用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 急切性問題,關於食藥?
go

急切性問題,關於食藥? [複製鏈接]

小朋友已經被醫生決定咗開藥,贊成反對聲音各一半,我最想問嘅係你地放假嘅時候有冇比佢哋食藥,定係返學期間先食呢?
   0    0    0    0

chkkkkk567 發表於 17-4-6 10:18
小朋友已經被醫生決定咗開藥,贊成反對聲音各一半,我最想問嘅係你地放假嘅時候有冇比佢哋食藥,定係返學期 ...

咁醫生點講?

醫生話長期食,但係我見啲家長朋友,放假就冇俾小朋友食,我怕停咗對佢有影響,所以上尼問吓意見!

其實食唔食藥真係好睇您點睇,因為食左既表現一定會好D,但一停唔食就會好明顯,會有依賴,但同時食藥既副作用您都要留意下,好多仔會無哂胃口。多口問句,醫生有無建議做其他訓練?定單純叫您小朋友食藥?

因為我小朋友上堂會大叫,周圍跑,除衫,除鞋,已經觀察左一排,呢個係醫生最後建議!醫生話食咗嘢先食藥,建議我少食多餐囉!

回覆樓主:

其實,你知唔知食藥,除咗現成既效用,仲有一樣功能?就係要俾小朋友"經驗"。食咗藥,再無奇怪行為,俾人讚佢乖…呢d經歷過,佢地先識"進步"。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

chowqv 發表於 17-4-13 15:47
其實,你知唔知食藥,除咗現成既效用,仲有一樣功能?就係要俾小朋友"經驗"。食咗藥,再無奇怪行為,俾人讚 ...

講得好好!

你放假頂得順佢D行為, 或者佢響屋企係乖D既, 咪放假唔食囉.
不過長假期唔食, 都要小心, 返學唔係一食返就有效.
‹ 上一主題|下一主題