用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 青衣地利亞英文小學 - P.2插班
go

青衣地利亞英文小學 - P.2插班 [複製鏈接]

請問有無人申請過?難入嗎?
   4    0    0    0

tigerhoyee 發表於 17-4-1 20:01
請問有無人申請過?難入嗎?
我囡是小一時考入的, 所以不太清楚插班是否難考入.
純八卦, 點解會揀地小.

4月時已插班了,因為近屋企同埋想小朋友英文好d,你小朋友現在讀幾年班?

好嗎呢間?

我個仔讀左兩個月左右,暫時覺得幾好,佢班主任好好,打比我幾次講返小朋友係學校情況,會諗辦法等佢容易適應,感覺到個仔幾鍾意d同學同老師,功課大部份係學校做完,不過我個仔比較被動,所以我都要用多些時間了解學校情況。有無其他家長可以講多些?

回覆樓主:

升中會否呈分

要考呈分試的

回覆 tigerhoyee 的帖子

老師無咩提過呈分試成績, 睇嚟成績普通.想知入面的華人多數升讀什麼中學?

佢地中文無傳統小學咁好,亦無不停操卷,派得唔好都唔出奇,好似好多都會揀返國際學校,我都唔係太清楚,主要係睇下小朋友適唔適合同家長要求什麼類型嘅學校,如果想升間出名中學,可能傳統小學嘅教學方式會比較適合。

tigerhoyee 發表於 17-6-3 00:04
我個仔讀左兩個月左右,暫時覺得幾好,佢班主任好好,打比我幾次講返小朋友係學校情況,會諗辦法等佢容易適 ...

老師英文如何呀,是香港人嗎?

我見差唔多全部都係香港人,阿囝d老師都係,暫時只係見過1個外藉老師。老師英文好唔好真係唔知,老師同我講野都係用廣東話,不過上堂全部用英文應該唔會太差掛,但係是否好標準我就唔清楚啦!

回覆樓主:

想請教用家多一些青衣地利亞的資料,請問有沒有近年多一點的分享,例如課程,校風和活動等?

讀左年幾覺得我個囝很喜歡這校,感覺老師很關心學生,學生都較純品,課程方面英文是讀高一級的,差不多全部學生都係用英文溝通,中文科分程度,中國人多數被編A班,讀一般中文科及普通話,程度比一般小學讀低半級,其他科目都與一般學校差不多,功課比較少,教學氣氛輕鬆,是間比較簡單的學校,不是催谷型,所以相對上校內設置及活動都沒有其他學校進取。

tigerhoyee 發表於 18-6-20 00:14
讀左年幾覺得我個囝很喜歡這校,感覺老師很關心學生,學生都較純品,課程方面英文是讀高一級的,差不多全部 ...

非常感謝,只是有點擔心插班追不上。
希望學校課程是活潑,重思考,合作學習。

請問閱讀學校重視嗎?

其實我最怕學校太進取,想小朋友有點空間發展自己喜歡的。

因為這校估9成都是講英文的,所以用英文機會很多,數學、常識科都是英文,如果小朋友讀開中文學校適應可能會比較困難,所以插低班會比較好,我個囝轉校是也擔心難追上而且英文科是讀高一級的,所以我都幫他報低一級,學校課程內容其實同出面的差不多,都是用一般的教科書,只係無咁多額外練習,抄寫,背誦的功課,所以感覺他們比較輕鬆,上堂形式也較活動式,無咁緊迫,佢地經常可以在學校做些功課,考試前老師都會有時間同佢地溫書。默書就較多,每星期中、英、常都有默書。學校都著重閱讀的,每日有閱讀時間,另外,中、英都有reading堂,每年老師教睇2至3本書,考試也要考的。我都係想小朋友讀得開心d無咩壓力,但又驚他懶,所以我比較buy這校多默書閱讀少炒寫功課,我覺得咁佢地思考能力會好d。不過佢地真係會比起以前讀其他學校多好多空閒時間,所以小朋友要比較自律,有其他興趣或者鍾意學習,可以善用空餘時間,如果唔係會好容易沉迷其他野。

tigerhoyee 發表於 18-6-25 09:52
因為這校估9成都是講英文的,所以用英文機會很多,數學、常識科都是英文,如果小朋友讀開中文學校適應可能 ...

謝謝,希望今次會揀對。
仔仔轉校後改變大嗎?

也想請教有什麼課外活動和老師會怎樣照顧成績稍弱的同學呢?

不好意思,很多問題,感謝!

唔緊要,你有什麼就問啦!我之前轉校時都很擔心,又無人問到,只係諗住博一博,因為唔想再轉去第間填鴨學校。其實最擔心都係唔太了解不同種族的小朋友,之前都會有偏見,但係暫時以我所見佢地都很純品好乖,只係佢地嘅性格較開朗活潑,對讀書嘅觀念同香港唔同,佢哋嘅家長唔想小朋友有太多功課,所以學校都唔會太谷佢地,但係始終跟香港考試制度,又唔會好似國際學校咁free。所以你要肯定想要呢種學習方法,唔係可能會覺得好hea同學又唔積極讀書,係間happy school。其實你可以去試下apply先,佢會帶你參觀學校,同埋可以睇下一齊interview嘅小朋友家長先再決定。
囝囝轉校後開心左好多,佢本身同人溝通方面有些障礙,所以老師都特別關心佢,呢度d老師好好,所以我也特別鍾意呢間學校,我都驚我會唔夠中肯,不過我之前問其他家長佢地係話讀得好開心,anyway,呢度始終係外藉人士比較多,普遍中文唔會太好,所以我估中一派位都唔會有太多,band1 位,佢哋好似大多數都係去直資或者出國留學,又或者要係自行階段考入。
課外活動我見有jazz/Latin dance, football, 樂器,drawing......都係一般學校嗰d。成績較差的一、二年級有課後英文班,而高年班或者個別嘅跟進我就唔係好清楚啦!只係知道有時小息老師會要成績唔好嘅留係度溫書。你插幾多年級?你可以打電話去問問有無位先,我嗰時插班原本都無位。

tigerhoyee 發表於 18-6-27 10:13
唔緊要,你有什麼就問啦!我之前轉校時都很擔心,又無人問到,只係諗住博一博,因為唔想再轉去第間填鴨學校 ...

學校已經有offer,非常感謝你詳細的回覆,日後要再繼續請教 =)。

已經interview?收了?幾年級?

tigerhoyee 發表於 18-6-27 10:13
唔緊要,你有什麼就問啦!我之前轉校時都很擔心,又無人問到,只係諗住博一博,因為唔想再轉去第間填鴨學校 ...

樓主無私嘅分享,寧我都了解多左呢間學校,非常感謝你
及我都想問問這間學校係普教中定係另外會有普通話堂呢?
‹ 上一主題|下一主題