用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教有關自行和抽獎
go

請教有關自行和抽獎

自行有25分(非首名,舊生加宗教),應該一定得,雖然非最心儀,但保險計會註冊。

如果之後有間私小 offer, 而私小又容許抽獎的。

可唔可以向教育署申請放棄個自行位去抽獎呢?

Thx thx

Ps# 我知這做法是貪心。。。唔好意思。

mykate 發表於 17-3-27 02:05
自行有25分(非首名,舊生加宗教),應該一定得,雖然非最心儀,但保險計會註冊。

如果之後有間私小 offer ...

可以,但印像中同改地址抽獎一樣,要係2月中以前到EDB辦公室辦手續。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-27 08:28
可以,但印像中同改地址抽獎一樣,要係2月中以前到EDB辦公室辦手續。

Thx thx

希望到時唔使用到呢個方法啦。

醒目開學勳章 王國長老

點都係hold 一個位啫
祝順利

父母想將最好嘅嘢俾自己小朋友點算貪心. 唔好死hold幾個位唔放就可以了.

可以,唔算貪心。

mykate 發表於 17-3-27 02:05

如果之後有間私小 offer ...

好正常,都係為子女著想。一個位,最多一安排好就馬上放另一個。

Charlotte_mom 發表於 17-3-27 10:02
點都係hold 一個位啫
祝順利

Thx all.

始終攞咗一個自行位,間學校都熱門,變相真正心儀的人會少個機會。所以自覺貪心。

希望有直升 offer, 咁就連自行都唔使。

mykate 發表於 17-3-27 12:58
Thx all.

始終攞咗一個自行位,間學校都熱門,變相真正心儀的人會少個機會。所以自覺貪心。

完全不貪心