用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問什麼獎項,證書,考級會有助升中?
樓主: kkv408
go

想問什麼獎項,證書,考級會有助升中? [複製鏈接]

所謂錦上添花,錦係成績,花係証書獎項。

回覆 CheungAA 的帖子

CheungAA  只佔5%, 應是不太著重全人教育吧! 有些學校品行也不計分, 學校對於校風的要求, 也清楚知道了!
我自己係唔相信全人教育,個人同學校都係,但係表面功夫都要做下。

品行計分唔一定係話你知佔幾多%,亦可以係無B無得in呢種呢!

CheungAA  品行計分唔一定係話你知佔幾多%,亦可以係無B無得in呢種呢 ! 又係喎  發表於 17-3-25 23:59
Christyleungcm  Agreed  發表於 17-3-25 23:59

如果考的是直資學校,六年班先來考慮比賽攞獎確實實已經太遲,直資最緊要睇四、五年級全年成績,尤以五年級最為緊要

小冰雪冰 發表於 17-3-25 21:13
請問各位
我仔参加了跆拳道6年……有冇分加??
對考學校?

黑帶可叫教練寫推薦信,可加印象分

回覆樓主:

出年小六才攞獎,真係太遲,即小朋友現在是小五生吧!好多直資11月已apply, 要做profile, 都係以小四小五為主,反而問下貴子弟有無運動強項?我校有同學仔踢波踢到入港隊❨特異功能❩,即
成績+足球,
好早已獲男拔取錄了

chun媽 發表於 17-3-26 12:17
出年小六才攞獎,真係太遲,即小朋友現在是小五生吧!好多直資11月已apply, 要做profile, 都係以小四小五為 ...

反之,另有同學仔,成績相若,但沒有運動,到目前為主,未有一線直資的offer

chun媽 發表於 17-3-26 12:17
出年小六才攞獎,真係太遲,即小朋友現在是小五生吧!好多直資11月已apply, 要做profile, 都係以小四小五為 ...

冇,唯有考好今年既呈分試。
想問升中面試班是否小五暑假開始要讀?

kkv408 發表於 17-3-27 07:40
冇,唯有考好今年既呈分試。
想問升中面試班是否小五暑假開始要讀?

如果要上面試班,最好暑假讀。小6開學後更加冇時間。我嗰個舊年暑假前未安排得切,之後暑假後段搵咗private 面試班,但冇group discussion 環節。之後9月到12月每個星期六日夜晚我都有幫他練面試,提醒他注意事項(小動作,禮儀),談天說地,討論時事。他面試表現好好,就算冇收他的直資,招生老師都話他面試表現非常好!

miriam 發表於 17-3-25 22:54
考得級 15 內, 跆拳道單一次性既比賽只可以當點綴, 學校收既主因係成績.
要以運動黎加分, 好多學校都係睇係 ...
但係填表只可以填4-6年班既獎, 咁其實最多只有填4-5年班, 點可以show到持續參加? 我都愁緊呢個問題。

回覆 little_yolky 的帖子

即係某D運動, 獎項, 一睇就知唔會一朝一夕可以練出黍, 咪叫"恆久訓練"囉, e.g.  游水, 體操, 田徑, 樂器....

妹妹頭 發表於 17-3-27 11:35
回覆 little_yolky 的帖子

即係某D運動, 獎項, 一睇就知唔會一朝一夕可以練出黍, 咪叫"恆久訓練"囉, e.g.  ...
咁其實, 所有獎項都係要經過長久訓練。

Yanamami  朗誦唔洗  發表於 17-3-28 09:43

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 17-3-27 11:31
但係填表只可以填4-6年班既獎, 咁其實最多只有填4-5年班, 點可以show到持續參加? 我都愁緊呢個問 ...
我囡由 P.1 開始學跆拳, P.3 開始參加公開賽, 去到 P.6 連續咁多年, 咪係持續性囉.
慶幸係咁多年都有獎, 無獎既咪 print 張出線表再 highlight 我囡個名做 supporting 囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

我個仔而家小一,學了跆拳兩年,請問幾時會開始比賽?

miriam 發表於 17-3-27 11:57
我囡由 P.1 開始學跆拳, P.3 開始參加公開賽, 去到 P.6 連續咁多年, 咪係持續性囉.
慶幸係咁多年都有獎, 無 ...
我仲chur, 我K3開始學, P2已經有獎了, 不過見心儀中學一般都係寫P4-P6既活動同獎項, 最nice果間係寫3年內, 我諗住厚面皮連P3下學期都寫埋(因為阿女2019年報, 個獎係2016年頭攞)。但其他的只有P4, P5我又諗住谷呈分唔參加比賽添。咁不如參加埋P5個校際, 反正3月, 都應該夠時間谷得切呈一既。

greentea000  都準備左咁耐,死人都拎埋P5校際啦!  發表於 17-3-27 14:10

回覆 kmb2015ltd 的帖子

我見我個女D同學, 跆拳道已經代表香港出賽, 岩岩出賽泰國, 仲攞冠軍, 依D咪好有用囉

回覆 妹妹頭 的帖子

幾多年級?

醒目開學勳章 王國長老

kmb2015ltd 發表於 17-3-27 12:45
回覆 miriam 的帖子

我個仔而家小一,學了跆拳兩年,請問幾時會開始比賽?
問返自己教練_
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 17-3-27 13:55
回覆 kmb2015ltd 的帖子

我見我個女D同學, 跆拳道已經代表香港出賽, 岩岩出賽泰國, 仲攞冠軍, 依D咪好有用 ...

泰國品勢賽? 睇返全部都係 15 歲以上黑帶組.搏擊個班係青訓組 18 歲以上

醒目開學勳章 王國長老

多口一提~~

諗住用運動黎加分既話, 都要睇下心儀學校有無個樣活動........無既.......

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 17-3-27 12:58
我仲chur, 我K3開始學, P2已經有獎了, 不過見心儀中學一般都係寫P4-P6既活動同獎項, 最nice果間係寫3年內,  ...
P.5 玩埋個校際, 睇完呈一成績再決定 P.6 報唔報, 有能力又分配到時間既參加埋喇.

‹ 上一主題|下一主題