用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸以外
樓主: IloveJJ
go

金庸以外   [複製鏈接]

S-Kwok 發表於 17-4-19 18:47
你咁講,又可能同前庭有關,我仔到依家9歲,玩攀架仍然叫救命,當然我相信玩多啲係好啲,可惜依家啲公園好 ...

如果小朋友想爬,有無架都爬得,我仔係只要有舊野就會搵方法爬上最頂。
但對於唔感興趣的小朋友,真係你推佢都未必肯上去,如果有朋友的細路較活躍,多些一起玩或會有些幫助影響。

wan_sosin 發表於 17-4-19 20:55
如果小朋友想爬,有無架都爬得,我仔係只要有舊野就會搵方法爬上最頂。
但對於唔感興趣的小朋友,真係你推 ...

唔係呀,我小朋友攀架 都驚到腳震架

wan_sosin 發表於 17-4-19 19:21
是的,輕微問題,慢慢個腦會調節過來。
無乜人天生樣樣都理想,我仔睇書快,但如果叫佢讀,就十分慢,講野 ...
讀係比睇慢,前庭有問題的就慢上加慢,因為會見到d字跳(in our case),我有問過cp,佢竟然話指住讀就得,最後我去左協康。又話薯片盈餘億億聲,又唔放多d在民生上,有時都幾氣憤。

MrBeast 發表於 17-4-19 21:23
讀係比睇慢,前庭有問題的就慢上加慢,因為會見到d字跳(in our case),我有問過cp,佢竟然話指住讀就得, ...
佢地將政府當私營機構咁運作,要錢搵錢,咁梗係只睇經濟,其實好多人都係,經濟一定要放首位,所以不滿政府其實唔係好多,其他野,只要唔燒到自己,擺埋一邊先
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

讀係比睇慢,前庭有問題的就慢上加慢,因為會見到d字跳(in our case),我有問過cp,佢竟然話指住讀就得, ...

我仔真係好驚,但佢好為食,今日一個甜筒引到佢願意試。但若佢寧願唔食都唔試,就知這已係佢嘅底線。

另外,我個仔好得意,中文佢會跳晒啲“的”、“是”呢類字,即使叫佢重讀3次,佢都係會漏同一個字,指住讀係會好啲,但我仔係唔會聽我講,而且英文唔覺有呢個問題,你小朋友係咪都係咁?

S-Kwok 發表於 17-4-19 22:46

我仔真係好驚,但佢好為食,今日一個甜筒引到佢願意試。但若 ...
中文類似跳左'的'字都有發生,不過若不影響句子意思,e加我都尤佢,另外有時“不是"會讀作"是不",有次默書將個詞語掉轉左寫,可能是前庭影響,又可能是腦子0碎記憶影響,frequency唔高我唔去理了。英文可能因為以拼音讀出,出現機會更少

回覆 S-Kwok 的帖子

ps 指住讀drawback 是習慣了第時就好難升lev speed read,所以都要在許可情況下放手,網上有些apps 幫助訓練speed read的,起初都是improve peripheral vision,有興趣google 下

金庸以外,係咪除金庸,其他話題都唔算off topic? 係我又唔怕講

我女平衡好好,爬高爬低,平衡木都冇問題,三歲學溜冰好快上手,單車用5mins就學識

但拍波就極其低能,九歲都拍唔到波,拍一兩下個波就飛走,除拍波之外,其他野佢冇手眼唔協調,因為冇影響生活,所以都冇睇醫生,有冇人知點解會咁?
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-4-20 10:38
金庸以外,係咪除金庸,其他話題都唔算off topic? 係我又唔怕講

我女平衡好好,爬高爬低,平衡木 ...
你女會否是手腕控制或對球來回之反應(空間感)較弱啊? 很認同IloveJJ所說,就孩子弱那部分玩多啲做多啲是日子有功的。

政府CP係咁上下,佢哋標準好低,少問題是無問題,唔嚴重都唔會動用政府資源來幫你。

YanKanMom 發表於 17-4-20 11:09
你女會否是手腕控制或對球來回之反應(空間感)較弱啊? 很認同IloveJJ所說,就孩子弱那部分玩多啲做多啲是日 ...
我都唔知呀,不過佢而家係學校玩手球,其實都需要拍球,只係冇籃球咁多,今年係校隊預備班,多數訓練體能同簡單傳射,所以冇乜問題,如果下年都拍唔到波就應該要放棄lu

MASAYA 發表於 17-4-20 10:38

我女平衡好好,爬高爬低,平衡木 ...

可能是追視方面唔夠好,眼精唔能夠追到個波,或是計算唔到個波會彈向那知方向

MrBeast 發表於 17-4-19 21:08
唔係呀,我小朋友攀架 都驚到腳震架

咁樣小朋友是好想爬,但都驚,定其實本來就唔鍾意爬?
我仔好鍾意有咁高爬咁高,所以什麼地方也可以爬上去,佢唔係完全唔驚,有少少驚先會留意安全同捉得實,只係佢好鍾意爬得高有滿足感,加上佢跌慣咗,唔會太怕跌。
同佢一齊玩嘅小朋友,見佢做得到,都會大膽少少去試。

回覆 MASAYA 的帖子

九歲係咪用成年人嘅籃球?

wan_sosin 發表於 17-4-20 11:35
咁樣小朋友是好想爬,但都驚,定其實本來就唔鍾意爬?
我仔好鍾意有咁高爬咁高,所以什麼地方也可以爬上去 ...
見到你哋話爬高, 我諗起阿細真係唔識死。佢真係成隻馬騮咁, 佢未夠兩歲時, 有一次屋企個組合櫃個玻璃層架有張貼紙, 唔小心俾佢睇到, 佢居然拉出小小櫃桶, 然後爬上個層架度攞張貼紙, 個層架仲高過我!!!!!佢由細到大都唔怕死, 爬來爬去, 鑽來鑽去。我好驚佢跌斷手腳, 所以好少俾佢响公園爬馬騮架。佢一去到公園就喪跑, 跳高又跳低, 真係捉都捉唔住。

little_yolky 發表於 17-4-20 13:37
見到你哋話爬高, 我諗起阿細真係唔識死。佢真係成隻馬騮咁, 佢未夠兩歲時, 有一次屋企個組合櫃個玻璃層架有 ...
驚佢跌斷手腳就要爬多d喇,爬多d先有能力保護自己,唔通驚個車手出意外,就唔畀佢揸車咩?
btw, 爬櫃跌親小事,個櫃冧落黎就大鑊,所以要確保個櫃穩陣唔會冧,用爆炸螺絲保平安

MrBeast    發表於 17-4-20 14:56

MASAYA 發表於 17-4-20 13:42
驚佢跌斷手腳就要爬多d喇,爬多d先有能力保護自己,唔通驚個車手出意外,就唔畀佢揸車咩?
btw,  ...
我真係驚有意外, 所以無俾C6考車牌, 佢想考咗好多年喇................

ABC-DAD 發表於 17-4-20 12:27
回覆 MASAYA 的帖子

九歲係咪用成年人嘅籃球?

7歲都已用到成人size籃球,籃球總會最細收8歲。
‹ 上一主題|下一主題