用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 代朋友問:喇沙VS SPCC
樓主: moon.ng
go

代朋友問:喇沙VS SPCC   [複製鏈接]

奥脫福 發表於 17-3-22 17:30
樓主問埋d問題都好似幾惹火:繼七月十八日去旅行後可能又一「鉅獻」。。。
係EK, IB同DSE同AL都係可以自由比架,我唔識點比,不過覺得好好睇,同埋睇得開

jumphigh 發表於 17-3-22 17:31
揀左SPCC应該冇得等自行派位,不是嗎?

仲有,若放棄左SPCC, 去到自行,2間都收只會派一間,有QC就唔會有LS, 又去到統一,就算校網/居住地址對口,都只會得一間,好難明白 SPCC/QC/LS都係手上而去比較, 3揀1~

ABC-DAD 發表於 17-3-22 17:28
好奇問下小學讀男校,讀Coed會唔會難啲適應呢?
如果QC收,留唔留返LSC好呢?喇小擺QC甲1,LSC乙1會不會係 ...

聽聞。。。喇小係會有辦法令佢地自一,甲一,乙一也只可㨂LS,否則唔保證可順利過到LS。所以一心要走,就會連乙一也唔會㨂。

又咁講,喇小絕大部份同學都對學校有好強烈嘅歸屬感,如果佢自己想走,就必定頭也不回。

所以你的作戰策略,應該用唔著。

ABC-DAD  哦,聽落有啲壓力  發表於 17-3-22 22:03

jumphigh 發表於 17-3-22 18:27
樓主已說明不是喇小生。我反而奇怪那孩子何以肯定LSC同QC已收他呢?
LS歷年也有很明確嘅暗示,即如果有2nd in 成功機會接近99.9%
暗示原因就係怕你會去咗DBS or SPCC

回覆 山海兒女 的帖子

我知格,係要你地講先會有唔同效果嘛。我六七年前唔熟手,都出過個咁嘅貼:

QC/LSA/DBS/SPCC點比較,好似講講下有會員揾埋HY/DGS出嚟講,所以呢,見怪不怪

火爆呢,就唔係題目嘅問題,可能係會員個人狀態問題

山海兒女 發表於 17-3-22 18:31
LS歷年也有很明確嘅暗示,即如果有2nd in 成功機會接近99.9%
...

但仍然你要放棄SPCC, 否則派位唔會見到LSC ~~

山海兒女 發表於 17-3-22 18:31
...
Revised

喇沙

我若有子,一定揀QC     學術拍得住SPCC

亞仔之前也面臨此景況!LS second in 神父同家長和仔談笑甚歡,吾傾成績,講下人生!有暗示!亞仔有位小學同學也有暗示收!我都like LS! 尤其interview d 神父鬼咁好傾,吾似有d中學校長面試學生死咬住學生嘅弱點吾放,冇d教育者風範!

講番LS,小學同學最後去咗LS,二年都不適應,因為某些原因退學去咗英國!亞仔interviewed SPCC過程都正面!最後佢自己撿SPCC, 無後悔!他好投入校園生活,功課多但有趣,朋友又物以類聚,鍾意讀書探究,好滿足,仲年年拿scholarship!

如果小朋友係探究型讀書型,好適合SPCC,可以好滿足於知識追求嘅興奮感,又可以有志同道合嘅同學!

回覆 motherotk 的帖子

1. LS 和 SPCC 的退學率都頗高(5年內退學>20%), 多數去外國,  此乃名校近年普遍現象.
2. SPCC 整體成績較好, 文科通識科比LS強得多. 但數理LS 比SPCC強. 其實對尖子來說, 兩間讀書差別不大.
3. 課外活動方面, 兩間都豐富, LS 會多元化一些, 因為人多好玩. SPCC 社會活動較出色, LS 則音樂和運動成績都稍佳, 因團隊精神較強.
4. 個人意見, 讀書始終靠自己.

Soundervolt    發表於 17-3-23 11:47
ssdiana  👍👍👏  發表於 17-3-22 22:18

我地個年LSC農曆年後就2nd in, Coed 畀左offer就無in QC,DBS就無行。
我相信好多有三四十年歴史以上嘅學校,都畀到畢業生好強嘅歸屬感,所以,信直覺去選校啦,讀兩三年,覺得自己適合新挑戰,再考慮下囉。

請教下你,你覺得Coed 除左讀書探求知識,重有咩好呢?

like_travel 發表於 17-3-22 21:36
我若有子,一定揀QC     學術拍得住SPCC

其實LS同QC既DSE成績分別不大,大成5+比率非常接近,舊年入醫科人數相差一人咁大把,都係廿一二個。但LS收返唔少喇小B2同學,而QC基本上全收B1

youma 發表於 17-3-22 22:09

LS 和 SPCC 的退學率都頗高(5年內退學>20%),  名校近年普遍現象, 多數去外國.

識人分別讀緊LS同SPCC既初中。
讀LS既就話好多功課,而SPCC既就無咩功課。
可能因為LS收左唔少喇小B2同學,唯有要佢哋勤力啲先可以追返上啲成績。
而SPCC收既全部B1A,學校唔使比太多壓力,留返多啲時間自己自學。

晴晴小B 發表於 17-3-22 22:24
識人分別讀緊LS同SPCC既初中。
讀LS既就話好多功課,而SPCC既就無咩功課。
可能因為LS收左唔少喇小B2同學 ...

借個位嚟問嘢……SPCC雖然盡收街外B1A,但有一點不太明白,就係她與其他直資一樣要收番附屬小學的同學,難道當中B2或以下的比例真的很低? 始終幼稚園如何曉飛的小荳釘,六年後未必可保持成績,有冇家長可以補充?

youma 發表於 17-3-22 22:09

1. LS 和 SPCC 的退學率都頗高(5年內退學>20%), 多數去外國,  此乃名校近年普遍現 ...
不如,講下LSC嘅學校生活吖,應該好多男生家長有興趣。

ABC-DAD 發表於 17-3-22 23:21
不如,講下LSC嘅學校生活吖,應該好多男生家長有興趣。

https://www.youtube.com/watch?v=YUOCPr_hV7o
https://www.youtube.com/watch?v=t9rel3qwc2g
https://www.youtube.com/watch?v=Ih6Fl7p2RXU
看完這三條片,就會明白點解男仔要選LSC。其實有條件入名校的B1學生,入大學唔係一個大問題,但家長往往忽視佐男仔以後入到社會後所應該具備的男子漢氣概和精神的培養,所以好多男仔變得文弱內向,遇到挫折沒有勇氣面對。中學六年是人生最黃金的階段,全人發展係正確選擇,LSC & SPCC都係最優秀的學校,但個人更傾向於LSC,阿仔係喇沙仔,讀F2,在學校的時間多過屋企,非常開心。以前小學像一隻羊,依家似一隻小老虎。喇沙精神讓旁人都會感動。從薯片叔叔的凝聚力就可見一斑。以上純屬個人意見。

SPCC只係好普通通嘅學校,學生正正常常好踏實,人一個。
好想瞭解下LSC家長口中與眾不同的男子氣概,在六年中學生涯有過咩其他人忽略左嘅經歷?其他家長可以參考下?
‹ 上一主題|下一主題