用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 到英國visit 環境及學校
go

到英國visit 環境及學校 [複製鏈接]

第一次去視察環境,帶埋小朋友去,睇下當地文化同學校,應該第一步去邊區最好?又可以當旅行參觀.... 機場係咪應該揀LHR?
大概去10日夠唔夠呀?
因為想為小朋友讀書作第一步探究一下適合與否....
   6    0    0    0

回覆樓主:

小朋友幾歲?讀書预約學校才可參觀,當旅行london可,景點白金漢,大英博物館,大笨鍾,倫敦眼,海德公園。。哈利波特影城,自己安排時間。。。另考慮有夏令營遊學團網上有好多選

brother4 發表於 17-4-1 14:21
小朋友幾歲?讀書预約學校才可參觀,當旅行london可,景點白金漢,大英博物館,大笨鍾,倫敦眼,海德公園。 ...

Harry porter (emoji) 好吸引咁
夏令營?淨係小朋友去?由hk 出發?
Brother4 你係當地居民?

回覆樓主:

上網得找到晒,自己舢舨充炮艦,哈哈。。。

你係咪淨係打算留係倫敦,唔會出去其他附近郡睇?因為出去同倫敦完全唔同感覺。學校要有預約先可以睇(除非你係人地門口望兩望啦,不過我覺得你好大機會會畀人趕走)

不過都係果 d,Buckingham Palace、Trafalgar square、Piccadilly Circus,記住去睇下 Selfridges,大開眼界。

我對上一次落去倫敦,用左 2 日先遊完大部份景點,大英博物館冇去。

好好安排下時間同住宿,因為你要睇曬而且計劃得好的話,大概 3-4 日就可以遊完。

1998Ruby1998 發表於 17-4-1 19:43
你係咪淨係打算留係倫敦,唔會出去其他附近郡睇?因為出去同倫敦完全唔同感覺。學校要有預約先可以睇(除非 ...

都會想去多兩國鄰近的郡睇睇,有親戚讀書在Kent...
3-4 日可以睇到大部分呀?都好呀,我都打算去10日左右... 唔知你仲有無當初個行程plan 作參考?
我連去邊個機場都未知
Thanks

my_lau_wong 發表於 17-4-2 13:08
都會想去多兩國鄰近的郡睇睇,有親戚讀書在Kent...
3-4 日可以睇到大部分呀?都好呀,我都打算去10日左右. ...

真係要有多啲資料先幫到你。
小朋友幾多歲?打算幾時去英國讀書?
如果仲有好多年先去讀書,咁今次可以先觀光感受下個國家同環境。
但如果係未來兩三年會去讀書,就應該搵agent 問吓,shortlist 同約幾間心儀學校visit 吓。有心去留學,如經濟許可,school visit 真係好有用。淨係旅遊過個國家係兩回事。

Ruby1219 發表於 17-4-2 13:56
真係要有多啲資料先幫到你。
小朋友幾多歲?打算幾時去英國讀書?
如果仲有好多年先去讀書,咁今次可以 ...

好的,我晏d pm 請教你... 謝謝!

回覆 my_lau_wong 的帖子

上次落倫敦已經係 9 月啦,已經唔太記得大概去左邊 d 地方,我係 East Ham Station 出發,先去 Tower Hill、Monument、Leicester Square (Monument 同 Leicester Square 之間有好幾間 Museum,我冇去到)、Bond Street、Borough Market,大致係咁。太多地方,不能盡錄。我冇去 Big Ben (河另一邊)、National Gallery 同埋 Regent's Park 附近嘅 London Zoo,因為以前細個跟父母去已經去左好多地方,阿媽唔願意再去。你上 Google Map 就會睇到我所講嘅地鐵站名附近有咩景點。同埋去 Euston Station 之前記住去隔離嘅 King's Cross,如果你細路有睇 Harry Potter 的話。不過唔知你細路幾大?細 d 6-9 歲的話去咁多地方會「好快謝」。同埋如果唔係急去英國讀書的話,今次可以去感受一下英國文化同環境。

