用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 十八X小學。自閉兒子被毆反被校方指講大話 媽媽為子據 ...
go

十八X小學。自閉兒子被毆反被校方指講大話 媽媽為子據理 [複製鏈接]

自閉兒子被毆反被校方指講大話 媽媽為子據理力爭

https://www.hk01.com/sns/article ... utm_campaign=buffer

上星期一位媽媽在網上控訴,指其小二、患自閉症的兒子在就讀的學校-天水圍十八鄉鄉事委員會公益社小學被同學打,但校方拒絕處理,校長鍾淑英更向孩子稱「唔好玩當打嚇媽媽」、「如屈人唔放過你」。事件在各媽媽及教育群組廣傳,傳媒亦有就事件向校方查詢,但未有回覆,而媽媽當時也未有作出回應。記者今日聯絡上這位媽媽Macy,不願上鏡的她親身剖白整件事的始末,更自責:「我覺得我係一個好失敗的媽媽,好懦弱,佢由小一開始已經日日周身傷,我都無出聲,咁遲先發現問題。」
   1    0    0    0

joejoe828 發表於 17-3-30 14:43
自閉兒子被毆反被校方指講大話 媽媽為子據理力爭

https://www.hk01.com/sns/article/81080?utm_content=b ...

登個小朋友擔心,間學校的老師校長真係枉為人師

Felix223 發表於 17-3-30 20:18
登個小朋友擔心,間學校的老師校長真係枉為人師

絕對會有校長丶老師想遮醜一定打死不認有欺凌,一來他們不用處理,二來可保學校聲譽,簡直枉為人師!有些更會說一丶二年級發生的是學生幻想出來,但又解釋不了學生身上的種種傷痕,訓導主任更加想推御責任,否則是他辦事不力!建議盡快轉校,免孩子受苦!

Chirley    發表於 17-3-31 17:28

心痛果位小朋友, 學校原應教導同保護佢咖, 點知係咁樣,
成日都講, 雖然好多人只係為左就業而做某d工種,
但係教育、醫療呢d工種, 唔需要要求你愛心爆燈,
最少要有基本既同理心呀, 呢d咁既學校真係唔好讀了,
只係因為呢班所謂既教師根本唔配為人師表

Chirley 發表於 17-3-31 17:33
心痛果位小朋友, 學校原應教導同保護佢咖, 點知係咁樣,
成日都講, 雖然好多人只係為左就業而做某d工種,
但 ...

冇錯。香港地乜學校都有,就算教會學校,一樣有超級衰的所謂基督徒老師同訓導主仼,對學生欺凌視而不見,全部當冇發生,會話錯在學生,屈佢講大話,有傷痕又如何,咪當意外,仲索償埋保險添,當意外去看醫生囉!又或者話冇證人,全部是假的,當學生自己整親自己囉,不知所謂。教育界真有這些烏煙瘴氣的學校同老師,不處理欺凌,仲要校長死要臉而力撐冇發生過果度好嘢,當然不只一間學校!
個case果個是SEN學生,學校不單不好好照顧個細路,仲要接二連三讓同一個學生受傷,SEN的政府撥款,學校又識全部收曬,學生又不照顧,簡直離譜!小一丶二點識保護自己,更何況是需要特別照顧的SEN?學校實在太差了!諗起都好嬲!完全傷害弱小的心靈,不知會否有童年陰影?!

conniewktang 發表於 17-3-31 19:30

對小朋友既影響根本估計唔到,唔單止要政府正視下D教育問題...
家長都要小心留意
‹ 上一主題|下一主題