用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸以外
樓主: IloveJJ
go

金庸以外   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-4-3 13:02
係好架?我唔識呀!
http://www.cup.com.hk/2017/03/23/lin-yutang/

陶傑:為甚麼要讀林語堂?

20 年代最看得通中西文化的現代中國知識份子,有人說是胡適,有人說是林語堂。
胡適是安徽人、林語堂是福建人。兩人都精通英文,對英美的民主自由思想文化有深刻的認識。但福建臨海面對南洋,對海洋的見識,畢竟比內陸的安徽強一線。

林語堂不像胡適,不向中國人硬銷西方的議會民主。林語堂走另一個方向,將中國文化的精華,用通俗的英文文筆向西方民間情懷推介。

林語堂高於胡適的一點,是胡適過於嚴肅,而林語堂則學通英國人的幽默。懂得幽默則自然隨和,語帶輕鬆,一切以快樂為本,不會來憂國憂民那一套,以開心欣賞、冷靜旁觀為專。 林語堂選擇了蘇東坡為中國文化精華的典範人物,向西方推介,此一眼光,經得時間考驗。

蘇東坡性格寬和,為人幽默精趣,政治則取態中庸,卻又以知識份子的身份不至於不關懷疾苦。1,000 年前,蘇東坡不但是中國最早的「自由知識份子」,即所謂 Liberal,而且在蘇東坡身上有邱吉爾的文采和情趣,有英國人的中庸和幽默。

蘇東坡是一個旅行家,他對政治的得失看得開,得罪王安石和宋神宗,其處境也一如邱吉爾,30 年代的所謂 “The Wilderness Years”,邱吉爾在自我放逐鄉間之時遊山玩水,以油畫寫生為樂,結識差利卓別靈,都有一份「博弘」(Magnanimity)的大器度,其情懷和眼界,也與流放嶺南和杭州與山水為樂、動物為友的蘇東坡相同。

林語堂深切認識中國人民族性的弊端,卻以半嘲諷、半憐憫的姿態輕鬆剖析。林語堂話中有話,意在言外,深得英文寫作 Understatements 和中國藝術留白之精妙。晚年時他第一個研究中文打字,遠在電腦發明之前,林語堂絕不拒絕西方科技,以理性融入人文情懷,更開現代中國知識份子的典範。

正因如此,林語堂受英國殖民地政府賞識,新加坡創辦南洋大學,請林語堂為創校校長。但林語堂在南洋維持士大夫和知識份子的地位,要求南洋大學的校長官邸有所優遇,與南洋華僑和拉黃包車捐獻建校的基層人士發生了一點磨擦。這一點似乎是中國知識精英的特性:功成名就,總想過一點權力精英的日子,最終或與大眾脫節,有如今日的歐盟官員。

21 世紀再讀林語堂,跨中西、懷宇宙,重認這位 Timeless 的作家,實別有一番意義和奇趣。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ABC-DAD 發表於 17-4-3 13:00
好奇問一下,好似對於兒童文學作品,唔係好多家長會推介,太淺?無養分? ...

老老實實,自己唔多睇兒童文學,唔知有咩作者,最近睇緊修煉,作者陳侑如,值得推介,但算唔算兒童文學唔敢講,佢d書係圖書館放成人區,故事主角12歲,可能適合harry potter年齡層既讀者
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 MASAYA 的帖子

作家列表[size=0.666667em]編輯

以下為部份香港兒童文學作家的列表:

在公共圖書館網頁輸入作者名字搜尋,大概有相當多選擇

兒童文學作家目錄參考一下

ABC-DAD 發表於 17-4-3 13:23
回覆 MASAYA 的帖子
我細個有睇畢華流

torunpoland  我細個都有睇畢華流  發表於 17-4-3 18:42
bobbob  估唔到你嗰代仲識畢華流  發表於 17-4-3 17:20
ABC-DAD  我自己就睇老夫子、兒童樂園,黃玉郎、上官小寶、讀者文摘多,姊妹雜誌,理髮店圖書館有嘅都睇   發表於 17-4-3 13:45
小時了了  Me too  發表於 17-4-3 13:39

除看陶傑的揾食文章外,不妨上網搜尋一下,關於林語堂

關於胡適

關於世界兒童文學大獎

IloveJJ 發表於 17-4-3 13:28
謝謝,但個個都好嗎?
我比較喜歡台灣兒童文學作家。個人喜好。我自己細個都睇三毛、杏林子、何紫、阿濃、老夫子。不過, 唔知點解阿女依家睇何紫同阿濃...........瞓咗...........

其實, 有時間可以陪佢睇下古文觀止、論語、增廣賢文等等文學作品, 可以學習好既文字, 又可以修身養性。一字一句, 一字不能刪, 上文下理, 行文方式, 文章結構, 極具參考價值。

IloveJJ 發表於 17-4-3 09:53
我仔小四,四大睇咗其三(紅樓夢感覺無咁適合無買俾佢睇),不過只係兒童版。我就剩係識四大,所以唔知仲 ...
我好彩D, 阿女鐘意睇紅樓夢, 紅學好多研究, 佢睇完兒童版又睇青年版, 然後又有好多講入面既名言摘錄, 角色性格等等。剛剛去北京買咗原著, 暑假會同佢一齊睇。

不過, 紅樓夢只係俾佢既消閑書。其實書局有D俾小朋友睇既書, 之前小時了了(好似係)介紹過, 分抒情文、記敘文等等唔同文體, 小學生好適合。

IloveJJ 發表於 17-4-3 17:16
咁其實係咪睇咗四大名著、論語、古文觀止、金庸之後,其他都無乜必讀既書啦?
...
其實金庸都唔係必讀... 大眾認識既金庸都係武俠小說,四大名著都係通俗小說,其實... 真係唔係必讀,有興趣都可以睇,只係金庸比較多人鍾意

IloveJJ 發表於 17-4-3 17:59
因為我見啲中學攞嚟做指定書,而且上次JM咪話中國都定咗為小學生指定書?
...
咁教科書係必讀,學校指定要睇,都可以話係必讀既,學校冇話,其實冇乜所謂,冷門熱門都好,睇書係個人既

IloveJJ 發表於 17-4-3 17:16
咁其實係咪睇咗四大名著、論語、古文觀止、金庸之後,其他都無乜必讀既書啦?
...
你如果問我必讀既書, 其實金庸同四大名著亦並非必讀, 古書咁多咁精彩, 無乜係話唔駛讀。

不過, 你知啦, 我哋好忙丫嘛, 又要體藝, 又要呈分, 要做到入水能游, 出水能跳, 入得廚房, 出得廳堂, 時間係好唔足夠既。所以, 如果只可以揀一本, 我會揀論語。不過, 因為我好閑, 我兩個女都好閑, 所以又可以睇多幾本咁解。
‹ 上一主題|下一主題