用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四女選料疑惑
go

中四女選料疑惑 [複製鏈接]

囡囡中四,想讀獸醫,B1A 中學,但成績中等。數學中上,中史較好,她不怕背誦,但要理解完再 apply 的科目較弱。由於上次考試, Bio 低分,她怕應付不來,中四選科十分迷惘。

她想的組合:
1. Chem + Bio + Geo
2. Chem + BAFS + Geo
3. Chem + 中史 + Geo
4. 中史 + BAFS + Geo

但第三選擇會否太雜? 而第四就是她選不到 Chem 時的選擇 (即要放棄獸醫)

請給一些意見

4    0    0    0

Erco 發表於 17-3-22 18:02
囡囡中四,想讀獸醫,B1A 中學,但成績中等。數學中上,中史較好,她不怕背誦,但要理解完再 apply 的科目 ...

真係咁鍾意Geo ?  

讀獸醫, 估計城大入學標準都唔低。 如果唔得, 就要出外國。 為出國作準備, 選課都係傳統啲,大路啲好。

DSE呢啲文理商盆菜組合,出國好嚇人。

Chem + Bio 是否太辛苦? 想讀醫選其中一項就可以了.

回覆 Erco 的帖子

唔怕背誦係件好事,但係要所有科目都要應用,尤其係歷史科,會多左寫文。
我建議如果咁,唔好讀 BAFS,讀 BAFS 數學唔止要中上,要上上,我同埋班裡面好多同學年年掹車邊,積聚越來越多計唔明嘅數,班裡面數學好嘅同學未必 BAFS 好,但係 BAFS 好嘅同學,數學成績一定至少有 90%!而且 BAFS 錯一步,滿盤皆落索,一題 20 分 ,錯 1-2 位而唔見 5-10 分好常見。

但係按照常理,Bio 背誦要求高多其他理科,應該會比 Chem 更應付到。Bio 同 Geog 原理差唔多,如果 Geog 應用到,Bio 都可以。我中三主科以外, Chem、Bio、Geog 排 top 20%,不過我就一半一半,唔係咁鍾意背誦。

如果要讀獸醫,就代表隨時要準備外國升學呢個選擇,而外國唔會睇你中史科,會對你不利,Bio 同 Chem 會睇得非常重。

我建議先後排序就 1 3 2 4。 4 呢個組合,根本上冇競爭力(大學冇一科需要學生讀 BAFS/Geog 先可以入讀),因為你一定想讀都冇機會讀 Science-based 科目,例如 Nursing、Physiotherapy、Occu. Therapy 等等,呢 d 一切都與你無緣,唔值得我地自斷前途,縮窄選項。要囡囡咁早放棄理想,唔係一件好事。

同意樓上,呢 d 選科組合好得人驚,文理商集於一身,唔係一件好事,搞到兩頭唔到岸。

1998Ruby1998 發表於 17-3-22 21:08
回覆 Erco 的帖子

唔怕背誦係件好事,但係要所有科目都要應用,尤其係歷史科,會多左寫文。

我嘅睇法同你都幾相近。

睇返城大獸醫課程, 今年收表已經截止, 參考一下數據, 六百幾人報, 仲要一半申請者已經有大學學位,offer就只得十幾個, 如果要用DSE成績入, 我估個小朋友既成績就算讀唔到MBBS都至少讀到dental或pharmacy,咁家長就要評估, 小朋友可以唔出國既機會有幾大呢?

四個選擇中,4係斷自己醫科路;2文理商大集會,出國會好麻煩;3可能要target台灣升學。點睇都係1最可選。

多謝各位意見。四個組合有 Geo 因為是囡囡有興趣,而第4組合冇放 Chem 是因為她的學校不是前 50 名,入到 Chem 的機會不大。 如沒有了 Chem 的選擇, 中史 + Geo + ???  or  Econ + Geo + ??? 會較為好呢?

Erco 發表於 17-3-23 12:05
多謝各位意見。四個組合有 Geo 因為是囡囡有興趣,而第4組合冇放 Chem 是因為她的學校不是前 50 名,入到 C ...

生化都唔讀,點入獸醫?

囡囡中四,想讀獸醫,B1A 中學,但成績中等。數學中上,中史較好,她不怕背誦,但要理解完再 apply 的科目 ...
我係你, 選 1. Chem + Bio + Geo + M1
進可攻, 退可守.

