用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港屬Band 1,九龍城區屬Band 2 ,應該點揀好? ...
go

全港屬Band 1,九龍城區屬Band 2 ,應該點揀好?

老師話我小朋友,全港屬Band 1,九龍城區屬Band 2 ,甲部可填Band 1 ,乙部填band 2學校 .
乙部係咪要咁保守呢?

elbar  還可以   發表於 17-3-30 19:09

全港B1,九龍城B2

Eat_Sleep_Play  係真係會咁架  發表於 17-3-30 20:21

mingming926 發表於 17-3-30 14:51
老師話我小朋友,全港屬Band 1,九龍城區屬Band 2 ,甲部可填Band 1 ,乙部填band 2學校 .
乙部係咪要咁保守 ...
原來老師可以知道全港 Banding? ?

如 老師 correct,我會乙部博 Band1.

2jkidsfather 發表於 17-3-30 16:23
原來老師可以知道全港 Banding? ?

如 老師 correct,我會乙部博 Band1.

老師話九龍城區成績勁D喎

Matt2005 發表於 17-3-30 15:13
全港B1,九龍城B2

我都好煩惱

mingming926 發表於 17-3-30 14:51
乙部係咪要咁保守 ...
老師可能係根據過去大約名次跨區入學校來估算, 但本區應該就估得準D, 如果本區係B2, 你咪最多搏一間B1執雞, 都唔可以當B1咁填吧。

little_yolky 發表於 17-3-30 16:58
老師可能係根據過去大約名次跨區入學校來估算, 但本區應該就估得準D, 如果本區係B2, 你咪最多搏一間B1執雞, ...
反而我咁諗,既然小朋友是實實在在的band 2,不如在甲部搏一間真心喜愛的band 2那來得更加實際,因為其他人一定搏band 1,如果你肯搏band 2,會好大機會入

我女都系同樓主同一情況,

自行都講系Band1,其中一間黃笏南都有去面試,

第三次考得仲有進步添,三次加起來除三是全級二十幾,一級105人

老師叫選一間band1學校,第二間就要band2,

班主任講有機會是邊緣人,不敢肯定。

elbar  險   發表於 17-4-3 12:21

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

通常老師都比較保守,他們會擔心太進取吾知會派左去邊因上年我見有家長兒子级十幾都派咗去B2

GGfiona 發表於 17-3-30 22:46
我女都系同樓主同一情況,

自行都講系Band1,其中一間黃笏南都有去面試,
因為呈分次第唔係三次加埋除三, 老師有實質個次第順序, 但又無教署個加權數據, 所以你加埋計係級廿幾, 但老師個實質次第可能係邊緣人, 同埋, 老師都係推算, 唔係肯定, 如果同你講係B1, 你當B1咁選校, 可能會唔知飛咗去邊。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-3-30 20:25
反而我咁諗,既然小朋友是實實在在的band 2,不如在甲部搏一間真心喜愛的band 2那來得更加實際,因為其他人 ...

但實在冇一間Band 2可以揀得手,因為仔仔英文成績係最好,始終棍佢讀英中

IloveJJ 發表於 17-3-31 11:03
我哋中西區都有人試過咁樣

同我一樣,老師都係咁讀?最後點排位?

mingming926 發表於 17-3-31 13:13
但實在冇一間Band 2可以揀得手,因為仔仔英文成績係最好,始終棍佢讀英中
...
咁不如考一D二線直資

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-1 00:45
咁不如考一D二線直資

我冇報直資,已家仲黎得切咩?因爲直資大都好似屬Band 2 ,心就會覺得點解要俾錢讀Band 2.我咁諗係咪錯左呢?

如果小朋友本身英文好,但老師評為band 2,我覺得應該讀一些二線英中直資會更加適合,因為坊間band 2學校多數是中中,如果負擔得起,好多二線直資的英文水準也不錯,如果錯過了報名,放榜後或者試下叩門,如真的考上了再作考慮

mingming926 發表於 17-4-1 12:57
我冇報直資,已家仲黎得切咩?因爲直資大都好似屬Band 2 ,心就會覺得點解要俾錢讀Band 2.我咁諗係咪錯左呢 ...

可試下李國寶同顏寶玲,人地話b1C,他們會分階段收生

回覆 GGfiona 的帖子

三次呈分唔係除3咁計架
有formula, 要優化左先知3次總排名