用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat 被動既小朋友
go

St Cat 被動既小朋友 [複製鏈接]

我小朋友較被動, 入st cat 唔知適唔適合, 有無就讀家長分享下被動小朋友能否適應? 加上佢係男仔細b觀察型, 而st cat小朋友一般都係主動talkative
怕小朋友會唔適應, 而家讀緊間N 比較小班教學同happy school.

希望有被動小朋友既家長分享下, Thanks(emoji)(emoji)
   0    0    0    0

其實唔使擔心咁多,幾百個學生唔會個個都係主動型。其實被動型入到去,可能會受同學影響變得talkative,無人知。我小朋友唔係讀SC,但認識讀SC當中,其實又唔係個個好動嫁。

chingchingbb14 發表於 17-4-8 23:14
其實唔使擔心咁多,幾百個學生唔會個個都係主動型。其實被動型入到去,可能會受同學影響變得talkative,無 ...

Thanks, 我怕佢呢個性格係學校會變隱形人, 希望學校可以培養到佢自信啦

放心,我個小朋友都係慢熱型,老師好有耐性引導,而家大有進步!

不過世上無免費午餐,家長要同老師多溝通,在家亦要花時間陪小朋友,慢慢幫小朋友建立自信心。學校提供了一個很好嘅環境,但始終不能單靠老師,家校合作非常重要!

ensy 發表於 17-4-9 23:23
放心,我個小朋友都係慢熱型,老師好有耐性引導,而家大有進步!

不過世上無免費午餐,家長要同老師多溝通 ...

多謝你既意見呀,你小朋友果時大概幾耐先適應到? 一般學校會幾耐同家長溝通一次?

caseiaming 發表於 17-4-9 23:28
多謝你既意見呀,你小朋友果時大概幾耐先適應到? 一般學校會幾耐同家長溝通一次?
...

失禮,成3個月先叫適應到... 我同老師交流好多去幫佢... 坦白講,如果你唔係自己接送,小朋友又無大問題,老師未必會主動聯絡你。但你可以打電話俾老師傾,亦可寫字條作簡單溝通。

ensy 發表於 17-4-9 23:44
失禮,成3個月先叫適應到... 我同老師交流好多去幫佢... 坦白講,如果你唔係自己接送,小朋友又無大問題, ...

我都相信我要差唔多時間先會適應到, 希望佢最後讀得開心, 唔該曬你

ensy 發表於 17-4-9 23:44
失禮,成3個月先叫適應到... 我同老師交流好多去幫佢... 坦白講,如果你唔係自己接送,小朋友又無大問題, ...

我想借位問,開學嗰排會唔會多啲機會主動聯絡家長?尤其係PN班,始終佢地仲細,thanks!

amemama 發表於 17-4-10 10:47
我想借位問,開學嗰排會唔會多啲機會主動聯絡家長?尤其係N班,始終佢地仲細,thanks!
...

PN照顧會周到d,放心

ensy 發表於 17-4-10 10:50
PN照顧會周到d,放心

咁就放心好多喇,thanks!!

ensy 發表於 17-4-10 10:50
PN照顧會周到d,放心

希望K都會啦,始終要返工, 無咁多機會同老師溝通

回覆 caseiaming 的帖子

No need to worry.  My younger son is like that too.  The class teacher gives him lots of encouragement. And he also learns from classmates to be more active and willing to speak out.

rai_fc 發表於 17-4-11 07:50
回覆 caseiaming 的帖子

No need to worry.  My younger son is like that too.  The class teacher gives ...

咁就好喇, as I am afraid he will feel embarrassed during those show and tell times, thanks a lot (emoji)(emoji)

amemama 發表於 17-4-10 10:47

我想借位問,開學嗰排會唔會多啲機會主動聯絡家長?尤其係P ...
我既個人經驗係,如果不是親自接送或自己打電話俾老師,老師成個學年只是打兩次俾我,因為no news 即係good news. 我個女無乜適應上既問題,所以無特別找老師傾。當然学校旅行、家長日等就會和老師傾下小朋友咁。

回覆 L+H 的帖子

Totally agree, no news is good news.In general, teacher would not call unless some issues but teachers are welcome parents to call to follow up.  
My son has been sick for the last 2 days and class teacher just called me to see how is my son.

L+H 發表於 17-4-11 10:48
我既個人經驗係,如果不是親自接送或自己打電話俾老師,老師成個學年只是打兩次俾我,因為no news 即係good ...

請問係咪通常係中文老師做班主任?

L+H 發表於 17-4-11 10:48
我既個人經驗係,如果不是親自接送或自己打電話俾老師,老師成個學年只是打兩次俾我,因為no news 即係good ...

我都想可以親自接送呀!但佢返pm,可能間唔時可以犧牲lunch hour嘅!

咁開學頭嗰個禮拜係咪都冇觀課?點解我印象中朋友講過話佢試過嘅?!

caseiaming 發表於 17-4-8 22:06
我小朋友較被動, 入st cat 唔知適唔適合, 有無就讀家長分享下被動小朋友能否適應? 加上佢係男仔細b觀察 ...

正正要平衡下。

如果係跳皮既,會叫你揀KV。

caseiaming 發表於 17-4-11 20:47
請問係咪通常係中文老師做班主任?
有2位class teachers, 1中 1 NET teacher通常係Net teacher call我地

amemama 發表於 17-4-11 23:38
我都想可以親自接送呀!但佢返pm,可能間唔時可以犧牲lunch hour嘅!

咁開學頭嗰拜係咪都冇觀課?點 ...
頭一星期家長入埋課室,但在課室時間會逐漸縮短, 返學時間逐漸增加
‹ 上一主題|下一主題