用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解揀直私小?
go

點解揀直私小? [複製鏈接]

BK 好多父母愛考名幼,因希望考直私小有幫助。其實我想問直私小有什麼好?官津有什麼不好?
   5    0    0    0

For me, 官校無乜唔好,只係我乜分都無,到時都係靠運氣,太冒險,緊係想有間私校揸手個心定啲,我有兩個小朋友,不知幾想入到好嘅津校慳返一百萬

唔喜歡官津太多功課和傳統教學。
喜歡英小而官津很少是英小。
喜歡一條龍而直私較官津多龍。
自行我得20,唔係穩入,怕大抽獎衰晒,不如自強,自己考,起碼命運在我手。

直私小經面試學校篩選,同學程度不會太參差。況且一般家庭為中產,可能有些家長覺得啱傾d,朋輩又不會太複雜。學校自主大d。收生程度高d,唔需要死谷d學生。
:wave:

happyapple 發表於 17-3-24 08:37
直私小經面試學校篩選,同學程度不會太參差。況且一般家庭為中產,可能有些家長覺得啱傾d,朋輩又不會太複 ...
唔需要死谷d學生。

呢一樣嘢, 都係睇學校, 官津, 直資, 私立都無關
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

幾個大原因 (唔一定同一個人信晒全部,亦唔代表本人立場
1. 唔想搏,對派位無信心
2. 想憑實力爭取心儀學校
3. 相信直私有揀學生,質數較理想
4. 覺得直私資源較好
5. 鐘意直私靈活度較高,教學可引入唔同元素同教學法
6. 鐘意龍校升中唔駛煩
7. 想讀ib

HaYi  中呵  發表於 17-3-27 15:20

我的唯一原因係希望直私的的同學會係比較乖,不會學壞

當你計過自己小朋友 , 只有最基本的15分係手 , 再想想大抽獎時的可能性 , 如果真的唔理想 , 仲要周圍搵學校的情況 , 咁你就會想 , 不如考直資或是私校 , 而且 , 通知dd學校功課比較少 , 活動教學 , 如果有龍校就更加理想~~

少雙飛新移民,學生質素好啲

如果有培正OFFER,是否應一條心升小?

回覆 yiyi222 的帖子

讚同

picalo 發表於 17-3-25 07:18
我的唯一原因係希望直私的的同學會係比較乖,不會學壞

全屬個人觀點,並冇意得罪任何人。不喜勿插。我應為會曳D。嗰D曳係「唯我獨尊」「公主皇子」嗰D。講真,有D資格去揀得直資都係小康+獨生+工人湊。

少功課、龍校、課程多元化

醒目開學勳章 王國長老

dvdbb2003 發表於 17-4-3 00:46
全屬個人觀點,並冇意得罪任何人。不喜勿插。我應為會曳D。嗰D曳係「唯我獨尊」「公主皇子」嗰D。講真,有 ...

其實未必有關嘅
小康就正常。講真有助學金都唔多人申請,始終擔心其他開支--雖然其實有資助
我識好多都兩個(包括我自己)。仲擔心第二個唔必入tim
工人湊呀....我係呀,不過工人湊同唯我獨尊無關wor。我小朋友唔同工人講唔該、謝謝,我一定鬧。
反而好多人話直私鐘意揀full time mom,因媽媽會貼身照顧得好d。我觀察就一半半啦。一半在職家長,一半全職媽媽。

醒目開學勳章 王國長老

全屬個人觀點,並冇意得罪任何人。不喜勿插。我應為會曳D。嗰D曳係「唯我獨尊」「公主皇子」嗰D。講真,有 ...

身邊識人同你一樣咁唸,好反對直私,話唔想個女學埋d公主野。
結果同佢個女揀左間全港最top女津校之一。我真係。你估名津缺乏小康/有錢家庭嗎?一樣大把。淨係讀得成書事業有成嘅家長都多啦。
除非地區唔出名學校就可「杜絕」呢個問題。

回覆樓主:

請問教到直私是否不可以大抽獎?

小康就一定,獨生同工人湊就唔一定。好多直私學費唔高,平過私幼。我識人三個子女讀國際學校,同「曳」無關。

我其實係有些寶校會有好多不同種族小朋友,大家文化不同,對乖唔乖定義都唔同

醒目開學勳章 王國長老

咁講啦、真嘅,每一間學校有自己獨立文化,亦吸引到志同道合嘅家長為仔女申請。係唔係自己杯茶,真係要了解多d。
成日都話,直私vs官津只係funding模式不同。舉個例st jo同李賜豪在大家隔離,同區,都係津校,兩間已經大不同。又點可以將所有私立直資都歸為同一類別呢?

除教學外,身邊的同學影響很大。
‹ 上一主題|下一主題