用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友五音不全, 但又想入到學校合唱團 ...
go

小朋友五音不全, 但又想入到學校合唱團  

小朋友兩年試音都失敗, 佢想出年入到學校合唱團。 點幫佢好呢? 我小朋友無學樂器, 我又唔識教唱歌。 但我又唔想認真到要揾專人教。 點好呢?

不如易地而處,你係合唱團老師,會收呢種學生嗎?

asweetmom 發表於 17-4-8 23:39
不如易地而處,你係合唱團老師,會收呢種學生嗎?

唔會呀。 所以想佢練好啲。

你話唔係認真到搵專人教,咁你想搵合唱團比佢参加吓?

回覆 little_kid 的帖子

咁你起碼要請人教,唔好旨意個仔無師自通嘛,何況佢已考天才兩年都唔得!

Jane1983 發表於 17-4-8 23:50
你話唔係認真到搵專人教,咁你想搵合唱團比佢参加吓?

參加校外合唱團係咪都要試音合格先入得?

當然啦,要考視唱。

asweetmom 發表於 17-4-9 00:00
當然啦,要考視唱。

那應該都不行。

音樂事務處兒童合唱團每年4月招生,你可以試埋呢次。

asweetmom 發表於 17-4-9 00:26
音樂事務處兒童合唱團每年4月招生,你可以試埋呢次。

謝謝你的資料。 一般試音唱咩歌? 唔好意思問太多, 我真係無經驗呀。

坊間好多合唱團,考係要考,但唔係間間都係要求好高的。你仔要學吓,下年先有機會。

音樂事務處兒童合唱團逢星期六下午係沙田訓練,地點係咪就腳都要考慮下。

Jane1983 發表於 17-4-9 08:51

坊間好多合唱團,考係要考,但唔係間間都係要求好高的。你仔要學吓,下年先有機會 ...

如唔參加坊間合唱團, 邊度有得學?

有d 個別或小組教唱歌,未試過,唔知好唔好。

little_kid 發表於 17-4-900:47
謝謝你的資料。 一般試音唱咩歌? 唔好意思問太多, 我真係無經驗呀。
唔知試音咩歌,除試音仲要自選一首歌唱俾老師聽。
坊間另有葉氏兒童合唱團。

總之,你仔如果有心就請人教比較好。

回覆:小朋友五音不全, 但又想入到學校合唱團

我見樓主和留言的都無關心過:小朋友本身喜歡去合唱團嗎?
我的看法是,有興趣的自然就會做得好,不強求。

宮二 發表於 17-4-9 23:18
我見樓主和留言的都無關心過:小朋友本身喜歡去合唱團嗎?
我的看法是,有興趣的自然就會做得好,不強求。

...
little_kid 發表於 17-4-8 23:34
小朋友兩年試音都失敗, 佢想出年入到學校合唱團。 點幫佢好呢? 我小朋友無學樂器, 我又唔識教唱歌。 但我又唔想認真到要揾專人教。 點好呢?

樓主除左唔想花錢搵人教個仔音樂/唱歌,有盡其他努力幫個仔達成心願。

其實唱歌好講天份,如果樓主自己也用「五音不全」來形容,也不要抱太大希望,我見港青長期也有合唱團招生,但也要面試的,可以試吓當作興趣班。
學校裏還有許多校隊,除了合唱團外,或者考慮多一項去嘗試,作多方面的興趣也好。

回覆樓主:

美孚小童群益會嘅合唱團都招收緊小朋友,可以試吓,當然,也要試音啦。

fishballbaby 發表於 17-4-10 01:20
其實唱歌好講天份,如果樓主自己也用「五音不全」來形容,也不要抱太大希望,我見港青長期也有合唱團招生, ...

你講得啱, 我覺得唱歌都好講天份。 我不太識音樂, 只是覺得我小朋友節奏感較弱, 高音亦未能到位。
我小朋友是喜歡唱歌的 , 可能聽了學校合唱團唱歌很動聽, 更想參加。 奈何兩年試音也沒被取錄。 雖然知道沒太有天份, 但做媽媽的只想幫佢一把。