用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神嘉諾撒小學
樓主: 04202011
go

天神嘉諾撒小學   [複製鏈接]

但無論你幾叻,成積達標都好。除非班中唔排名次,否則一班始終有人要考包尾,為左唔想包尾,同學之可能每次測考都要互相殺。

se6b03 發表於 17-3-27 15:56
但無論你幾叻,成積達標都好。除非班中唔排名次,否則一班始終有人要考包尾,為左唔想包尾,同學之間可能每 ...

一條龍都要廝殺?我並不苟同

回覆 sissysze 的帖子

是!同事嘅囡是st cat的,抽到天神,確實被分班試嚇親…係咁2一個小一分班試都話你知邊科邊科唔得,排尾…已挨到P3了…真係好挨…

天神升小一已經有暑期作業做?原則上係該學年91日後先正式係該校學生,831前學校唔應該比功課。

karen55407 發表於 17-3-27 16:11

x2

唔係一條龍先殺得興起

回覆 se6b03 的帖子

世界上有太多野唔應該!應唔應該可以是見仁見智的。只能說每家學校有自已要求,學校怕家長唔知自己有乜要求,所以就比定功課你預習,如家長接受唔到又或者冇諗住要裝備下孩子學校9月開始嘅挑戰,咁就要認真考慮呢間學校是否適合孩子同自己…又要孩子入讀,又拒絕幫佢裝備一下,咁樣好不負表任…到開學時孩子發現自己也都唔識但其他同學您好多都識…孩子好難受啊!
如根本唔認同又唔打算同流合污谷孩子,還是唔好讀啦…

siden    發表於 17-3-27 17:00

但無論你幾叻,成積達標都好。除非班中唔排名次,否則一班始終有人要考包尾,為左唔想包尾,同學之間可能每 ...

第一又好,包尾又好,只要合格就升到上中學wor,我有fd 係ls,補習$多過is 學費,差幾名過唔到馬路,兩公婆攬住喊,咪仲慘。仲有有d學校,講好多理念,但到考試就要70分先過關,我自己就較喜歡明買明賣,你情我願。

廝殺?小朋友自己點會知呢?
合格、升到班就得啦,自己同自己比就真

其實好多普通小學一話收你,而你又ya 咗,就會俾中、英、數三科嘅書仔,叫小朋友九月入學前睇吓,你會不會唔要求個小朋友讀熟佢?

twlo 發表於 17-3-27 17:46
其實好多普通小學一話收你,而你又ya 咗,就會俾中、英、數三科嘅書仔,叫小朋友九月入學前睇吓,你會不會 ...

睇下或者睇熟都當然無問題,但如果話比埋暑期作業,9月開學後要交就真係值得商榷。9月前,音樂椅還在轉,隨時可以轉校,學校一樣會繼續收叩門生。整個過程都未完,就咁早派功課?打個比喻,你91日返新工,但上工前,老細已經早一個月比定野你做,要求你工日要交,你會唔會交?

se6b03 發表於 17-3-27 18:00
睇下或者睇熟都當然無問題,但如果話比埋暑期作業,9月開學後要交就真係值得商榷。9月前,音樂椅還在轉, ...

你有道理!咁就無謂去見呢份工啦!明知老闆要求高,又無人迫你去見呢份工,係你自己㨂㗎!揀過份無咁高要求嘅工咪得囉!

睇下或者睇熟都當然無問題,但如果話比埋暑期作業,9月開學後要交就真係值得商榷。9月前,音樂椅還在轉, ...
又或者你只是90%fit 但老闆話比個機會你,但最好就自己上工前學好某skill,因為同事都好忙唔會有時間教你,我相信績極的員工都會去學定先。

6月你reg咗就係呢間學校嘅學生,點解學校唔可以比暑假功課

karen55407 發表於 17-3-27 16:11

唔駛廝殺!! 份成績表滿缸紅,已經中途跳左船,能讀到小六,已非泛泛之輩。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

se6b03 發表於 17-3-27 16:43
天神升小一已經有暑期作業做?原則上係該學年9月1日後先正式係該校學生,8月31前學校唔應該比功課。 ...
其实你有無小朋友讀紧小学?升中-亦-样,未九月入学,你7月註册左係佢学生,亦已有暑期功課,-样係小六学生未学过既野,例如中史~有幾奇呢?

sissysze 發表於 17-3-27 20:13
6月你reg咗就係呢間學校嘅學生,點解學校唔可以比暑假功課

唔係計註冊日,而係計學籍生效日。一般學籍生效日為9月1日。新生嘅學籍係由該日起計。況且開學前都可能會有更好嘅offer而轉校,如果你係讀直私,學費都係由9月起計。8月31日前係舊學籍,即仍然係舊校(幼稚園)學生。咁9月1日前我都未正式係你學校學生,點解咁早比功課我?

睇到d咁趣緻的留言,我開始相信在天神,要「逢二進一」並唔係無可能,
只要面皮夠厚,捨得將自專同羞恥之心擺埋一邊,仲有乜野做唔到丫!暑期
作業?碎料啦!俾佢上到小六,話唔定考完呈三去幾個月旅行添!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

se6b03 發表於 17-3-27 20:38
唔係計註冊日,而係計學籍生效日。一般學籍生效日為9月1日。新生嘅學籍係由該日起計。況且開學前都可能會 ...

如果唔諗住讀,咁咪唔好做囉⋯⋯但學校要求9月開學交,到時又揀咗去返學,無得交嘅話,又係邊個問題呢?
按你咁講,8月尾學籍未生效,分班試都唔使考啦。學校有咩權要求學生考?

今年另一間女校,唔只要做暑假功課,提早上堂添

Happy_J 發表於 17-3-27 20:56
如果唔諗住讀,咁咪唔好做囉⋯⋯但學校要求9月開學交,到時又揀咗去返學,無得交嘅話,又係邊個問題呢?
...

再講學校比練習你做,究竟用意何在呢?我無本事做天神家長,不過我小朋友當年考小一分班試時,如果是但一份卷唔合格,就要做暑期練習。我見真係有人得兩分,份卷係20分滿分。
‹ 上一主題|下一主題