用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 關於過度活躍症藥物想請教各位家長
go

[過動] 關於過度活躍症藥物想請教各位家長 [複製鏈接]

大家好,個女6歲,一年班果時確診ADHD,一直都見開心理學家,當時冇食藥,到咗而家二年班七歲,情況嚴重左,心理學家轉介去精神科醫生,23/3攞咗藥返嚟食,8小時+4小時,食咗幾日但似乎效果唔大,幫唔到幾多,唔知是否藥量唔夠,仲有啲副作用,請問一下各位家長,你哋啲仔女有冇咁嘅情況?五月頭又再複診,我係唔係要同醫生講轉藥?唔該晒各位..
   1    0    0    0

我試下答你,因為每人情况唔同。
藥物與行為治療同樣重要,本身小朋友要有動機去做好自己,有清晰按部就班既方法等,有聽過部份ADHD對某啲药物冇效,真係要同e生商量,通常試藥係由低藥量開始試起,怕副作用令小朋友抗拒。

tutik 發表於 17-3-30 21:16
我試下答你,因為每人情况唔同。
藥物與行為治療同樣重要,本身小朋友要有動機去做好自己,有清晰按部就班 ...

唔該晒你既回答,個囡食咗都差唔多兩個星期左右,發覺8小時R字頭果隻藥食落去可以維持兩三個鐘,之後就慢慢打回原形,而4小時完全冇效,次次食完都話想嘔,又訓唔到,我依家都同佢停左4小時嗰隻藥:oops:
‹ 上一主題|下一主題