用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸以外
樓主: IloveJJ
go

金庸以外   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-4-5 15:35
金石堂嗰兩本係點架?睇唔到相,有無link呀?謝謝

呢兩本2年前買落, 成套有4本, 但我只買2本, 另外兩本無買
升國中前必讀的科學漫畫全攻略(4) :http://www.kingstone.com.tw/book/book_page.asp?kmcode=2015231829786&lid=search&actid=wise
升國中前必讀的:科學漫畫全攻略(1): http://www.kingstone.com.tw/book/book_page.asp?kmcode=2015240086934&actid=bridgewell

呢啲兩日前上網買, 未收貨
得獎紀錄:
‧行政院新聞局第24次推介中小學生優良課外讀物—叢書‧工具書類。
‧行政院新聞局第26次推介中小學生優良課外讀物—叢書‧工具書類。
‧台北市兒童深耕閱讀計畫選書。
‧「好書大家讀」第49梯次入選好書—知識性讀物組。
圖解數學辭典: http://www.kingstone.com.tw/book/book_page.asp?kmcode=2013100063958&actid=bridgewell
圖解物理辭典: http://www.kingstone.com.tw/book/book_page.asp?kmcode=2023300034450&actid=BookPage
圖解生物辭典: http://www.kingstone.com.tw/book/book_page.asp?kmcode=2023600016262&actid=BookPage
圖解化學辭典: http://www.kingstone.com.tw/book/book_page.asp?kmcode=2013400026318&actid=BookPage

另一套科普百科全書都好好, 妳可以考慮下
神奇酷科學: https://gkids.cwgv.com.tw/newbook/BKS321X/index.asp

IloveJJ  謝謝!  發表於 17-4-5 22:16

bobbob 發表於 17-4-5 15:41
其實英文中學係用英文教書,學生唔會明中文書用字喎

我明英文中學係用英文教科書, 純我諗咋, 嗰幾本有好多好靚彩色圖解釋, 每個專有名詞亦有英文顯示, 我估阿女如果真係日後要住宿舍自己攪掂, 我估 (亦希望) 佢會自己明.

P.S. 嗰本圖解數學辭典, 我前一兩年唔記得參觀顏寶鈴定係匯基(東九龍)學生宿舍時, 見到有學生書檯有呢本

例如: 圖解生物辭典: https://gkids.cwgv.com.tw/book_function/book.asp?bookno=KR002
書摘
生物與生物所處的環境
世界可以分成好多種不同的地區,每個地區都有當地特有的植物與動物。這些動、植物都已經適應自己生活的環境(請見第9頁的輻射適應),而且彼此相互依賴,形成複雜的網絡。溫度、雨水、光線(氣候因子)、土壤的物理和化學性質(土壤因子),以及生物的活動(生物因子)等,都會影響環境。生態學就是研究生物(例如:動、植物)與環境關係的科學。

生物圈(Biosphere)
生物圈是地球上所有生物居住的地方,它的範圍從地表上的大氣層到地表下的岩層,包括大氣與海洋。

生物群落(Biomes)
陸地表面可以區分出幾種主要的生態區,每種生態區都有屬於各自的季節變化、日照長度、降雨模式,以及最高、最低溫。地球上主要的生物群落(請見右上的地圖)包括凍原、針葉林、落葉林、熱帶林、溫帶草原、稀樹草原及沙漠。這些生物群落大多以最占優勢的植物群來命名,因為優勢植物決定了其他居住在同一地區中生物的命運。每個生物群落是一個遼闊的棲地(或稱巨棲地)。人類的活動,例如:砍伐熱帶林,已開始對許多生物群落中的棲地帶來有害的影響。

棲地(Habitat)
棲地指一群生物或單一種生物所居住的地方。大的棲地中可有小的棲地,例如:在稀樹草原中的水坑。還有一種微棲地指的是很小的特殊棲地,例如:一株腐朽中的刺槐樹。

群落(Community)
群落指在同一棲地中所居住的動、植物,它們彼此間以及與環境間都有密切的關連。

生態系(Ecosystem)
生態系是由棲地中的動、植物群落與它們生活的環境(例如:水、空氣等)所構成的系統。理論上,一個生態系是一個自給自足的單位,也就是說,那裡的動植物會發生交互作用,產生維持生命所需的各種物質(請見第6~7頁)。

生態消長(Ecological succession)
生態消長是指當一片新土地形成時,例如:森林大火後的林地,收成後未再耕種的農地,或建築物被夷平後未再使用的空地,生物再移居進來的過程。不同的植物和隨植物遷入的動物會先後到來,取代前面的開拓者。經過許多年後,這種植物與動物進出的情況會漸漸減少,而成為巔峰群落,這是一種非常穩定的群落,只要環境與各種狀況不變,例如氣候維持穩定,這個群落就能保持原有的狀況。

