用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三數學科成績6X 是否很差?
樓主: 活出彩虹
go

中三數學科成績6X 是否很差?   [複製鏈接]

rubycourt 發表於 17-4-26 00:19
Thx
學友社仲出咗本《高中選科及升學指南》2017,有講JUPAS各間大學課程與高中科目關係,簡單d講就係大學要讀咩系,高中就要選修邊一科去配合大學要求,有必修/優先考慮/額外計分比重等,可以一睇,以便高中揀科。

silvia_ng    發表於 17-4-27 10:20

TwinWong 發表於 17-4-26 18:05
佢啊仔應該好細心

我呀仔。。。係好大懵,唔小心,否則應該可以絕對更上一層樓 仲要佢唔肯溫書既,佢會話我考得OK,做乜要溫。但其他中文,中史,宗教科成績都唔係幾好(用中文作答既卷死硬!) 希望出年肯上心啲啲啦

silvia_ng 發表於 17-4-27 08:25
我呀仔。。。係好大懵,唔小心,否則應該可以絕對更上一層樓 仲要佢唔肯溫書既,佢會話我考得OK,做 ...

唔怕 中史 宗教 出年唔揀 我要求合格就得
中文覺得啊仔佢唔得 可能同英文 數比較
我覺得中文無唔合格又係級中游的話 我都收貨
因為真係比英文難

TwinWong 發表於 17-4-27 08:35
唔怕 中史 宗教 出年唔揀 我要求合格就得
中文覺得啊仔佢唔得 可能同英文 數比較
我覺得中文無唔合格又係 ...
中文作文其實都好危險,有兩三次都唔合格,合格都係50分或51分。上年中文科考級100以外,今年進步返D,考返級60幾。班主任有講過(同時佢今年中文老師),如果中文冇大進步,預計佢DSE應該只得2級。可惜佢聽完都未知驚,點迫佢都唔肯睇中文書。

silvia_ng 發表於 17-4-27 10:27
中文作文其實都好危險,有兩三次都唔合格,合格都係50分或51分。上年中文科考級100以外,今年進步返D,考返 ...

小時如果係讀英小 中文又真係會弱一點
我外侄仔都係咁英文強中文弱
真係要加倍努力 起碼3至安全
我fd 佢仔當年3選科/數/M2 5+到5**
又係中文2咗 唯有讀一年副學士
自修中文 第二年有L3 入返港大

silvia_ng 發表於 17-4-27 10:27
中文作文其實都好危險,有兩三次都唔合格,合格都係50分或51分。上年中文科考級100以外,今年進步返D,考返 ...

我女睇好多中文書,但作文也是很弱,經常51、2分,今次突然好d 59,但好穩定係5字頭,但閱讀理解的卷就都算高分,之前老師見我女中文作文咁㡳分,但就話估不到她閱讀理解d券咁高分。

silvia_ng 發表於 17-4-27 08:25
我呀仔。。。係好大懵,唔小心,否則應該可以絕對更上一層樓 仲要佢唔肯溫書既,佢會話我考得OK,做 ...

我女同你仔差不多,數學老師評語話佢理解力好高,記性也好。但老師話她大矇和不小心,又係唔肯努力d,覺得自己溫了便算,不肯比多d心機。分數一般處於average高少少已ok。下年F4希望她真的發憤,否則真係考第尾都似,因為佢選理科,我知F4理科班d男仔真係好勁,全科考試平均分可以9X。

October. 發表於 17-4-26 22:22
學友社仲出咗本《高中選科及升學指南》2017,有講JUPAS各間大學課程與高中科目關係,簡單d講就係大學要讀咩 ...

Good ! 請問一般書局有售嗎?

http://www.hyc.org.hk/publish/index.php

高中選科及升學指南2017(電子版)

YmOra  thx.thx.   發表於 17-4-27 16:08

johnmamama 發表於 17-4-27 15:43
http://www.hyc.org.hk/publish/index.php

非常感謝你

johnmamama 發表於 17-4-27 15:43

原來有電子版, 好方便.

我每次都係朋友經深水埗攞紙書俾我,

TwinWong 發表於 17-4-27 10:49
小時如果係讀英小 中文又真係會弱一點
我外侄仔都係咁英文強中文弱
真係要加倍努力 起碼3至安全

我見近呢年中大個別學科好似可接受中文2左既學生,不過正路應該其他科要好標青至得。咁遠既野我都唔敢諗,只係繼續我既"洗腦教育", 希望佢中文會好返啲啲。

rubycourt 發表於 17-4-27 11:06
我女睇好多中文書,但作文也是很弱,經常51、2分,今次突然好d 59,但好穩定係5字頭,但閱讀理解的卷就都 ...

我仔閱讀都唔係好理解但今年分數超越5字頭,可能去左補習有幫助。

rubycourt 發表於 17-4-27 11:19
我女同你仔差不多,數學老師評語話佢理解力好高,記性也好。但老師話她大矇和不小心,又係唔肯努力d,覺得 ...

平均分9X分!好勁呀

silvia_ng 發表於 17-4-27 19:08
我見近呢年中大個別學科好似可接受中文2左既學生,不過正路應該其他科要好標青至得。咁遠既野我都唔敢諗, ...

慢慢令啊仔要著紧中文

silvia_ng 發表於 17-4-27 19:11
我仔閱讀都唔係好理解但今年分數超越5字頭,可能去左補習有幫助。
...

我女中文閱讀理解都有80分,係作文唔知點解總係5字頭。

wenyin 發表於 17-4-21 15:52
我只是光顧屋企附近的小型補習社, 只得1個亞SIR, 並非大集團, 不知道你住哪區? 可 PM 我. ...

可以pm補習社資料比我嗎?謝!

請大家幫忙.小兒暑假後升中三.他想在暑假時補習中文.可否pm補習社資料比我嗎?

TwinWong 發表於 17-4-26 18:05
佢啊仔應該好細心

我仔又一次大懵發作。。。剛完的數學Quiz由於冇帶計數機,50分滿分只攞到20分,佢仲好自豪咁話,冇計數機仲有20好難得,我比佢笑死。好彩係Quiz, 如果係考試冇帶,我真係笑唔出啦。

October.  佢地依家中二學緊sin, cos, tan, 無帶計數機好大獲,不過,Quiz就無所謂。  發表於 17-5-12 19:32
‹ 上一主題|下一主題