用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問什麼獎項,證書,考級會有助升中?
樓主: kkv408
go

想問什麼獎項,證書,考級會有助升中? [複製鏈接]

回覆 kmb2015ltd 的帖子

我個女依家讀緊五年級

kmb2015ltd  Thx!  發表於 17-3-27 14:53

miriam 發表於 17-3-27 14:14
多口一提~~

諗住用運動黎加分既話, 都要睇下心儀學校有無個樣活動........無既....... ...

對!即使學校有校隊,但只是D2甚至D3既話,可能代表也不是那麽重視,作用不大。

miriam 發表於 17-3-27 14:19
P.5 玩埋個校際, 睇完呈一成績再決定 P.6 報唔報, 有能力又分配到時間既參加埋喇. ...

P6堅唔報啦, 死咩, 三月架, 又要呈三, 又要面試。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 17-3-27 17:01
P6堅唔報啦, 死咩, 三月架, 又要呈三, 又要會試。
我囡個年呈三撞正亞洲城市賽, 佢自己權衡輕重後決定唔報.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

世界上沒有free lunch 也沒有short cut, 讀好書才是皇道。操行更加緊要。有時讀書叻操行B- / C 就大件事

記得一定要分配好時間,我囡囡五六年都有參加運動學界、樂團,樂團比賽、校際音樂節等。雖然成績keep 到,但其他同學都放棄很多活動主力呈分,導致排名退步。
神校真的需要成績加運動或音樂(最好演奏級)。如果一般地區名校,成績最重要。最壞是二邊唔到岸。但我都建議小朋友最少玩一項課外活動,生活才能平衡!

chun媽 發表於 17-3-26 12:17
出年小六才攞獎,真係太遲,即小朋友現在是小五生吧!好多直資11月已apply, 要做profile, 都係以小四小五為 ...

男仔今年考得好嗎?女仔暫時幾好

Sophie0804 發表於 17-3-28 00:45
男仔今年考得好嗎?女仔暫時幾好

齋用成績入男拔及LS的同學好少,即使是全級20名內,反之,全級20名內+運動而入男拔及LS的,有好幾個。

Sophie0804 發表於 17-3-28 00:43
記得一定要分配好時間,我囡囡五六年都有參加運動學界、樂團,樂團比賽、校際音樂節等。雖然成績keep 到,但其他同學都放棄很多活動主力呈分,導致排名退步。
神校真的需要成績加運動或音樂(最好演奏級)。如果一般地區名校,成績最重要。最壞是二邊唔到岸。但我都建議小朋友最少玩一項課外活動,生活才能平衡!
同意啊, 呈一好多同學會發力, 級頭嗰堆好容易洗牌. 要小心唔好顧此失彼. 畢竟 rank order 都係成績行先.

chun媽 發表於 17-3-28 08:16

齋用成績入男拔及LS的同學好少,即使是全級20名內,反之,全 ...

女仔好很多、只要成績好、都有offer

little_yolky 發表於 17-3-27 12:58
我仲chur, 我K3開始學, P2已經有獎了, 不過見心儀中學一般都係寫P4-P6既活動同獎項, 最nice果間係寫3年內,  ...
P5果d獎牌獎狀先最重要,你之前參加禁多P5叫停,简直係功虧一簣!

os_ecu  自行嗰張 form 只會叫你填 P4 ~ P5 既資料, 理論上最有用係 P5. 如果要靠獎食糊真係只有在銎五盡力而為.   發表於 17-3-28 11:49
little_yolky  吓?  發表於 17-3-28 10:11
妹妹頭  同意, 老師都叫阿女一定要放盡, 小五既獎至係最有用  發表於 17-3-28 09:47

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 17-3-28 09:42
P5果d獎牌獎狀先最重要,你之前參加禁多P5叫停,简直係功虧一簣!
我囡 P.5 時有岩既比賽就去, 唔理係大陸定澳門都會照去.
咁耐以黎都提左好多次................相信佢自有決定既......................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 17-3-28 11:30
我囡 P.5 時有岩既比賽就去, 唔理係大陸定澳門都會照去.
咁耐以黎都提左好多次................相信佢自有 ...
首要穩住成績, 反正我唔考直資, 成績應該係最重要。再唔係, 參加D一月份或暑假既比賽, 希望影響無咁大。連班主任都話, 大女既弱點係唔穩定, 班主任直頭叫我升P5呢個暑假都唔好放過佢, 唔好俾佢心散。我心諗, 大女唔會心散喎。不過, 既然班主任咁講, 呢個暑假就唔放過佢了。

回覆樓主:

主力在呈分試,我的孩子沒有任何比賽獎項,沒有任何特異功能,靠成績順利派上 B1 英中。

我都識人百無,唯一成绩好,自行B1英中收。
‹ 上一主題|下一主題