用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸以外
樓主: IloveJJ
go

金庸以外   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-4-20 13:37
見到你哋話爬高, 我諗起阿細真係唔識死。佢真係成隻馬騮咁, 佢未夠兩歲時, 有一次屋企個組合櫃個玻璃層架有 ...

細妹呢類先唔洗驚,比佢玩得多就識點樣保護自己。好難得小朋友身手好,唔好抹殺小朋友的能力,將來若真正遇到危險,你話邊一類人反應快些會走得甩?

little_yolky 發表於 17-4-20 13:45
我真係驚有意外, 所以無俾C6考車牌, 佢想考咗好多年喇................
咁車都係要人揸架啦... 驚有意外,咁會唔會將條命交畀熟人或自己,好過交畀外人?雖然話專業司機好專業,不過我成日覺得小巴意外率最高,其次係的士...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

wan_sosin 發表於 17-4-20 13:55
細妹呢類先唔洗驚,比佢玩得多就識點樣保護自己。好難得小朋友身手好,唔好抹殺小朋友的能力,將來若真正 ...
舊年學校秋季旅行, 佢話好好玩, 唔知乜場地, 有繩網爬, 佢真係膽粗粗走去爬, 仲爬到最高, 返嚟同我講話好刺激, 幾乎嚇死我。家姐就坐响樹下面睇書, 真係唔怪得知佢咁肥...............

little_yolky 發表於 17-4-20 14:21
舊年學校秋季旅行, 佢話好好玩, 唔知乜場地, 有繩網爬, 佢真係膽粗粗走去爬, 仲爬到最高, 返嚟同我講話好刺 ...

好叻女!好鍾意呢類小朋友,我好怕少少一級跳落嚟都要嗌一餐嘅小朋友。
不過有時天生個性,無得好講

little_yolky  好鐘意???????  發表於 17-4-20 14:41

回覆 wan_sosin 的帖子

用合適小朋友嘅適當運動用品係事半功倍,普及訓練同選拔係有分別,每個人發展先後都唔一樣。

little_yolky 發表於 17-4-20 13:45
我真係驚有意外, 所以無俾C6考車牌, 佢想考咗好多年喇................
e加興自駕遊,少好多樂趣。不過若果冇諗著買車,只是間唔中揸下真是會危險少少

MrBeast 發表於 17-4-20 17:34
e加興自駕遊,少好多樂趣。不過若果冇諗著買車,只是間唔中揸下真是會危險少少 ...
自駕遊响日本都死咗一件, 你話我會唔會俾佢自駕遊?

little_yolky 發表於 17-4-20 17:39
自駕遊响日本都死咗一件, 你話我會唔會俾佢自駕遊?
其實日本人好守規則,又有禮,理應好安全。話時話,日本咁順民唔知點解又會有《頭文字D》

little_yolky  個次好似係落雪sin軚。  發表於 17-4-21 08:55
IloveJJ  如果唔係香港揸開,可能應變能力不足  發表於 17-4-20 21:31

MrBeast 發表於 17-4-20 17:44
其實日本人好守規則,又有禮,理應好安全。話時話,日本咁順民唔知點解又會有《頭文字D》 ...
咪發洩晒係漫畫度
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

ABC-DAD 發表於 17-4-20 17:04
回覆 wan_sosin 的帖子

用合適小朋友嘅適當運動用品係事半功倍,普及訓練同選拔係有分別,每個人發展先後 ...

用適當器材來運動,睇老師/教練的意見,如果家長懂運動,當然也可為小朋友判斷。
我有時見家長教6歲左右小朋友踩單車,揀部12吋轆比小朋友踩,以為細車易踩,但其實仲難,細轆其實仲難平衡,有時見個小朋友好難學,都有衝動想同個家長講。
每人學唔同事情有快有慢,我仔運動算好,但學游水都唔快,要用球拍的運動都只是一般,其實無所謂,只為身體健康和娛樂,玩得開心就得。

MrBeast 發表於 17-4-20 08:01
中文類似跳左'的'字都有發生,不過若不影響句子意思,e加我都尤佢,另外有時“不是"會讀作"是不",有次 ...

