用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間收咗而值得放棄聖保祿?
樓主: princesscupcake
go

邊間收咗而值得放棄聖保祿?   [複製鏈接]

supermom1 發表於 17-4-7 11:52
原來SPC$5000學費,如果依家入SPK, 到小學咪要$6000-7000學費?仲要四十幾人一班! ...

每年小一加$500, 加左4年無停過. 如果繼續加既, 今年9月k1, 2020年小一學費應該係$6500

雲牛 發表於 17-4-7 10:13
St Paul Primary 好多年都係私校. 早年大眾對私校的理念, 同今日的不太相同.

講番是否"值得"放棄聖St Paul ...

恕我無知,想請教有那間女津校,學界體育成績好過paul con?

Baggio10 發表於 17-4-7 12:36
恕我無知,想請教有那間女津校,學界體育成績好過paul con?
No.

sugarbun 發表於 17-4-7 12:23
每年小一加$500, 加左4年無停過. 如果繼續加既, 今年9月k1, 2020年小一學費應該係$6500
...
:money$$::money$$:

sugarbun 發表於 17-4-7 12:23
...

其實我預計佢加到同女拔睇齊6000應該會停手...

回覆 kenobaby 的帖子

不過DG都可能年年加

leiseefung 發表於 17-4-7 09:58
我認為此情況只有St Mary’s 才能產生衝動去放棄SP既位,始終能保證直接上頂級中學。否則以SPCS既質量之好 ...

預設前題下,當然易D有答案 ~~

我認為只有女拔或聖保羅男女收才值得放棄SPC.

如果讀津校未必一定可入番中學部, 又要擔心升中呈分成績和面試。

Treestory 發表於 17-4-7 13:48

如果讀津校未必一定可入番中學部, 又要擔心升中呈分成績和面 ...
唔考慮學費同交通的話, 我都認為只此兩家.

如果讀津校未必一定可入番中學部, 又要擔心升中呈分成績和面 ...

唔計錢或有細跟尾,只有DGJS/SPCC/SMCS值得放棄SPC

回覆 Baggio10 的帖子

我都好無知,google下學屆體育聯會,小學比賽,見 SPSS, Maryknoll, Canossa 成績也很好,有錯請指點。

但PAUL CON唔係淨係游水強,學界唔係都係協恩、DGS同德望天下。
SMCS其實係ACADEMIC係咪堅過 "CHUR"過 PAUL CON?

雲牛 發表於 17-4-7 14:54

我都好無知,google下學屆體育聯會,小學比賽,見 SPSS, Maryknoll, Canossa 成績也 ...

哦,你講嘅所謂成績很好,就係比paul con更加亮麗,我諗佢地D體育成績都係不值一曬:happy:

真係要多吓咀了, SPC 和 SPCS, 已經係可以好唔同了, Paul Con 係 SPCS,  SPC 係 St. Paul's College ~~~

回覆 Happy_Charles 的帖子

大家切磋下: 如果小朋友的質地不錯,我想去到這些有直屬band one 中學的女校,都可以上到中學,至於講到 DSE、入大學,就要再睇她們和老師的努力了。至於Paul Con,順風順水12年,的確是很吸引。 

聖心,都是很多人的首選,不過之前見有其他會員的分析,好似上中學的數目不高。聖家,我就不太了解,不便多說。

回覆 mcl203 的帖子

Sorry, i mean SPCS
‹ 上一主題|下一主題