用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙BAND3仔仔如何填大抽獎??
樓主: momamy
go

黃大仙BAND3仔仔如何填大抽獎?? [複製鏈接]

回覆樓主

我想分享我囡囡上年升中派位,佢小六呈一呈二呈三成績唔錯,班主任果時話佢入band1冇問題, 但小六第三次考試衰咗,雖然唔係呈分試但級名次跌咗會好影響排位,佢叫我揀band1尾band2頭嘅中學,但阿女本身成績唔差,因為一次失手跌到落band1尾band2頭佢好唔甘心,而且德愛可立佢唔鍾意,最後我冇聽班主任意見,由阿女自己揀,第一第二揀區內band 1學校.... 第二打後我選擇他區band1中學,他區通常只有兩個位,結果我囡囡好好彩,竟然入到誇區嘅band1b中學,佢呢家讀得好開心,成績都慢慢追返上來,知道中學嘅溫習技巧! 所以大家都可以試下誇區~

回覆 hi_baby 的帖子

多謝樓上媽咪分享經驗,其實爸爸都係甘樣行偏鋒,想到甲部搏跨區的直資位,其實我系心驚驚,男人D思維真係好難理解,佢大安主意,話反正點樣派都係BAND3啦,無所謂!我覺得點都好啦,希望派間離屋企近少少就得,個仔考完呈分試后反而好似對讀書多番D興趣,尤其數學方面覺得方程解題好有意思,老師都贊有進步,不過發力發錯時間啦,點都好,只望上左初中會開竅,急起直追啦!

momamy 發表於 17-6-22 11:26
回覆 hi_baby 的帖子

多謝樓上媽咪分享經驗,其實爸爸都係甘樣行偏鋒,想到甲部搏跨區的直資位,其實我系 ...

