用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代朋友問:喇沙VS SPCC
樓主: moon.ng
go

代朋友問:喇沙VS SPCC   [複製鏈接]

回覆 Sherry_mom 的帖子

但DSE有中文和通識。我也知道多了IB生讀 兩大醫科。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-3-21 19:56
如果係我會揀SPCC,第一成績比喇沙更好,第二係同學的層次都有D唔同,如果唔介意學費的話,SPCC for sure:g ...
可否詳细解释一下為何層次都有D乜嘢唔同?

jumphigh 發表於 17-3-23 12:15
这帖不是要比較DSE定IB好,当然各有優勢,無必要在此另起爭議。

就算喺SPCC讀IB既學生,本身之前四年都係讀本地DSE課程,唔通讀兩年IB就與眾不同咩,無謂將IB神化。

Soundervolt 發表於 17-3-23 12:15
可否詳细解释一下為何層次都有D乜嘢唔同?

我都好奇怪點解會有家長覺得層次有d唔同?係而家D人認為津校是次一级?咁無聊

Felix223 發表於 17-3-23 12:24
我都好奇怪點解會有家長覺得層次有d唔同?係而家D人認為津校是次一级?咁無聊
...
好的官津學校比直私更讓人佩服,他們可以在收生以及資金處於被動的情況下可以將各路人馬調教到最好,足以證明他們的強大。

ccj2008  非常同意  發表於 17-3-23 15:18
Felix223    發表於 17-3-23 12:43

回覆 Sherry_mom 的帖子

有咁惡劣?掉轉呢?

moon.ng 發表於 17-3-21 19:37
朋友仔仔是比較全能發展的叻仔,已經有喇沙在手,但是又入到SPCC,兩間都超中意,煩惱應該怎樣選擇,請問大 ...
其實阿仔咁大個, 係時候要學吓自己做決定同為自己既決定負責.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-3-23 12:55
其實阿仔咁大個, 係時候要學吓自己做決定同為自己既決定負責.

可唔可以揀LS,但本來交SPCC D學費自己袋 ~

lojo11    發表於 17-3-23 13:09

又或者諗吓, 係男女校, 中三時成績萬一唔夠女仔好, 高中選科會點?

如果要考諗海外升學, 其實根本亦唔需要理讀NSS定IBDP, 就算讀DSE甚至連NSS中文科都唔駛理, 因為只要成績夠好, 無論DSE定IBDP要去海外升學都唔會太難.

QC, DGS, 港華, SPC年年都有至少10%學生去海外升學, 佢地都無考IBDP或者其它國際課程既公開試啦!

ABC-DAD  去外國讀中學,要考入學試嘅,同埋,學校名氣係有多少分數,當然重可能有面試tim   發表於 17-3-23 22:50
Felix223    發表於 17-3-23 15:12
Yanamami  GH SPCS都好多出国~  發表於 17-3-23 13:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

呢喲級數小朋友,讀邊間成績都係勁,反而你想塑做一個咩性格仔仔。
身邊spcc畢業的朋友都大方、有禮、謙虛、有視野。LS畢業的朋友就有自信、夠串、主動、健談。

Soundervolt 發表於 17-3-23 12:22
就算喺SPCC讀IB既學生,本身之前四年都係讀本地DSE課程,唔通讀兩年IB就與眾不同咩,無謂將IB神化。
...
你心水清,不過只係三年DSE,第四年係IBDPprep year。始終不是全IB School, Coed都好認真向家長交代有關嘅選擇。IB project 相當緊,時間管理唔可以輕視,IB行non-J入本地大學,競爭好大,要考慮埋AL回流、graduate Students等等,如果升中只為多個IB選擇,可能得不嘗失,錯過其他更合適學校。
純傾偈,中途轉出國讀high school 享受[size=30.3998px]enquiry based classroom嘅學習環境,再兩手準備,一、海外升大學,二、回港行non-J, 人成熟啲,又有不同視野,會否又好吸引呢?

MC1128  海外升學, 有錢先講  發表於 17-3-23 13:53

呢類VS貼,好處係可以吸到好多意見,睇得開,邊啲啱用就攞去使,唔好勞氣,真係好精彩

我認為對所有孩子來説,學校歸属感好重要!

我相信無論直資或公立学校都有学校文化去促進歸属感!但是有些孩子的成長特色係未必要歸一嘅或者强劲嘅“team spirit”, 例如女校有sisterhood, 男校要有brotherhood! 好closely knitted嘅嘢!有些孩子能在brotherhood 中得益而興奮無比,覚得一生受用,有些可能未必,太close 太麻煩!可以容許其他方式去揾到歸属感好重要!正如中大港大宿舍文化之不同,有人鍾情劲到爆嘅hall spirit, 有人卻鍾情潛水做陶渊明,得閒先啋下你,吾得閒咪吾啋你,最重要有空间自己做决定,吾驶跟大隊之馀吾會被人排斥,大家都可從中得益,最重要各得所需而已!

chingyu    發表於 17-3-23 20:18

jumphigh 發表於 17-3-23 13:33

我咁睇: 如打算本地升U,就唔会中学期间走去外國,因為咁 ...

我認識有幾個例子都係去英國讀中學但回流香港讀大學,主因係佢地家長係公務員,可以攞津貼到英國讀中學,但支持唔到大學學費而需要回流遁non JUPAS入讀本地大學.

‹ 上一主題|下一主題