用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖士提反書院揭更衣室偷拍 重案組拘7男生 ...
go

聖士提反書院揭更衣室偷拍 重案組拘7男生 [複製鏈接]

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0403_00822_001.html

無嘢玩?

中小學是否用同一更衣室?

是男更衣室定女更衣室

0    0    0    0

http://hk.apple.nextmedia.com/ne ... 83248016.1483089183

原來有男有女,恐怖!

ppmmbb 發表於 17-4-3 09:05
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0403_00822_001.html

呢班小朋友玩到冇野好玩,今次真係玩出火我剛剛看完新聞,真的好恐怖。

Felix223 發表於 17-4-3 09:35

呢班小朋友玩到冇野好玩,今次真係玩出火我剛剛看 ...

七個人在不同地方裝,唔似只是開玩笑

poonseelai 發表於 17-4-3 10:14
七個人在不同地方裝,唔似只是開玩笑

唉。今次學校做法十分正確,不會為了校譽而掩飾。我只是登呢幾個小朋友家長心痛,一心栽培仔女成才,但今時今日攪成咁。所以我們作為家長更要借鏡,要更加正確教導自己小朋友唔好行差踏錯。

參與的男同學已經15、6歲,唔係細蚊仔,應該知輕重。佢地係操場、泳池更衣室裝偷拍器材,歷時半年,被偷拍的受害者好多,佢地睇咗好多唔應該睇的嘢。事情係好嚴重,唔係貪玩惡作劇。

雖然話呢7個小朋友今次可能前途盡毀,係好可惜。但作為家長,我比較同情被偷拍裸體的女學生。人地係間學校讀,無端被人偷錄換衫video,唔知幾多人睇過,又唔知有無人流出街,好慘好唔抵。

sheffield    發表於 17-4-5 09:22
bobbob  絕對認同  發表於 17-4-3 12:06

不過,我唔會話學校。事實上,邊個敢講自己果間學校一定無害群之馬?社會大眾公平對待事件,學校先會公平處理。否則個個驚影響校譽,結果有乜事都密冚,跳樓話中暑,咁對大家都無好處。

小學部上年開始賣定期票據收生,多咗有$人,將來問題會否更大?

anthony8899  名校只向錢看, 只會愈來愈差。  發表於 17-4-3 12:59

Jane1983 發表於 17-4-3 10:36
參與的男同學已經15、6歲,唔係細蚊仔,應該知輕重。佢地係操場、泳池更衣室裝偷拍器材,歷時半年,被偷拍 ...

受害人心理影響可以好長遠,即使這七個學生最终被定罪,難以補償已做成傷害

回覆 poonseelai 的帖子

係,學校應該係安全的地方,唔應該發生呢d事。唔知邊個學兄,唔知佢地有無邊個朋友睇過自己裸體,心理影響好大。作為一個成人,都覺得好難接受,何況小朋友。
唯一希望係警方調查,徹底銷毀所有相關資料,唔好有任何機會流出街。

anthony8899  報紙說是女更衣室...很嚴重啊.  發表於 17-4-3 12:57

Jane1983 發表於 17-4-3 11:11

係,學校應該係安全的地方,唔應該發生呢d事。唔知邊個學兄,唔知佢地有無邊個朋 ...

SCMP剛出報導話校方發現有片段在綱上流傳而揭發事件,令人擔心

真係陰公。唔敢想像父母的感受,希望警方幫到受害家庭。

真係好令該校家長擔心。被同學長期偷拍,對心理有很大負面影響,若偷拍影片外洩,情況更嚴重。

駭人聽聞

以前由讀初中的朋友口中聽到這所學校愈來愈多內地人已經對這校冇乜好感

自從賣200萬票據後對這校更加冇好感

再整單咁野

偶爾一兩個害群之馬不能代表學校,但一群成七個

Jane1983  一群7個  發表於 17-4-4 12:06

回覆:ar_mak 的帖子

為左乜甘做?

siden 發表於 17-4-4 01:18
駭人聽聞

以前由讀初中的朋友口中聽到這所學校愈來愈多內地人已經對這校冇乜好感

你有搞冇清楚呢七個係地道香港人定係內地人、定其他國籍人士?

但你咁將內地人+$200萬+害群之馬連貫起來,實在有影射內地人的意思,算唔算係岐視或偏見?

QQpa 發表於 17-4-4 11:50

你有搞冇清楚呢七個係地道香港人定係內地人、定其他國籍人士?

你閲讀理解好有問題。

我不喜歡這校有3個唔同原因。仲要已經將3個原因分開3段寫。我幾時將呢3個原因溝埋話害群之馬係國內人或200萬人?跟本連一丁點映射都冇。

拜託咪用你自己的誤會黎「屈」我。

siden 發表於 17-4-4 12:33
你閲讀理解好有問題。

我不喜歡這校有3個唔同原因。仲要已經將3個原因分開3段寫。我幾時將呢3個原因溝埋 ...

噢,我真係誤會左你,sorry.

siden  不要緊  發表於 17-4-4 13:08

有家長能對自己仔女同佢地既學校充滿信心,深信呢d事一定唔會發生係自己身上,真係好!好想知係邊間學校可以百分百保證呢?
‹ 上一主題|下一主題