你大可以問下囝囝嘅意見,此終佢先係用家,入到佢唔鍾意嘅中學佢會埋怨你一世,家長只能從旁俾意見。

終於塵埃落定啦,上來寫個總結,希望可以供黃大仙下年準備小升中的媽咪參考一下。首先仔仔的成績真係過山車一樣,五上跌五下升,六上又跌六下又升翻,品行兩年都係B,六下B+,7月10日拿最後一期成績表時還有個品行進步獎到手。心電圖一樣波動的成績但年級排名都始終40/76左右,切切實實系BAND3仔。所以爸爸決定甲部填跨區的BAND2直資中學搏一搏,結果亦真係好彩,派到甲一,九龍城區勞校,講真其實我地都幾滿意勞校,校舍雖然舊但係好大班房又闊,午餐系學校食,直資當中又算平,一個月先400幾,至於校風方面眾說紛紜,最可靠都係自己試過先知。
之前報志願時個仔可能覺得甲部無咩可能派到,對於我地的策略無意見,點知道一拿到派位紙后黑嗮面,覺得系左仔學校,又要升紅旗又要愛國主義教育,反正就係好唔滿意。仔仔當時情緒非常低落要我地即刻翻屋企(可能覺得無面),話想打機發洩下,後尾電話知道D好朋友有派培敦/彩天,就話一定要去呢兩間叩門,當然我亦提前準備好十份叩門資料(因為預左派BAND3),大概上午10點幾,學校班主任竟然打比我老公同佢講勞校好麻麻,問我地有無需要出推薦信去叩門,我老公聽完電話馬上動搖左,加上仔仔都有決心去扣,所以即刻出動,趕翻小學穩班主任,原來學校只會出一封推薦信比中學,必須考慮清楚去邊間扣,我個仔都好硬頸,堅持要去培敦扣,想起都覺得好難堪,坐系教務處外面三個我仔仔的任教老師一齊做佢思想工作,勸我個仔唔好寫培敦,因為真係浪費時間(鬼叫系BAND3咩),我都無嗮意見,唯有額佢培敦照去交表但係推薦信寫另一間永光(乙一志願),因為老師講希望會大D,結果順路先去培敦交左表,永光好過分,要三科兩年全B以上先派表填,系門口食左個大檸檬,乘機教育個仔現實的殘酷,連推薦信都白白浪費嗮。最後彩天都交埋表,下午已經收到彩天電話約12號上午去面試,至於培敦其實都預左無機會面試。
感覺11號時間真係過得好慢,接到彩天面試后開始做仔仔的思想工作,希望佢可以慢慢接受勞校(畢竟同區叩門可能性好低),問題系豬一樣的隊友(即爸爸)竟然時不時講下勞校的負面野,我已經好忍耐,終於忍唔住鬧佢地兩個,真係想讀書去邊間中學都一樣,難道名校就無打爛仔交咩,兩個被我鬧到無聲出。個仔系PC game的安慰下下午已經恢復生氣,反而個爸爸就啰啰嗦嗦,質疑自己幫個仔撿錯學校。
12號早上9點半去彩天面試,爸爸繼續請假,面試都幾順利,一家三口入去面試,彩天面試占40%,而且學校對家庭的價值好認同,所以連家長都要一齊面試,面試分為兩部分,第一部分仔仔自己同兩個MISS傾,英文自我介紹,問下最中意的科目,最近提左乜嘢電影,中意邊個角色之類,然後英文讀一段話,MISS問左幾個相關問題,跟住就轉翻中文問問題。仔仔表現都還可以,就係細聲左D,略顯不夠自信。第二部分就係家長都坐前去一齊傾,問下仔仔對爸爸有乜嘢評價,平日會有乜嘢家庭活動,又問仔仔如果要提高成績會點樣做,點解中意彩天,可能平時都口花花,竟然話因為D老師所以中意彩天,擺明聊女MISS,然後又擦爸爸鞋,話欣賞爸爸夠上進,晚晚翻夜校進修。估計因為甘樣留到比較深刻印象,老師最後贊仔仔把口好犀利,又贊我地教的好好。最後問我地面試完會做咩,我剛好個日要去圖書館還書,脫口而出講左去圖書館(估計都有加分)。
其實本來都無預計培敦有面試機會,因為成績差之餘中要乜嘢獎項都無,填申請表時根本無內容可以寫,但係個仔一直唔肯放棄,13號早上再去多次培敦話因為11號太急無填齊資料,希望學校可以比多次機會入翻資料同求情比面試機會,結果中午打電話來通知下午2點去面試,面試家長唔使入去,系男老師,啊仔出來時面無表情,我知道肯定唔得啦,又將工作重點改為催谷勞校,後尾下午培敦已經通知落選。
14號仔仔毫無心機跟住我去勞校註冊,升旗隊D大哥哥系咁聊佢,問有無興趣加入,仔仔好嫌棄。註冊手續辦到買校服同買課本時,佢堅持唔肯買住,話要等埋下午彩天有無消息,我覺得都可以等下,於是搞定註冊就翻左屋企,大概下午3點幾就接到彩天電話,話兩個MISS都幾中意我仔仔,所以決定收,啊仔開心到爆,我地大人反而爭論左一陣,爸爸認為直資學校資源點都充足D,最後全家投票決定順個仔意思,改彩天,畢竟來緊6年都係佢讀書,最緊要佢中意。急急腳5點幾趕去勞校拿翻個註冊證,當時都碰到3個家長同樣來退註冊證,真係可憐天下父母心,個個都為仔女奔波勞碌。
15號早上去彩天註冊完,又開始陪太子讀書,準備18號的分班試,希望入到英文班,其實都知無咩可能啦,已經懶散左大半個月心散到離嗮譜,不過都要逼一逼,唔可以輕易放過佢。系呢一刻都仍然無辦法放鬆個人,開篇時講話塵埃落定,其實應該系更恐怖的開端,中學6年,12歲-18歲,真係唔知自己可唔可以招架得住,希望一家人可以互相配合,仔仔可以盡快開竅,知道讀書的重要性啦。

momamy 發表於 17-7-18 18:34
終於塵埃落定啦,上來寫個總結,希望可以供黃大仙下年準備小升中的媽咪參考一下。首先仔仔的成績真係過山車 ...

你真是一個好媽媽。
相信兒子明白到辛苦得來的東西要好好珍惜。
彩天成績雖然麻麻,但係學生好乖,好純。
希望你兒子努力讀書,不要浪費今次的機會。

終於塵埃落定啦,上來寫個總結,希望可以供黃大仙下年準備小升中的媽咪參考一下。首先仔仔的成績真係過山車 ...
天下父母心,希望仔女會明白..
培敦我地都又叩,但唔成功入左另一間,
父母都希望仔女會成材

黃大仙唔係不接受本區叩門架咩?

系啊,好彩掛,昨晚開家長會都話今年其實只有3個叩門位,不過我14號去註冊見到告示板上貼住D中一新生註冊名單,都有七八個無去註冊,所以我推測其實都有十個左右去叩門的小朋友被收左

多謝妳無私的分享。

回覆 lololala 的帖子

因為我發覺討論區內都好少人講起黃大仙區,主流都係談論band1生升學,作為暫時落後分子的家長都幾彷徨。不過我相信上來穩資源的媽咪都係用心為仔女學業做準備,所以將個人經歷分享出來,希望可以幫到有需要的家長作為參考。尤其系被學校老師定性為band3的小朋友家長千奇唔好輕言放棄,開花期有快有慢,可能只系等待過程長一點。好似我個仔,一直被學校老師判定為band3,但係而家都可以靠自己努力入左彩天,pre-S1考完試后分左入英文班,都算系唔錯的回報。老人家有句話"寧做雞頭莫做鳳尾",都係有D道理。我相信個個小朋友都會有發光發熱的機會。
‹ 上一主題|下一主題