用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代友问:中西区B1女選校
go

代友问:中西区B1女選校 [複製鏈接]

朋友女是中西区B1,她有直屬中学,但因地点远不便,想放弃直升保留位。如果乙一英华女,乙二聖堤女,乙三和之后應填乜好?但老师说就算填直屬中学乙二,到时也不会接受叩门。中西区有利女生,她應否放弃直屬去搏嗎?她15,16懊恼中,多谢各位赐教!
   8    0    0    0

深信不是地区问题,而是中西区纲B1女生的目标校~英华!若然要入直屬(行使權利),必要放乙一(教育局光碟有講),放乙部其它位,当然是自动棄权,直屬吾接受扣门,又正常因你放棄在先。投资理财都有風險,睇吓你承受的风險有幾高因乙部纯講運氣。还有纲內是否肯定仍然B1?

kkhon 發表於 17-4-9 02:15
朋友女是中西区B1,她有直屬中学,但因地点远不便,想放弃直升保留位。如果乙一英华女,乙二聖堤女,乙三和 ...

中西區利女仔,聖嘉勒一向都有一定%轉船,B2女仔都有機會入B1女中,但當然唔排除撞框~~~

中西區約1605人, 1/3 B1生=535人
假設55%係女生, 自行離場率30%
即有206位女生係統一抽獎, (聖心往績係大量自行位收2間直小生, 但聖中屬南區,2間直小生升中係計中西區人數)

SGGS 15 + TL 8 + BPS 6 + SSGC 7 + YWGS 73 + SHCC 4 = 113個B1街位
SGGS 61 + BPS 5 + SSGC 98 + SHCC 104 = 268個直联位收直联小乃B1+2生

以上仲未計入甲部位+男女中學,數字上係足夠B1女生入B1中學,但都係靠推測,自行評估風險 ~~~

她確定是B1,直屬中学在南区同时又心仪英华。如果要搏,乙一YWGS,乙二SSGS,乙三SGGC会否太進取?排位有什么建议?还是直升不要搏呢?

乙三是否聖嘉肋? 乙二聖提,机会係零。無人可回答你博與不博,如能承受後果,乙一YW. 不然,直升。風險自評。此终係六合彩大抽獎

回覆 mcl203 的帖子

请问点解SH会在自行收大量親生女呢?会收多少?她也填了自行一。

回覆 CheungAA 的帖子

乙三是啊,请问有什么建议?

CheungAA  乙二聖嘉肋  發表於 17-4-9 09:47

kkhon 發表於 17-4-9 09:45

请问点解SH会在自行收大量親生女呢?会收多少?她也填了自行一。 ...
往績...聖心直屬位104個係唔夠收2間直小生既...咁欠既位來自 ??

另外...中西區位數字上B1女生位係夠凸...往績係SCGS係保險線...SCGS有收B2生...但佢地今年街位少左
搏盡既可以填B1全票...但風險自負....我係靠估既 ~~~

谢谢你!我也覺得如果要搏就与直屬了断乙1-3也不填它,全票填晒B1校,但可能入的不是她想要的B1校。

kkhon 發表於 17-4-9 10:02

谢谢你!我也覺得如果要搏就与直屬了断乙1-3也不填它,全票填晒B1校,但可能入的不是 ...

估估吓咁講...直小除左聖嘉勒 係唔多會跳船...中西區又有4間女直小...理論上又高%B1率...係街仲有幾多B1女生
乙1中 YWGS已係機會唔細...乙1唔中即係大家都no. 唔靚...乙2/3夠胆搏埋 BPS...SSGC執盡雞都仲可以
但...我係夠估...唔好信我 ~~~

kkhon  Agree  發表於 17-4-9 10:15

相信你的朋友自行一是英華, 也聽聞, 今年是3x選1人, 中獎機會機會細, 甲一, 相信再一次放英華, 全港抽, 中獎機會微乎其微. 乙一, 英華, 或者你朋友應該睇番過往小學的戰績(數年), 成功入讀英華的人數再決定.

中乙一係咪大约2/3机会?

kkhon 發表於 17-4-9 09:38
她確定是B1,直屬中学在南区同时又心仪英华。如果要搏,乙一YWGS,乙二SSGS,乙三SGGC会否太進取?排位有什 ...

請問 SGGC 全名是什麼?thx

kkhon  St Clare's Girls' School  發表於 17-4-9 10:30
kkhon  St Clare  發表於 17-4-9 10:28

回覆 CheungAA 的帖子

她自行不是英华,自行成900人争好難。她学校的C姐多是直升,学校亦冇公布升中數據,冇得参考。

CheungAA  今年不9xx人, 聽聞是13xx-14xx, 雖然是自行是全港性, 可見多有直屬位生亦想離場, 中簽率可能又低左. 真係吾   發表於 17-4-9 10:43

如是st clare 我見之前仔仔學校二年派位大多是b2女仔入

請教大家,
St clare 今年開始,抽獎位減少了。
Band 1 女仔放乙三,還有機會嗎?

Thanks.

kkhon 發表於 17-4-9 10:23

中乙一係咪大约2/3机会?

好難估㗎喎,我只係吹水員一名~~~

又假設;
1. 聖中104個直屬位80%係B1生
2. 聖提98個直屬位有50%係B1生
3. 聖嘉勒仲有20個B1生係直屬位(但我唔知小學係咪約60人)

可以試下用之前估估吓既中西區女生去減吓,但現實,無實質支持既估估下,可以有好好大偏差~~~

mcl203 發表於 17-4-9 10:38
好難估㗎喎,我只係吹水員一名~~~

又假設;

仲有一樣,若聖嘉勒小學仲係約60人,咁直屬位61個一定有大量位放出街,同往年係一樣,可以當保險線~~~

最慘係博吾到, 又止吾到血, 係最吾想見到的結果
話哂六年光陰, 唸下邊間最合適, 好過只係追求個"名"啦!

CheungAA 發表於 17-4-9 10:18
相信你的朋友自行一是英華, 也聽聞, 今年是3x選1人, 中獎機會機會細, 甲一, 相信再一次放英華, 全港抽, 中 ...

唔係,我數過英華張自行list, 最多800,冇咁誇張。

‹ 上一主題|下一主題