用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 出外讀書是否一定要自備電腦?
go

出外讀書是否一定要自備電腦? [複製鏈接]

學校已經有Laptop 提供比學生,阿囡話部機成日leg機又話部機好慢影響到做功課。
   0    0    0    0

回覆樓主:

幾年班?小學就不用,中學電腦室有時有候,功課/溫習可用自己電腦做,另一個功用當電話用,小朋友壞咗手機,要聯絡就用佢。。。

她grade 9。就係唔知買唔買好,現在學校Laptop 是不能上網打機,但她又話影響做功課,都唔知點算好

回覆樓主:

手提電話一樣上網打機,看動漫等,更壞眼,因一般mon比電腦少,孩子學校晚上10時上牀 ,關wifi 了,怕 可download軟件防xx,還有追踪軟件知上什麼網,。。。哈哈。。自己冇咁做!

我唔知其他人,不過我阿媽如果電腦慢嘅話,佢真係會發脾氣,然後同我講話部電腦係咪壞左。

我覺得可以買,手機呢家野,壞同埋跌嘅機率好高,如果有咩事電話壞左但係有緊急事,咪唯有用電腦聯絡。

不過可以考慮電話唔畀上網 plan,我英國讀大學由九月到依家都冇上網 plan,甚至唔用英國電話,都可以生存到,相信讀 Year 9 更加唔係問題。

brother4 發表於 17-3-29 20:35
手提電話一樣上網打機,看動漫等,更壞眼,因一般mon比電腦少,孩子學校晚上10時上牀 ,關wifi 了,怕 可do ...

說得對!我都係咁想

1998Ruby1998 發表於 17-3-29 23:44
我唔知其他人,不過我阿媽如果電腦慢嘅話,佢真係會發脾氣,然後同我講話部電腦係咪壞左。

我覺得可以買, ...

‹ 上一主題|下一主題