起碼你囡睇到嗰“不”字,我仔10次有8次睇唔到“不”字,閱讀理解10居其9都會錯有嗰“不”字嗰啲題目

MrBeast 發表於 17-4-20 08:11
回覆 S-Kwok 的帖子

ps 指住讀drawback 是習慣了第時就好難升lev speed read,所以都要在許可情況下放手, ...

我仔speed read 已經好快,只係想解決佢漏字問題。知唔知情況會唔會隨著孩子長大而有所改善?

MrBeast  只是想善意提醒下其他網友  發表於 17-4-20 20:45

wan_sosin 發表於 17-4-20 11:26
可能是追視方面唔夠好,眼精唔能夠追到個波,或是計算唔到個波會彈向那知方向
...

你咁講,我又醒起阿仔細個時上興趣班,導師有講過阿仔追視有問題喎。阿仔嘅空間感都好有問題,所以如果有窿嘅地方,佢會好驚,令佢玩唔到攀架,但如果跳樓梯級,幾級阿仔都唔怕可以跳到。
打波完全估計唔到空間距離 連踩單車,佢都會預計唔到對頭車跟佢車之間嘅距離,所以之前抄咗次少金

S-Kwok 發表於 17-4-20 18:55
我仔speed read 已經好快,只係想解決佢漏字問題。知唔知情況會唔會隨著孩子長大而有所改善?
...

有讀寫困難既小朋友閱讀時經常會讀漏字,呢D唔係唔小心。亦可以用朗讀訓練改善,佢讀到"是不"就會感到奇怪,就會check下係咪"不是"或者"是不是"。通常唔識既字 / 唔識讀既字越多,漏字就多,低年級字少,估下都OK,高年級字多,漏字太多係估唔到,好影響閱讀理解。

greentea000 發表於 17-4-20 21:18
有讀寫困難既小朋友閱讀時經常會讀漏字,呢D唔係唔小心。亦可以用朗讀訓練改善,佢讀到"是不"就會感到奇 ...

所以佢幼稚園時我都曾懷疑過佢有讀寫障礙,但依家好肯定佢冇,只係會漏嗰啲“的”、“是”、“不”呢類字。

S-Kwok 發表於 17-4-20 20:55

你仔夠膽跳樓梯,都唔算太怕高。
追視可以訓練,得閒同佢攞個波,互相傳波,用彈地接返嗰種,唔好傳得咁準確比小朋友,等佢要估計下個距離。
有些小朋友要佢地計算空間,個波飛過來的速度,方向,要再加上身體移動去接球,未必容易,都係玩得多先會做得好,多些去做,身體自然會去記憶。
其實運動對小朋友真的非常重要,很多發展都可以用運動改善,就算我仔過動,在足夠運動之下,專注力同控制能力都會改善,田徑比賽槍聲嚮一刻要作出最快反應,都好考專注力,一路跑要專心,唔好多心望其他人,這幾年來我仔進步了很多。
所以就算功課學業點忙,小朋友都必須玩。

S-Kwok 發表於 17-4-20 21:22
所以佢幼稚園時我都曾懷疑過佢有讀寫障礙,但依家好肯定佢冇,只係會漏嗰啲“的”、“是”、“不”呢類字 ...
如果係腦部結構 / 功能先天性異常,咁讀寫障礙係唔會因為成長消失,只可以用各種方法改善。其實唔需要執著係咪讀寫障礙,始終有心理抵觸。最怕係歸入非讀寫障礙之後,唔積極處理。

S-Kwok 發表於 17-4-20 18:55
只係想解決佢漏字問題。知唔知情況會唔會隨著孩子長大而有所改善?
...

你可試下wan_sosin 提到的方法,會有幫助。我覺得最好找職業治療師評估下,for the peace of mind 和看看有什麼地方需跟跟
‹ 上一主題|下一主題