用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 金庸以外
樓主: IloveJJ
go

金庸以外   [複製鏈接]

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 17-4-3 01:04
成日聽到話金庸既作品水平高,所以睇佢可以提升語文水準。仔已睇咗幾套,想再搵下其他書俾佢睇(消閒嗰啲佢 ...,
好多好書介紹慢慢睇

http://www.hkedcity.net/article/reading_event/youthbookfest04/pdf/booklet-A.pdf

IloveJJ 發表於 17-4-15 18:18
係响博客來訂架,台灣書嚟,管家琪寫的,圖書館有得借。

謝謝

回覆樓主:

題外話:
最近先知道原來阿仔睇直行排版嘅中文書有難度,佢今日睇咗幾頁貓戰士,自言自語道:究竟邊行打邊行㗎,一團糟喎。
我記得有JM嗰仔都有呢個問題, 我想問其他小朋友會唔會係咁呢? 係因為小朋友睇得英文書多,再加上依家啲教科書都係橫式排版,所以先有呢個問題?

ABC-DAD 發表於 17-4-3 13:00
好奇問一下,好似對於兒童文學作品,唔係好多家長會推介,太淺?無養分? ...

何紫都係專寫兒童文學架播。

回覆 retriever 的帖子

你喜歡何紫,那多多推介啦

ABC-DAD 發表於 17-4-19 10:01
回覆 retriever 的帖子

你喜歡何紫,那多多推介啦
這類書對今時今日的小朋友會否好悶?

little_yolky  勁悶!堅離地!  發表於 17-4-20 13:25

回覆 MrBeast 的帖子

家長唔前設“好悶”或者“難”,小朋友會容易自己發展自己嘅興趣同擴闊閱讀範圍

S-Kwok 發表於 17-4-16 16:40
題外話:
最近先知道原來阿仔睇直行排版嘅中文書有難度,佢今日睇咗幾頁貓戰士,自言自語道:究竟邊行打邊 ...

我個仔睇打直打横嘅書都無問題。
應該習慣下就識睇。

ABC-DAD 發表於 17-4-19 10:35
回覆 MrBeast 的帖子

家長唔前設“好悶”或者“難”,小朋友會容易自己發展自己嘅興趣同擴闊閱讀範圍 ...
後者我都同意,前者小朋友大多以家長作模樣,況且時代唔同,當年冇harry potter,不過一些經典又真是永垂不朽

wan_sosin 發表於 17-4-19 11:08
我個仔睇打直打横嘅書都無問題。
應該習慣下就識睇。
可能同密度有關

MrBeast 發表於 17-4-19 11:37
可能同密度有關

我仔睇大人的直行書都無問題的,佢和合本聖經咁密都睇得到,但佢反而到7歲後先識睇漫畫書,又圖又字又一格格,佢細個搞唔掂,但後來佢慢慢又自己識睇。
我估小朋友處唔處理到唔同編排嘅書,可能同空間感有關

wan_sosin 發表於 17-4-19 12:03
我仔睇大人的直行書都無問題的,佢和合本聖經咁密都睇得到,但佢反而到7歲後先識睇漫畫書,又圖又字又一格 ...
我小朋友小時前庭弱,看橫行有問題,直到今天對髙密度的書都抗拒,不過又有fd見到佢有少少斜視,已小三又冇聽到佢返學出現問題。我估若冇發展上的問題,自小直橫的書都看、冇偏重一邊,應該好易適應。

MrBeast 發表於 17-4-19 13:05
我小朋友小時前庭弱,看橫行有問題,直到今天對髙密度的書都抗拒,不過又有fd見到佢有少少斜視,已小三又冇 ...
你小朋友唔係有睇陳郁如既修煉?已經係同金庸小說差不多密度喇喎
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我小朋友小時前庭弱,看橫行有問題,直到今天對髙密度的書都抗拒,不過又有fd見到佢有少少斜視,已小三又冇 ...

我仔睇電視個頭會側埋一邊,"射哩眼"咁睇,而家大咗先無咁嚴重,但佢睇書和睇其他野完全唔會咁樣,到現在視力正常,無近視。
你小朋友有無check過是否真的斜視?

MASAYA 發表於 17-4-19 13:26
你小朋友唔係有睇陳郁如既修煉?已經係同金庸小說差不多密度喇喎
係就係,不過一路睇一路話眼累,e加都是睇百多頁的書,以退為進

wan_sosin 發表於 17-4-19 13:29
我仔睇電視個頭會側埋一邊,"射哩眼"咁睇,而家大咗先無咁嚴重,但佢睇書和睇其他野完全唔會咁樣,到現在 ...

其實一些發展性的問題通常大d就會自然消失,當然有適當的訓練會更好。小時驗過好多次眼,乜視都chk 過咁濟。個fd 講過比佢聽,但就冇正視,我又冇聽佢講有什麼學業上問題,冇謂理咁多law

你咁講,又可能同前庭有關,我仔到依家9歲,玩攀架仍然叫救命,當然我相信玩多啲係好啲,可惜依家啲公園好少攀架玩,莫講啱9歲小朋友玩

MrBeast 發表於 17-4-19 18:01
其實一些發展性的問題通常大d就會自然消失,當然有適當的訓練會更好。小時驗過好多次眼,乜視都chk 過咁濟 ...

是的,輕微問題,慢慢個腦會調節過來。
無乜人天生樣樣都理想,我仔睇書快,但如果叫佢讀,就十分慢,講野速度亦慢,試過考oral唔夠時間講。
‹ 上一主題|下一主題