用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請教中四女選科
go

請教中四女選科 [複製鏈接]

阿囡中四選科
Geo+Econ+Bafs
想問上到大學可修咩科,需唔需要選m1
   0    0    0    0

謹記:大學冇一科要求讀 Geog、Econ、BAFS,你修咩科(理科除外)都得。到時候睇分做人選科(雖然要興趣行頭,但係分數唔夠高咩興趣都冇用)。

不過我覺得既然你冇理科,讀 M1 可能會分薄溫書時間,BAFS 要放大量心機入去(過來人經驗),除非你數理好好,次次考試 90% 以上。除非你考慮讀 CU Quantitative Finance 呢類,M1 將來可以幫到手,不過要科科考 5 或以上先入到。

我之前讀書係 BAFS based,好多人讀 Econ + M1,大部份人依家讀 UST 會計學。

1998Ruby1998 發表於 17-3-27 18:23
謹記:大學冇一科要求讀 Geog、Econ、BAFS,你修咩科(理科除外)都得。到時候睇分做人選科(雖然要興趣行 ...

多謝分享

1998Ruby1998 發表於 17-3-27 18:23
謹記:大學冇一科要求讀 Geog、Econ、BAFS,你修咩科(理科除外)都得。到時候睇分做人選科(雖然要興趣行 ...

請問BAFS 分management & accounting, management 難嗎?因我女學校文科的bafs 讀management, 理科讀accounting.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

回覆 Jennie 的帖子

睇你個人能力啦,不過你學校作法正確,我讀 Account,好多人都讀到死下死下,數理唔好就雪上加霜。Management 果 part 就好需要背書,有 d 似 Econ 咁,不過按常理來講,應該會容易 d。
‹ 上一主題|下一主題