生態職位(Ecological niche)
生態職位指在一個生態系中,某種植物或動物所擔任的位置,例如:吃的食物或棲息的場所。高斯原理指出,沒有兩種物種可以同時占有同一個生態職位,即使牠們試著並存,其中一種終究會遭到淘汰或驅逐。例如:在冬季可以發現杓鷸和小環頸行鳥共居在英國的河口,牠們吃螃蟹和背類等小動物維生。但是牠們所占據的生態職位並不相同。杓鷸涉足在水淺的地帶,把細長的喙伸入泥中覓食。相反的,小環頸行鳥則在岸邊追逐來不及躲避的獵物。牠們的喙短,適合啄取食物,因此,這兩種鳥類可在同一個地區共存。

小時了了 發表於 17-4-5 15:54
我明英文中學係用英文教科書, 純我諗咋, 嗰幾本有好多好靚彩色圖解釋, 每個專有名詞亦有英文顯示, 我估阿女 ...
你真係自己諗下好喇, 阿女有心理準備住宿舎未? 有準備organize自己個schedule未? 學校對新入宿生有咩支援? BTW, 真係恭喜你。

小時了了  阿女呢幾年選中學,佢其中一樣重要入讀因素係有無宿舍!反而係我唔捨得每晚見唔到阿女   發表於 17-4-5 16:26
小時了了  6月10日新生註冊日時我一次過會問學校好多問題啊  發表於 17-4-5 16:23

小時了了  6月10日新生註冊日時我一次過會問學校好多問題啊  發表於 36 秒前

:wahaha:問題少婦。

IloveJJ 發表於 17-4-5 15:08
中史的看過很多,不太喜歡近代那些(清朝),最喜歡元朝(成吉思汗喎)。
我想搵下世界歴史,佢之前曾喜歡 ...
《關於第二次世界大戰的問題》
公共圖書館有 :yummy :

個人認為睇歷史除左知之前發生咩事,更重要係思考,借古鑑今 :fortunate:

IloveJJ 發表於 17-4-5 16:59
Thanks!
對呀!我仔睇嗰啲初中中國歴史教科書,係有思考題架!我覺得幾好。
...
有附設思考題咁好,啱晒我呢啲唔識問問題嘅阿媽

IloveJJ 發表於 17-4-5 17:04
書法有何好?只是學?還是恆常練才好?
你唔知而家D畢業生手字有幾肉酸!:sickmilk:
又唔可以怪曬佢地,越高年級手寫越少,咩都電腦印出黎!:quiet:

IloveJJ 發表於 17-4-5 17:09
仔享受就去多點。我是相反,即使我仔星期六要留响屋企,我都會自己去銅鑼灣行街,我唔可以成日响屋企架!呢 ...
從妳在EK的留言,也感到妳是一位勤力活力外向媽媽,這方面會幫到妳內向的大仔,妳喜歡逛街便逛啦,我也會搵時間做自己喜歡的事。遊輪碼頭可去一去的,環境不錯,但店舖好似唔多,因我們不是去shopping所以也無所謂,那裡唔算好多人。昨天是假期,遊輪碼頭下面的啟德跑道公園草地則有不少一家大小在那裡擺放營幕。另遊輪碼頭公園的草地只可擺放地墊不可擺放營幕,我們沒有留意告示牌故擺放了,後來有工作人員告訴我們營幕只可在跑道公園擺放。

IloveJJ  謝謝提醒,我都復活節假去先  發表於 17-4-5 22:13
IloveJJ  謝謝提醒,我都復活節假期去先!  發表於 17-4-5 22:13

IloveJJ 發表於 17-4-5 17:20
係架,如果你仔唔嫌教科書悶,可以考慮下,好抵,可以睇好耐。不過,據little yolky講,教科書係悶過坊間 ...
睇唔到圖呀:naughty:

回覆 IloveJJ 的帖子

同學樂器一樣:funny:

IloveJJ    發表於 17-4-5 22:12

S-Kwok 發表於 17-4-4 14:28
中學時代要做讀書報告嘅書我記得有“唐山大地震”及“棋王”。“唐山大地震”
...
呢兩本都堅好看!《唐山》我當時是坐小巴邊看邊喊,幾十年以後的今天都仲記得情節

IloveJJ 發表於 17-4-3 09:53
我仔小四,四大睇咗其三(紅樓夢感覺無咁適合無買俾佢睇),不過只係兒童版。我就剩係識四大,所以唔知仲 ...

除咗紅樓,四大睇左其三? 唔通金瓶梅都睇左??!!

都話,三言,二拍,幾好睇囉,試搵來睇下啦。

IloveJJ 發表於 17-4-5 15:08
中史的看過很多,不太喜歡近代那些(清朝),最喜歡元朝(成吉思汗喎)。
我想搵下世界歴史,佢之前曾喜歡 ...

可以考慮下 黃仁宇 寫既歷史書。

佢既大歷史觀講中國歷史,係同傳統中國歷史觀極之唔同,似我哋細個時西史既寫法,更多講影響講文化,而唔係事件。引導更多思考!

開始可以試下 “赫遜河談中國歷史”
‹ 上一主題|下一主題