用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 斜視,點處理好?
go

斜視,點處理好?

我個仔有斜視。在未知道個仔自閉時,我們睇過一次眼科。個仔扭扭擰擰唔肯俾醫生檢查。咁本來約咗聽日再去檢查嘅。已經問咗醫生,視乎斜視的原因,治療方法有可能是戴眼鏡也可能是做手術。戴眼鏡個仔實唔制啦。做手術又要等康復啦。我怕阻遲了自閉症的治療。

另一方面,現在知道個仔有自閉症,也想把握時間快啲治療。

想問吓呢度有冇過來人呢?我應該宜家醫眼定遲啲先呢?例如話,治療自閉症一年先。可能個仔出年冇咁扭扭擰擰,肯戴眼鏡,會唔會好啲呢?就算要做手術要等佢康復,都起碼是在已經改進了的狀態下康復。咁佢生活都過得舒服啲。

請賜教!

樓主關係斜視方面, 你係指小朋友個眼珠唔係位於中間位置? 定係佢同人講野, 又話者你同佢講野時佢唔係正面咁望住你(即係用眼尾望一望)? 如果係前者就真係要找醫生,就算要戴眼鏡都要搞左眼睛先, 不過如果係後者就因為自閉症唔想同人有眼神接觸先有呢d 行為, 咁就當然係馬上接受治療(社交, 行為)啦!明天都要覆診, 問下醫生意見吧!另外就算要做手術, 好似係每次只做一隻眼睛的, 所以都可以試下同步進行, 努力!

KCHK 發表於 17-4-4 11:21
樓主關係斜視方面, 你係指小朋友個眼珠唔係位於中間位置? 定係佢同人講野, 又話者你同佢講野時佢唔係正面 ...

講緊鬥雞眼嗰種斜視啊

lobb2015 發表於 17-4-4 12:43
講緊鬥雞眼嗰種斜視啊

小朋友係乜原因斜視,要先攪清楚,係感统玩眼,行為唔肯望,定係點?
我亞仔眼球控制弱,睇左專睇A仔既行為視光師,話佢冇野。後來睇OT先知係感统影響。

樓主, 明天見完醫生再決定吧,呢d野醫生較專業

回覆:KCHK 的帖子

我大仔斜視,細個有蓋眼訓練,戴眼鏡,到四歲做第一次手術,4㱑半及六歲也做,前後三次手術。其實都是根據醫生建議去做,自閉訓練也同期進行的。

olima 發表於 17-4-11 00:13
我大仔斜視,細個有蓋眼訓練,戴眼鏡,到四歲做第一次手術,4㱑半及六歲也做,前後三次手術。其實都是根據 ...

三次手術。。。駛唔駛全身麻醉?

回覆:lobb2015 的帖子

當然要啦!

3-6歲係治療自閉症既黃金期,就算要做手術都應該同步進行呀!

回覆:mama.olive 的帖子

對,我兒是自閉症訓練以及斜視訓練+手術同步進行的。眼科醫生說其實斜視矯正只涉及外觀,與功能無關,長大後才做也可,但我仔case嚴重,如果年幼時不做,只會影響自信心(曾經在公園被小孩問,他是否盲?!)。