用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間收咗而值得放棄聖保祿?
樓主: princesscupcake
go

邊間收咗而值得放棄聖保祿?   [複製鏈接]

troubledaisy 發表於 17-4-4 20:23
女拔的成績明顯比聖保祿好,無容置疑。

不過四間直資女中,聖保祿成績排第二, 高於德望與協恩,又講唔上係 ...

女拔成績比聖保祿好,毋用置疑。
女拔今年起升中外來精英比往年由 50% 減至 25% (過百減至5x),假若過往亮麗嘅成績多是由附小精英所考獲則有望可以更上層樓。否則可能要加緊招多些外來插班精英了。
上屆聖保祿亮麗成績各來自一半半~附小及外來生。

3hearts 發表於 17-4-4 18:52
totally understood! save up a lot for 12 years!

印象中聖保祿修女,中學部學費平過小學部好多。

retriever 發表於 17-4-6 07:17

係ar, 因中學係直資

retriever 發表於 17-4-6 07:17

小學真係貴好多

sugarbun 發表於 17-4-6 10:01
小學真係貴好多

吾可以政府資助吓?

princesscupcake 發表於 17-4-6 23:16
吾可以政府資助吓?
SPCS係私校無資助

sugarbun 發表於 17-4-6 23:22
SPCS係私校無資助

就係點解做私校

princesscupcake 發表於 17-4-6 23:25
就係點解做私校
咁你要問返修會
其實如果你唔係真係認同學校, 只係因為呢個係一個唔錯既offer的話, 無謂勉強. 我有朋友考唔到spk, 其他龍校又唔甘心讀, 最終入左DGJS.

sugarbun 發表於 17-4-6 23:30
咁你要問返修會
其實如果你唔係真係認同學校, 只係因為呢個係一個唔錯既offer的話, 無謂勉強. 我有朋友考唔 ...

應該係私校,其中一個原因,我地先會有大抽獎的權利,或者考其他直資,如果直資雖然有收生權,但就唔可以大抽獎。另外,sp kinder的總人數係多過學位數目,而入唔到spc的kinder 學生,要等其他有更好offer的學生放位先會waiting 到

Happy_Charles 發表於 17-4-7 09:01
應該係私校,其中一個原因,我地先會有大抽獎的權利,或者考其他直資,如果直資雖然有收生權,但就唔可以 ...

聽聞DGJS每年收2x個SPK and SPN, 咁放出黎的小一位最後都係比返wait 緊嘅SP幼稚園學生?我以為係留作比街外人叩門

Ocean419 發表於 17-4-7 09:26
聽聞DGJS每年收2x個SPK and SPN, 咁放出黎的小一位最後都係比返wait 緊嘅SP幼稚園學生?我以為係留作比街 ...

學校話如果自己Kinder學生啲位,俾自己kinder waiting 的學生

回覆 Ocean419 的帖子

其實係高估咗SPK/SPN入DGJS 的數目, 應該冇2X 個了, 這個數目可能係早幾年, 應該每年大約10個上下.  

我認為此情況只有St Mary’s 才能產生衝動去放棄SP既位,始終能保證直接上頂級中學。否則以SPCS既質量之好同前景,真的犯不著去攪太多。另外本人覺得佐敦B出口太chur ,海洋公園鄰居又太離地,小朋友除小要谷學術又要頂住家庭背景比較壓力,家長同小朋友都會較辛苦。所以結論係只此一家。

St Paul Primary 好多年都係私校. 早年大眾對私校的理念, 同今日的不太相同.

講番是否"值得"放棄聖St Paul, 其實好多學校都"值得"去放棄St Paul, 本地不少女津校都是 Band 1A, 1B, DSE 成績也平均地很好, 學界體育成績更是亮麗,  甚至樓主雖然改了題, 你之前提及的聖提也很好. 津學不收費, St Paul $5000 個月兼且是非常大班教學, 其實是不太"值得"的.

回覆 catcle 的帖子

Yes,應該無相傳那麼多, 不過仲有St paul coed.

回覆 雲牛 的帖子

我想請教,如果真係值得放棄SPC,大家覺得係St. Mary/天神/Maryknoll/ Marymount/協恩?定其實聖家,聖心那些都已經可以。

雲牛 發表於 17-4-7 10:13
St Paul Primary 好多年都係私校. 早年大眾對私校的理念, 同今日的不太相同.

講番是否"值得"放棄聖St Paul ...

我覺得好視乎你邊個年級入。
若幼稚/兒園入,女仔更好的選擇不多,我唔會因為PC,SC,GH,MS,KV,LH,VIA,而走。有CCKG,寶山或會走。
若小學,中學入就有更多選擇。比方升中一我可能寧入地區名校如鄧顯,林護。

回覆 sugarbun 的帖子

Can I ask which kindergarten did you friend's daughter attend?

回覆 Happy_Charles 的帖子

呢幾年唔覺St Paul Coed 唔係收好多SPK/SPN 學生,通常最多5個以下.  佢地學生有2X係自聖公會幼稚園.   其實SPC係好學校, 接近9成入英中, 學費算巳經克制, 一年級入係幾多, 六年讀完都係比咁多.  

至於話入BAND 1A津中, 你要同全香港小學BAND 1生爭, 先要家長和小朋友頂住壓力, 再要小朋友去面試, 咁我會Play Safe, 留係SPC, 出去公海, 游成點, 真係無人知, 你仲要寄望小朋友3次呈分試考得好好, 先有機會入最頂級英津中.

唔好唔記得, 免年龍年係多學生, 6年後和同一班人爭過, 你要有莫大信心.  

tsangnamnam  Very true.  發表於 17-4-7 23:50

原來SPC$5000學費,如果依家入SPK, 到小學咪要$6000-7000學費?仲要四十幾人一班!
‹ 上一主題|下一主題