用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 奧數比賽
樓主: kkv408
go

奧數比賽 [複製鏈接]

kkv408 發表於 17-4-24 23:59
Thanks,請問可否講多些SCAT,WCT既資訊? 我地小學生可以參加嗎?
WCT的香港主辦機構是這個: http://www.worldclassarena.hk/
WCT每年舉辦兩次, 4月and 11月, 截止報名大概是在3月和10月, 要自己上網留意下

醒目開學勳章 貢獻勳章

kkv408 發表於 17-4-24 23:59
Thanks,請問可否講多些SCAT,WCT既資訊? 我地小學生可以參加嗎?
SCAT係美國分級評估測試,分英文同數學兩卷,如果經CTY報的話,就會同較高級嘅人比 e.g. grade 3 會用grade 5 percentile 對比 (香港數水平較美國高,所以唔難搞高分)如果成績都係優異的話,就可以參與CTY嘅資優科程
測試响考試局進行,任何辦公日都可以
一年會响HK搞一次頒獎禮,亦可選擇去美國嘅頒獎禮

World Class Test香港有代理搞,一年兩次,分兩組,8-11,12-15 咁上下,可越級,兩張卷,網上好似有參考試題, double distinction 會登報,然後再有挑戰賽俾double distinction嘅學生,當中仲有大獎,挑戰賽有頒獎禮
恐龍家

World class test 是不是很難的?

小曳人 發表於 17-4-21 22:12
人家儲閃咭,你就只搵身份象徵

其實幾個大賽有一等或金獎已經唔錯 (top 6-7%)

奥協比賽一等/金奬是頭8%。

Christi 發表於 17-4-26 21:15

我自己無做過。不過無得操。

kkv408 發表於 17-4-24 23:51
國際數學奧林匹IMO 是否這個網站? 因我search IMO,彈了好多自稱IMO,所以不知那個是正確?
http://www.imo ...

請留意資優教育學苑網站有關IMO的香港選拔賽。只有中學。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Christi 發表於 17-4-26 21:15
每次雙優都有百多人,俾孩子試玩一下啦!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題