唔知你係幾時同埋大概想係邊度落腳?Heathrow 近倫敦中心,Gatwick 南下遠 d。你心儀嘅幾間學校大概係倫敦邊個位置?要同 agent 預約好曬先好計劃去遊覽。我黎近 5 月底考會去 Milton Keynes(算係近倫敦嘅一個小郡)、Stratford-Upon-Avon 等地方遊覽,如果你果陣未去英國的話,可以睇我 EK 呢度嘅網誌。(我出左 Coventry Warwick 嘅日誌,可以參考下,因為都幾田園風光,同倫敦係兩碼子事)

1998Ruby1998 發表於 17-4-2 16:46
回覆 my_lau_wong 的帖子

上次落倫敦已經係 9 月啦,已經唔太記得大概去左邊 d 地方,我係 East Ham Stati ...

好多謝你既回覆,因呢排屋企發生了點事未覆得切你,等我settle down 左,我再研究一下你介紹既地點... 謝謝你

旅遊資科可以去BK出埠旅行爬下文。

1998Ruby1998  尋日睇過,爬極都係日本、韓國等等,有排爬   發表於 17-4-17 20:29

etoile 發表於 17-4-17 18:19
旅遊資科可以去BK出埠旅行爬下文。

係啊,多人去日韓.....
或者上網search 下有無人寫blog

my_lau_wong 發表於 17-4-18 08:23
係啊,多人去日韓.....
或者上網search 下有無人寫blog

近期唔好去日、韓呀!好危險

亮燈 發表於 17-4-18 10:02
近期唔好去日、韓呀!好危險

Ha 為什麼? 發生了什麼事嗎?

my_lau_wong 發表於 17-4-19 08:44
Ha 為什麼? 發生了什麼事嗎?

北韓局勢你唔知咩?美國派左航空母艦群去,如果美國真係攻擊,肥仔金就會發射導彈去南韓及日本,雖然未必擊中,但都有風險啊!

回覆 亮燈 的帖子

我覺得肥仔金唔會發射到去日本,南韓就危險少少不過都唔大問題。北韓呢排斷六親,俄羅斯同中國都冇再支援佢,本身內部已經鬧飢荒兩年(天氣唔好,農作物失收),佢話就話發射,其實係一隻冇牙老虎,發射唔夠幾秒就宣佈失敗。如果有研究下北韓近幾年發展,肥仔金嘅野,聽完當笑話就算,雖然我個人唔鍾意去日本同韓國。

1998Ruby1998 發表於 17-4-19 11:01
回覆 亮燈 的帖子

我覺得肥仔金唔會發射到去日本,南韓就危險少少不過都唔大問題。北韓呢排斷六親,俄羅斯 ...

你呢個角度係冇錯,但有時意外既野好難講,而且香港人既危機意識好低,應變能力更低,所以最好等局勢穩定先再去玩都未遲,出去玩啫!唔使搵命搏既!

1998Ruby1998  咁又係   發表於 17-4-19 11:18

亮燈 發表於 17-4-19 11:10
你呢個角度係冇錯,但有時意外既野好難講,而且香港人既危機意識好低,應變能力更低,所以最好等局勢穩定 ...
亮兄講得好有道理

basbyy 發表於 17-4-19 13:13
亮兄講得好有道理

因為由當年菲律賓旅遊車事件,睇住我朋友遇害,到最近地鐵尖沙咀站火警,就知道香港人好大鑊,成日洗腦話香港係最安全城市,令香港人毫無危機意識及應變能力,有事發生就只識舉起手機影相、打卡,完全妄顧自己及其他人安全,跟本依家只係好彩,當運氣遠離時,我亦不敢想象後果會幾嚴重。

亮燈 發表於 17-4-19 09:30
北韓局勢你唔知咩?美國派左航空母艦群去,如果美國真係攻擊,肥仔金就會發射導彈去南韓及日本,雖然未必 ...

不過日本都係好多人去既國家....包括我地
‹ 上一主題|下一主題