用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 讀護理學
go

讀護理學 [複製鏈接]

有冇JM 既仔女出國讀護理學?  係米澳洲讀好D?  有冇詳情资料for參考?  拜託
   1    0    0    0

回覆樓主:

是否移民?海外/本地入讀關係不大,護理系較注重病房表現,學歷影響不大。本地医院有附屬護士學校,畢業可工作,本地大學如理工/港大。。。

brother4 發表於 17-3-30 11:50
是否移民?海外/本地入讀關係不大,護理系較注重病房表現,學歷影響不大。本地医院有附屬護士學校,畢業可工 ...
我囡囡係出年先考DSE,佢有興趣做護士, 但我驚佢連護士學校都入吾到, 所以做定資料.

初步問過如去澳洲讀大約要4年時間. 想知畢業後係米好大機會可以當地就業同申請移民?

知吾知一年學費大約幾多? 或有冇呢方面既agent介紹?

yintung100 發表於 17-3-30 12:06
我囡囡係出年先考DSE,佢有興趣做護士, 但我驚佢連護士學校都入吾到, 所以做定資料.初步問過如去澳洲讀大約 ...

我已問過在公營醫院做護士的朋友,
佢話好少人會去外國讀完再回港做,
因為回港要另外再考試,

如有外國資格又回港做的, 多數係回流人士.

我女今年中四, 佢都係有興趣做護士/護理的工作,
我也跟你一樣怕她入唔到.

係咪可以去私家醫院讀學謢, 唔知學費幾多錢.

"畢業後係米好大機會可以當地就業同申請移民", 呢個問題我又未想到.

回覆樓主:

先看ielts入學6至6.5分,畢業要7分/全7分,估dse約要考5。。課程有很多2年或3年 。。

brother4 發表於 17-3-30 13:04
先看ielts入學6至6.5分,畢業要7分/全7分,估dse約要考5。。課程有很多2年或3年 。。
...
估dse約要考5?  咩意思?

yintung100 發表於 17-3-30 14:48
估dse約要考5?  咩意思?

應該係講DSE 英文成績

香港除 大學 nursing degree,還有東華學院、HKU space 、openU … 不同院校開辨的 high diploma 課程,其實都好多位.
澳州讀nursing ,畢業後要先考到 ielts 7 合格才可取 licence,朋友囡考5次都fail ,未能註册.
如回港又要係護士管理局考licence exam , 合格率低。
澳洲 同香港 的工作環境、工作量差别很大,就算Pass licence exam ,返工 都好難適應 。

YanYan0116 發表於 17-3-30 13:00
我已問過在公營醫院做護士的朋友,
佢話好少人會去外國讀完再回港做,
因為回港要另外再考試,

如護士,在澳畢業後可移民當地。朋友是醫生老公是護士。移民澳洲靠老公護士這個專業。

kwokyk 發表於 17-4-3 17:38
香港除 大學 nursing degree,還有東華學院、HKU space 、openU … 不同院校開辨的 high diploma 課程,其 ...
澳洲NURSING 收生要求高, 入學IELTS已經要求ALL BAND 7.
‹ 上一主題|下一主題