用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我
樓主: BNTYA01
go

升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我   [複製鏈接]

BNTYA01 發表於 17-3-24 16:10
我校現今情況係:
1. 能考到神校直資全部有運動 (不輪成績好或不好)
2. 我女考top 3, 冇sports, 冇人要
哈, 做運動又可以強身健體, 咁似乎做運動俾學樂器化算

little_yolky  呢個真。  發表於 17-3-28 11:29
greentea000  無錯!  發表於 17-3-25 10:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

畸形教育, 本末倒置,靠運動入名校

咁又唔可話全部以sports入,總有人only 靠academic, 但情況係學校會先收以下priority:
1. 運動超強 (破紀錄) 可不用academic
2. 成績好,若然有埋sports ,即收
3. only academic  (但會以名英小收先)

For item 3, 對我地d 屋邨中文小學unfair.  人地名英小考60已叻過我地屋邨考top 3,   但有些因素係師兄師姐影響出來,佢地考preS1 影響該小學banding, 如師兄師姐求奇做卷就大檸樂,中學往往以為屋邨小學未夠班。

香港個education system真係要改,全港統一試卷才可真正分高下。

os_ecu  (1) 呢啲叫特異功能,唔係個個有;亦唔恨得咁多(佢天份&時間付出無得計平常人好難想像)。
(2) 普通人都係   發表於 17-3-28 10:30
greentea000  對1極懷疑  發表於 17-3-25 10:47

ICbaby 發表於 17-3-24 17:02
畸形教育, 本末倒置,靠運動入名校
如果本身成績達標, 加上運動作甜品, 我覺得冇問題. 最怕見到個D純靠運動入名校, 日操夜操, 變成學校嘅攞獎機器.

ok3 發表於 17-3-24 17:34
如果本身成績達標, 加上運動作甜品, 我覺得冇問題. 最怕見到個D純靠運動入名校, 日操夜操, 變成學校嘅攞獎 ...

是吖,很多讀書吾得,靠特異入神校,其實讀得好吃力,何苦?

greentea000  極同意!!!  發表於 17-3-25 10:46

BNTYA01 發表於 17-3-24 17:32
咁又唔可話全部以sports入,總有人only 靠academic, 但情況係學校會先收以下priority:
1. 運動超強 (破紀錄 ...

所以名小多人競爭,師姊校內成績會影響。叧外名小對考小學會提供好的support. 好多名小都有一文一武防身。真的大把人樂器八級。所以香港的教育制度根本提供不到階级上升的社會功用...

chun媽 發表於 17-3-24 15:00
我校是九龍城區一線小學,以往到這時候,頭20名都已有offer, 可是,今年情況未如理想,有兩個頭10名的同學 ...

Delet

如果統一考又變成另一個壓力,另一個TSA咪又死,總之由找幼稚園至上大學都好難玩

宜加三次呈分加(面試sss)個壓力也一樣大

greentea000  極同意!!!  發表於 17-3-25 10:46

BNTYA01 發表於 17-3-24 16:10
我校現今情況係:
1. 能考到神校直資全部有運動 (不輪成績好或不好)
2. 我女考top 3, 冇sports, 冇人要
仲有一類,樂器8级攞distinction/演奏级的。

Ktfk  亞囡有位同學四年级時已是小提琴演奏级。  發表於 17-3-25 10:58

BNTYA01 發表於 17-3-24 16:04
thx for yr advice,  今年出生率比2年前我大女多了9000幾人,的確有d影響。
仲有家长对孩子的期望同要求愈來愈高,形成d考生一年比一年的叻,所以競爭亦愈來愈大!

回覆 kkhon 的帖子

期望高了,但選校也不能太離地。個人認為,起碼有攻有守。否則好易攬炒。

回覆 Ktfk 的帖子

我所指的期望係要仔女周身刀張張利。
選校d人真係好博下,边缘人都報九华+曾肇添,真系离晒地,结果兩间都冇份in。

bearbear2003  等於自動放棄  發表於 17-3-25 13:29
Ktfk  同意。  發表於 17-3-25 11:18

我唔係針對屋邨小學, 不喜勿插

老實講有部份屋邨小學呈分試範圍係避深出淺, 攞高分唔難.... 以數學為例 : 今次呈分試屋邨小學考圓周而名校係考圓周, 速率, 百份比..... 咁fair唔fair? 你係中學校長都會收名校小學啦....
個別例子: 我有朋友囡囡讀屋邨小學考TOP 3 去 in DGS, 個校長好直接話未聽過呢間小學.... 結果佢有幸以waiting list入到另一間名女校直資, 但幾科唔合格成績中下游... 講真當初校長放呢位同學在waiting list係慿過往經驗知道間小學d學生咩程度

所以我地衣d讀屋邨小學嘅都唔再高攀神校了。
咁靠運動入嗰d仲慘啦。

wongkaka  靠運動入嗰d仲慘...AGREE  發表於 17-3-28 11:44

kkhon 發表於 17-3-25 11:11
回覆 Ktfk 的帖子

我所指的期望係要仔女周身刀張張利。
傻的嗎,咁博法?
比你入到都讀唔掂,果然虛榮感大於一切,擺自己個小朋友上枱

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

可能咁先高招,搏下round碌入九華,自行要面試咁煩,慳水慳力!

Ktfk  咁...碌入九華都要 keep 到 band 1 至得~~   發表於 17-3-25 21:46

回覆 ICbaby 的帖子

靠運動入名校...

有時,現實係.... 各(學校,學生)取所需....

名小入直资真的有着數,所以細仔正在考慮讀happy school 或名小。怕他太happy ,中學跟唔上,名小又怕他辛苦!

hugub 發表於 17-3-25 11:51
我唔係針對屋邨小學, 不喜勿插
老實講有部份屋邨小學呈分試範圍係避深出淺, 攞高分唔難.... 以數學為例 : 今次呈分試屋邨小學考圓周而名校係考圓周, 速率, 百份比..... 咁fair唔fair? 你係中學校長都會收名校小學啦....
個別例子: 我有朋友囡囡讀屋邨小學考TOP 3 去 in DGS, 個校長好直接話未聽過呢間小學.... 結果佢有幸以waiting list入到另一間名女校直資, 但幾科唔合格成績中下游... 講真當初校長放呢位同學在waiting list係慿過往經驗知道間小學d學生咩程度.
呢啲係開錯咗個頭既問題.

一開始嚴選強小,就唔會落得考得好好但仍然被睇低一線既苦況.

Ktfk  你啲説話真係太客氣了~~  發表於 17-3-28 10:50
‹ 上一主題|下一主題