用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有關兒童認字問題
go

有關兒童認字問題 [複製鏈接]

我個女認字慢, 學校課程教嘅詞語:例如『醫生』、『食物』、『喝水』等,都認唔到…… 已經就快三歲半了,這麼慢有冇問題呢?!
   2    0    0    0

utshoward 發表於 17-3-21 20:10
我個女認字慢, 學校課程教嘅詞語:例如『醫生』、『食物』、『喝水』等,都認唔到…… 已經就快三歲半了, ...

你女是學術型幼稚園?我小朋友讀學券happy school,K1認單字咋喎,日月土天那些,多d筆劃既有果車地之類。但佢依家K3,已認得好多詞語,出街會無端端讀到d招牌、廣告。我覺得沒必要太早學太深,最緊要有興趣學,從基本字型開始認,明白漢字結構才可真正認得而唔係水過鴨背

piglover    發表於 17-6-21 15:42

引用:Quote:utshoward+發表於+17-3-21+20:10+ 我

原帖由 WinnieCatCat 於 17-03-21 發表
你女是學術型幼稚園?我小朋友讀學券happy school,K1認單字咋喎,日月土天那些,多d筆劃既有果車地之類。 ...

認字靠認字型,就像認漫畫公仔一樣。我不認為記得字和筆劃多少有太大關係。
在生活上隨時隨地教認字有用,例如公共場所的告示「請勿觸摸」「消防喉轆」「小心夾手」⋯久而久之就會認得。要有活例,不要靠死記。
多看書,用手指住一個一個字讀出來。

我個女認字慢, 學校課程教嘅詞語:例如『醫生』、『食物』、『喝水』等,都認唔到…… 已經就快三歲半了, ...

3歲半仲好細。你講果幾個字好深,認唔到好正常。

你講d字咁似我仔(K1)學個d 嘅?你間學校係咪主題教學?

我仔間學校係教乜主題,就教個d主題有關嘅字。我覺得對K1小朋友係難入腦d, 要多點時間溫習。相反家姐K1時,佢學校係教「日」、「月」、「人」單字,唔駛成日溫都好易入腦。而家家姐嘅字卡仲貼緊係屋企。我仔時不時去望下讀下,佢都認到個d字。

回覆 WinnieCatCat 的帖子

我女都係讀學券happy school. K1上學期還是認單字, 一到下學期就唔同哂....

回覆 uranusur 的帖子

我嗰間都係主題教學. 其實主題教學都好普遍, 最重要教學程度.
K1認詞語,實在難為了3歲的小朋友....

K1認唔到唔緊要,唔需要訓練佢去認,慢慢睇多D書,到K2-3自然認到好多字。

其實多閱讀,小孩就會易d認字

回覆樓主:

我女讀普通劵校,k1一開學已認"老師""朋友""爸爸""媽媽",下學期認"蝴蝶""蜜蜂""醫生"等等,大部份同學都認到。我女直頭學校老師教完,我完全冇幫佢温習,佢都識。學校係配圖咁教既,老師都有教家長在家自行打印圖畫貼在學校派既字卡上幫小朋友認字。

吓,原來三歲半已經要認字,仲要咁深

其實咁細個認呢d字有咩意思呀?

我嗰間學校K1都只係認&寫好簡單既單字(日人月火土)! 認詞語一定係「圖片+文字」, 我都未開始要求小朋友認「純中/英文字」

其實我都唔知識字進度係點。我小朋友快3歲,ABC,123都未認到。有返N班,屋企無強制去認,間中玩玩具有接觸,但我用咗幾個月時間,到仲未認到

回覆樓主

平時有無閱讀習慣?不過我見我姪仔姪女,阿媽兩個都係咁教,但認字能力真係有分別,可能有d小朋友對文字無咁敏感,教佢用圖象記會唔會易d入腦?

pizzafat 發表於 17-6-21 19:12
平時有無閱讀習慣?不過我見我姪仔姪女,阿媽兩個都係咁教,但認字能力真係有分別,可能有d小朋友對文字無 ...

有d小朋友對中文字敏感啲有興趣啲,所以可能會學得快啲。好似我個仔好鍾意中文字,會主動叫我教佢日常生活上見到嘅字,好多字過目不忘,而家K1可以自己讀簡單中文書,而英文我有刻意教佢,但都仲係好水皮!所以都係要睇返小朋友本身,媽媽急唔黎

nic_bb 發表於 17-6-21 20:25
有d小朋友對中文字敏感啲有興趣啲,所以可能會學得快啲。好似我個仔好鍾意中文字,會主動叫我教佢日常生活 ...

係呀,我仔都一樣,認中文字幾好,英文就點講都無咩興趣

pizzafat 發表於 17-6-22 13:17
係呀,我仔都一樣,認中文字幾好,英文就點講都無咩興趣

我個仔英文都有興趣嘅,但屋企個個都講廣東話冇乜練習機會,所以英文會話最水皮,我諗住而家開始同佢講多少少,睇下會唔會好啲
‹ 上一主題|下一主題