用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我
樓主: BNTYA01
go

升中之路 - 感謝各EK友一直給力於我   [複製鏈接]

vvkp 發表於 17-3-22 13:30
我仔in 咗六間, 四間直資 ( 包括SPCC & DBS) +兩間自行,暫時都未有offer,心情十分低落。

校長話學校有50% ...

想知小朋友是那間小學, 有spcc & dbs 面試 成績一定係top

vvkp 發表於 17-3-23 10:56
回覆 os_ecu 的帖子

單靠運動入band 1 校的算唔算band 1生?
EDB係2005年教改後, 根本唔會再將各小學有幾多唔同組別既學生資料通知小學.

小學基本上對學生Banding都係靠估(只係學校會較家長有更多數據).

所以如果校長只講, 一係佢好out, 一係佢老點
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jj_bb 發表於 17-3-22 23:13
英華?sfa? 禮賢?
讀英華小學既根本唔需要擔心升中吧? 最差都只係留班, 或者入番英華書院啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 HM168 的帖子

唔係之前提過那兩間, 雖然有得in, 但仲未有offer 在手。
仔真的很努力了, 不想最終到大抽獎時要鬥好命水。
點解搵中學要鬥好彩,唔係靠實力﹖

vvkp 發表於 17-3-23 12:54

唔係之前提過那兩間, 雖然有得in, 但仲未有offer 在手。

先有實力,後要好彩~

mcl203 發表於 17-3-23 12:57
先有實力,後要好彩~
我又嚟擴張句子:

先要前人有實力, 加上自己小朋友有實力同好彩

有沒有報SPC?

應唔會in 衰d。
宜家問題係冇間收,即証明佢未夠班law.

回覆 BallBallMaMa 的帖子

in 咗 SPC,但好驚又落空。

仔真的很努力了, 不想最終到大抽獎時要鬥好命水。
點解搵中學要鬥好彩,唔係靠實力﹖

有 rank order 去俾學校去shortlist 自行, 又有由呈分試分出的 Banding ,
而 Banding 高又會派先,  係同一 banding個個都想入嗰下先靠抽獎.

個人覺得, Overall 都係學生實力行先.

vvkp 發表於 17-3-23 16:06
回覆 BallBallMaMa 的帖子

in 咗 SPC,但好驚又落空。

唔駛驚,SPC 100個位,好大機會。
SPC 依兩年的DSE成績突飛猛進(由2012 唔夠30%入三大,到去年43%入三大),可見校長和老師都好有心做好。

再唔係,操定阿仔考筆試(中英數,maths in English),放榜後去SJC 叩門(不用面試)

os_ecu 發表於 17-3-23 11:14
明白.
但如果夠鍥而不捨就收我諗個 system 係有少少問題,即係鼓勵其他人用的非正途去 R 學位. 叩門本身係 ...
咁我又唔覺得個 system 有咩問題。
寫信就等於用非正途 r 學位?
入圍 2nd in 即係有一定嘅實力學校覺得有 potential。
鍥而不捨 主動 進取 積極 這些對我來說皆是正面嘅評語。
相信學校亦唔會只憑著封叩門信就俾個學位你。

BNTYA01 發表於 17-3-22 10:10
多謝各方好友加力,已諗緊抽獎排位。
雖入不到直資,可能去刭津校更會發光發亮,期待6年後大家在大學相遇。 ...

迦密好學校!成績是b1A, DSE成績好好,你女兒能入讀,一定有驚喜

BNTYA01  會consider, tks.  發表於 17-3-24 16:00

Rattie 發表於 17-3-24 11:49
咁我又唔覺得個 system 有咩問題。
寫信就等於用非正途 r 學位?
入圍 2nd in 即係有一定嘅實力學校覺得有  ...

謝謝你的認同

回覆樓主:

我校是九龍城區一線小學,以往到這時候,頭20名都已有offer, 可是,今年情況未如理想,有兩個頭10名的同學仔,in完LS一個月後,才有2nd in,!唔知係咪同出生人口上升有關,我校校長話今年全港升中人口比去年多1700人,而九龍城區則多了3xx人,我認為今年的b1位比去年緊張,大抽獎時,宜審慎D

BNTYA01 發表於 17-3-21 19:07
各直資已大致塵埃落定,恭喜各小朋友已有offer的。而我自己今次過得比較難行少少,二女考過DGS 第一輪 (冇2 ...

除了DGS, BPS 不比其他直資及私校差。話不定你甲部考到, 現在冇offer好過要你放棄统ㄧ派位。

chun媽 發表於 17-3-24 15:00
我校是九龍城區一線小學,以往到這時候,頭20名都已有offer, 可是,今年情況未如理想,有兩個頭10名的同學 ...

thx for yr advice,  今年出生率比2年前我大女多了9000幾人,的確有d影響。

我校現今情況係:
1. 能考到神校直資全部有運動 (不輪成績好或不好)
2. 我女考top 3, 冇sports, 冇人要
3. 有人考top 10, 冇sports, 去考GH, 連2nd in 也冇份
4. 考20 - 40 名內,冇sports, 只得二線直資收 e.g 匯基,李國寶  

這証明什麼? 大家好好去做運動, haaaaa.

回覆 BNTYA01 的帖子

正常賽果,我仔band 1,無運動,英華,DBS, SPCC+自行2,全都無得IN。你囡囡有得IN 咁多,算好啦!

BNTYA01 發表於 17-3-24 16:10
我校現今情況係:
1. 能考到神校直資全部有運動 (不輪成績好或不好)
2. 我女考top 3, 冇sports, 冇人要

對,好好做運動!
‹ 上一主題|下一主題