用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)
樓主: nelsonyp
go

吊起黎賣的柴 (校名諧音,並無貶意)   [複製鏈接]

DD仔 發表於 17-3-29 15:39
赞成楼主!学校如此安排,的确会令人觉得很气愤的。
至于话学校是要测试家长诚意,或是说学校还是十分受欢 ...

多謝你呀, 世界之大,出路何止一條,我會努力呀~ 大家2018-19 小一家長都要努力

哈哈,原來是「憂柴」,我小朋友也有in,結果是嚇怕了我小朋友,E間學校,是我親身了解衆多之中,最「不說也罷」的。

再講,我本身住丅KO,區內4間直資也有in,優財最勢利,開心學校播道只喜歡開心學生,真道老師十分有愛心。

nelsonyp 發表於 17-3-30 02:05
咁咪即係只係考核家長誠意為主,而唔係考個小朋友是否資優,咁就唔好叫自己做優質小孩書院啦...
...
我會理解為唔係咩家長都識教仔女,更何況資優仔女,咁作為資優仔女既家長係會遇到比較多另類問題,家長要受既考驗由考資優學校開始。

nelsonyp 發表於 17-3-30 02:05
咁咪即係只係考核家長誠意為主,而唔係考個小朋友是否資優,咁就唔好叫自己做優質小孩書院啦...
...

講笑咁講,話就話考核家長誠意為主,如果個小孩有一線直資收左重會咁有'誠意'去讀柴小?個家長重會咁有'誠意'地去上曬d堂+交埋功課
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

回覆樓主:

jumphigh 發表於 17-3-30 07:59
有人話攪咁多野係睇家長誠意,但点解小孩子考學校要睇埋家長誠意??上门求親咩?!
...
因為學校係家長揀既

SaBB 發表於 17-3-30 07:15
講笑咁講,話就話考核家長誠意為主,如果個小孩有一線直資收左重會咁有'誠意'去讀柴小?個家長重會咁有'誠意 ...

唔係每個家長都會為所為的神校趨之若暮的,最緊要係適合,家長覺得唔適合小朋友都唔會讀得開心。
校長應該係好明白太多家長會比較其他一線學校,若單以名氣比較學校,實在太膚淺了。

既然事前講好了簡介會安排,接受咪去聽下,唔接受可以唔去,校方都冇話唔聽簡介會會扣分,大家何需咁緊張?
有啲學校簡介會開完一場又一場,就連小朋友今年Pn或者k1都已經去聽,座位有限,令到k2家長報唔到亦浪費資源。抽籤同攞飛都應該只係想確保家長出席機會,讓有需要嘅家長可以聽。

申利:小朋友今年先K2

zoeyimmy 發表於 17-3-30 08:11
唔係每個家長都會為所為的神校趨之若暮的,最緊要係適合,家長覺得唔適合小朋友都唔會讀得開心。
校長應該 ...

希望你唔係話柴校係神校啦!好喜歡樓主呢個柴校的稱呼,好正!

校長應該 ...
e加的安排都阻止唔到非k2 家長佔用簡介位,父母緊張小朋友學業是正常,學校都應prefer這類父母,當年我都有早一年去聽簡介,之前我都有分享過:in 時老師問有冇去簡介,我答只有mami去因為我上一年去了,老師登時黑面,我相信唔多唔少都有少少影響的,不過e加又上堂又功課,亦可能唔計,but who knows, 又唔係佢肚中蟲

karen55407 發表於 17-3-30 08:28
希望你唔係話柴校係神校啦!好喜歡樓主呢個柴校的稱呼,好正!

我諗你理解錯誤了,或者我表達唔夠好
優才唔係神校,但唔係每個家長都只target所謂神校。唔揀或者唔報神校係咪代表小朋友唔叻?

MrBeast 發表於 17-3-30 08:35
e加的安排都阻止唔到非k2 家長佔用簡介位,父母緊張小朋友學業是正常,學校都應prefer這類父母,當年我都有 ...

報簡介會時要入小朋友出生日期

zoeyimmy 發表於 17-3-30 08:38
報簡介會時要入小朋友出生日期
ic, 咁攞飛時要出示出世紙嗎?

jumphigh 發表於 17-3-30 07:59
有人話攪咁多野係睇家長誠意,但点解小孩子考學校要睇埋家長誠意??上门求親咩?!
...

只可以話,每間學校要求唔同。有學校要求家長去相信佢地嗰個唔鍾意同性戀嘅主,又有學校只要你不停寫求位信連reject都變有offer,其實真係同求親冇咩分別

MrBeast 發表於 17-3-30 08:40
ic, 咁攞飛時要出示出世紙嗎?

唔洗。但如果有人用假出生日期就真係冇得好講

MrBeast  呢d做一半唔做一半咪令家長覺得被玩  發表於 17-3-30 09:01

校長應該 ...

吾通神校就可以叫家長填年薪, 整份幾十頁既家族portfolio ? 家長吾接受可以吾填/交, 校方亦冇話會扣分:p

樓主提出的其實同間學校係乜野級數無關, 而是考小一主角是小朋友, 想確認家長同意校方的辦學理念也不需要故意勺難。
我好同意樓上有個Jm 講~此風不可長

woyj 發表於 17-3-30 08:50
吾通神校就可以叫家長填年薪, 整份幾十頁既家族portfolio ? 家長吾接受可以吾填/交, 校方亦冇話會扣分:p  ...

Application form要填年薪?

zoeyimmy 發表於 17-3-30 08:53
Application form要填年薪?

我照你的邏輯,相同的語氣
‹ 上一主題|下一主題