用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失敗的媽媽 ...
go

失敗的媽媽 ... [複製鏈接]

今日同呀仔去咗自行 2nd in, 去到學校我原來先發覺面試是全用英文 (因誤會了學校信的內容), 原本呀仔星期五昨天好比心機準備咗-篇用中文的 presentation (他星期一至五剛剛考完呈三學內考試), 連累到佢都用不上, 佢要即場由中文轉去英文, 所以我看見他很緊張, 英文也不大通順, 用詞也不恰當, 但他仍很努力面試, 我身為媽媽的坐在他身後真的很難受 ....
回家的途中, 我真係好自責, 不其然流咗幾滴眼淚, 但他竟然安慰我, 說自行中學也不是十分好 (但昨天他仍跟我講佢唔想放棄呢個機會, 因為我同佢講自行中學係 band 1 中, 要求會好高, 但我已請好幾天假跟他溫習考試,  已經無時間同佢 prepare 個 interview, 所以很大機會陪跑), 仲同我講如果派唔到好嘅中學, 到中二時先再到自行中學考插班也可以的 ...
我而家只可不斷自責及感到十分難受  ....
   0    0    0    0

2LittleMonkey 發表於 17-3-26 00:44
今日同呀仔去咗自行 2nd in, 去到學校我原來先發覺面試是全用英文 (因誤會了學校信的內容), 原本呀仔星期五 ...

囝囝盡咗力已經好叻了,放鬆D,結果仍有機會是美好的~

2LittleMonkey 發表於 17-3-26 00:44
今日同呀仔去咗自行 2nd in, 去到學校我原來先發覺面試是全用英文 (因誤會了學校信的內容), 原本呀仔星期五 ...
不要自責,你已經盡了力,還有大抽獎,可能有奇蹟出現呢!

回覆樓主:

平時見佢做功課温書考試都係得個扯過, 我緊張多過佢緊張, 估唔到佢其實心裡都緊張自己升中派位, 係唔係我做呢個亞媽實在太大意了 ...

SingMom  Sorry, post錯左 !!  發表於 17-3-26 08:31
SingMom  依家可以諗定大抽獎排序, 其實灣仔區係位多個人. 有機會B2生派入B1校. 叩門時又可以返東區叩不受君子協定影   發表於 17-3-26 08:27

o上天必定給你兒子最好最合適的

不用自責,父母不是完人,我們也會大意,犯錯的。很欣賞你仔仔,不抱怨,有鬥心,係可做之材!

wongkaka    發表於 17-3-27 17:19
wow333    發表於 17-3-26 20:35

可能因為這段經歷, 他DSE會考得好好。 我當年試過讀書遇到ㄧ次大挫折, 印象好深刻, 知道努力才是王道, 後來公開試考得好好.  加油

仔仔生性。媽媽不用太自責。

阿仔唔錯

不要這麼自責,如果小朋友見到你這樣不開心,小朋友比你更不開心,壓力更大,我記得參加一間中學升中講座時,有一位校長講過,如果入到一間心儀的學校,但未必讀得好,但不想入的學校卻入了,小朋友反而讀得好,這一句話令我想通了很多,凡事不必太執著,大家盡力做好就是了,希望你和小朋友事事順利,也小心自己給了無形的壓力比小朋友,再次祝福你們心想事成!

回覆樓主:

父母不用太緊張,交上天安排吧!

學校老師話唔中意學生背稿,唔知真定假

回覆樓主:

現今孩子升學真的變成了父母在升學一樣。我覺得盡了力就算,孩子總要成長,他自己應有更大的責任了解面試的要求,父母始終只是輔助的角色。

不過,真心恭喜樓主!
你仔仔好生性,其實比成績好更加重要!

見你標題就知你而家心情,既成事實也不要再怪責自己了。將來還有很多地方靠你支持囝囝,你囝也如此生性,你們也要努力!  大抽獎還有機會! 不要放棄!

回覆 2LittleMonkey 的帖子

看得我也鼻一酸啊!我相信你除了返工,其他阿仔的事你都好盡心盡力舖排,不要自責。仔囝亦很生性懂事,上天定会安排一间理想的中学给你们的。加油啊!

最好最適合的在前面等著你.

先定下心, 你已盡了力.

有時候臨場表現越真實, 老師反而看到小朋友的努力, 老師重視甚麼, 他們最知道, 你不用太介意.

仔仔真生性,塞翁失馬丶焉知非福,不要給自己和仔仔太大壓力,你要讚揚仔仔咁識諗和咁變通。 You should be proud of him!

個人覺得如果要一早背好曬草稿去考嘅學校,其實究竟係咪適合你小朋友呢?世事有時冥冥中自有安排,無須太執著,對家長同小朋友都係好事。所有野已成事實,樓主亦不必自責,反而應該慶幸小朋友咁懂事,考完所有呈分試就同小朋友去食餐好嘅,隨遇而安啦。
先預祝你小朋友入倒最合適的學校。
‹ 上一主題|下一主題