未知會點 (但聽講轉左啲有經驗老師過去)。LH課程內容完全一樣。

如兩間都心儀,視乎你住邊去選間近

其實兩間都好好,不如揀間近屋企?
另外小朋友返下午班都有好處,佢可以瞓夜啲唔駛每朝打仗咁。同埋SC K3係全上午班,都有機會比佢地小一前適應早起。
LH就個個用家都讚不絕口,一定有佢可取之處!

‹ 上一主題|下一主題