回覆 Erco 的帖子

一科理科都冇,咁即係自斷前路,你女女捨得咁做?咁樣對佢真係好?
我唔係質疑/阻止,只係想你同女女三思,值唔值得咁做,做個呢個選擇,冇得後悔,只能夠另覓出路,硬著頭皮頂硬上。如果佢覺得呢個方案對自己最好,咁就去馬。

我建議一般都係列好處壞處表,等自己同父母一齊釐清邊個選擇係最好,如果做唔到獸醫,將來大學想讀邊科?自己對 3 個選修科有冇把握?如果到時候只能兼顧 2 科,會 drop 邊一科?如果 drop 完,會唔會提升入讀本地大學課程嘅機會?會唔會考慮出國讀書?想讀嘅外國大學課程會唔會有機會要求讀邊科?因為你想讀獸醫,要考慮埋「理文商」三大出路。

如果對 Geog 咁有興趣,不如大學都讀 Geography/Geology 課程? 通常 Geology 無論香港定外國都會要求讀 Geog 同一科理科(咁樣可以讀 Bio)。

唔好咁快限死自己一定要做獸醫,可能呢 2-3 年會反覆變化,限制自己會大壓力。我初中以為自己鍾意 Law,中三選科又想試下從商/會計,高中又想讀翻譯同埋傳媒,結果依家讀 English Language and Linguistics,我父母都話我「五時花六時變」。迷茫下,讀讀下,就會搵到自己到底想做咩。

多謝各位意見, 我返去會同囡囡好好考慮一下。

睇來睇去都是文科人,為甚麼迫自己揀Chem,這科是理科膽。 入得醫。太約每間Band1中學都無10位。不如揀自己有興趣同有把握入大學為主。

城大自資獸醫 60人爭1學額 每年學費12萬 10學額接600申請
http://news.mingpao.com/pns/dail ... 00011/1487267052503

johnmamama 發表於 17-3-24 20:52
睇來睇去都是文科人,為甚麼迫自己揀Chem,這科是理科膽。 入得醫。太約每間Band1中學都無10位 ...

因為樓主囡囡體質似係文科人,志願卻是理科嘅獸醫,……呢個就係矛盾同苦惱嘅根源

如果樓主女兒化學成績靠前, 又有興趣, 做第一選項OK

樓主你囡間中學只開一班Chem, phy 嗎? Bio是否兩班?

但如果一個中三無目標,係咪選得分最高嘅科目選科呢?學校5班都有得讀bio and ICT, 但女超唔鍾意背,係咪唔應該選bio? 佢2科史都死曬,其餘都係中間位,暫睇選理科較渺茫。佢叫我幫佢㨂,但佢讀又唔係我讀,選錯就好辛苦。
我想知ICT 係咪好難?請大家指教一下。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 17-3-26 18:01
但如果一個中三無目標,係咪選得分最高嘅科目選科呢?學校5班都有得讀bio and ICT, 但女超唔鍾意背,係咪唔 ...

我女上次考試 咁多選修中geog 較好 但佢話唔揀
佢都未知自己想掂揀 不過我話讀書係自己
親今次UT 温習時諗下邊樣溫得比較吃力 邊樣比較易掌握 隨之而諗下掂篩選

TwinWong 發表於 17-3-27 12:19

我女上次考試 咁多選修中geog 較好 但佢話唔揀

我女間學校無UT, 只係不斷test, 等6月考試成績再作終極決定,老師曾講過佢成績讀理科較微。寫咗trail 交比老師至算。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 17-3-27 12:27
我女間學校無UT, 只係不斷test, 等6月考試成績再作終極決定,老師曾講過佢成績讀理科較微。寫咗trail 交比 ...

老師話理科微 都諗住讀bio?
文科中西史 中國文學 eng lit 睇泥就唔鐘意背
BAfs econ geog 數理分析要清析
iCt 都係唯一選擇

TwinWong 發表於 17-3-27 13:45
老師話理科微 都諗住讀bio?
文科中西史 中國文學 eng lit 睇泥就唔鐘意背
BAfs econ geog 數理分析要清析 ...

我地無文學讀,女最憎中、西史,數成績最好。佢唔識分析答題,所以2科史一問見解就c 曬。
‹ 上一主題|下一主題